Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimien laillisuusvalvonta: Lapinmajan alkoholinhuuruiset harjoitukset eivät voi jatkua entiseen tapaan

Ilmavoimien Lemmenjoen niin sanotuissa harjoituksissa sovelletut toimintatavat eivät voi enää jatkua, Puolustusvoimat katsoo laillisuusvalvonnassaan.

Laillisuusvalvonnan mukaan Lemmenjoen Lapinmajalla järjestetyissä tilaisuuksissa ovat sekoittuneet kertausharjoitus, vapaaehtoinen harjoitus ja sidosryhmätilaisuus tavalla, jota ei voida pitää asiallisena. Myöskään harjoitukseen tehdyille alkoholihankinnoille ei ole laillisuusvalvonnan mukaan esitetty riittäviä perusteita.

Julkisuuteen on noussut etenkin syyskuussa 2017 Lemmenjoella järjestetty Karjalan lennoston vapaaehtoiseksi harjoitukseksi kutsuttu sidosryhmätilaisuus. Harjoitusta johtaneen eversti Markus Päiviön epäasiallinen käytös johti sakkorangaistukseen esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Myös Päiviön esimies, Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen tuomittiin sakkoihin palvelusrikoksesta, sillä korkein oikeus katsoi hänen jättäneen huolehtimatta esitutkinnan käynnistämisestä Päiviön toimista.

Vapaaehtoinen kertausharjoitus vai sidosryhmätilaisuus

Laillisuusvalvonnan tarkasteltavana olivat myös Ilmasotakoulun yhteistoimintaharjoitus ja Ilmavoimien valmiusrakentamisen harjoitus. Kaikkiin edellä mainittuihin harjoituksiin tehtiin alkoholihankintoja. Ilmavoimat ilmoitti omassa selvityksessään, että alkoholista aiheutuneet kulut jäivät alle 30 prosenttiin tarjoilujen kuluista, eli sallitusta maksimimäärästä.

Puolustusvoimat näkee tilanteen sekavana niin alkoholitarjoilun kuin harjoitusten luonteenkin vuoksi.

Karjalan lennosto kertoo selvityksessään tapahtuman olleen sidosryhmätilaisuus, mutta Ilmavoimien esikunnan mukaan kyseessä oli vapaaehtoinen kertausharjoitus. Puolustusvoimat katsoo, ettei vapaaehtoisia harjoituksia saa toimeenpanna esimerkiksi sidosryhmätoiminnan tai virkistystapahtumien järjestämiseksi.

Puolustusvoimat näkee kyseisen tapahtuman alkoholihankintojen ja yleisen ohjelman antaneen kuvan, että kyse oli enemmänkin edustustilaisuudesta kuin sotilaallisia taitoja harjaannuttavista harjoituksista.

Diskopalloja, T-paitoja ja valokuvakirjoja

Harjoituksiin osallistujia varten oli hankittu muun muassa diskopalloja, T-paitoja ja valokuvakirjoja. Ilmasotakoulu perusteli diskopallojen sekä muiden vastaavien somisteiden hankintoja sillä, että niitä pystytään käyttämään uudestaan erinäisissä tilaisuuksissa, kuten lasten konserteissa ja alokkaiden tulojuhlissa.

Karjalan lennoston mukaan T-paidat hankittiin sotilaan taitoja parantavia ryhmätaitokilpailuja varten ja ne lopulta annettiin palkinnoksi osallistuneille. Lisäksi osallistujille hankittiin myös Lapinmaja historiikki -kirjoja sekä jälkikäteen myös valokuvakirjoja, joihin oli otettu kuvat järjestäjän puolesta.

Puolustusvoimia hiertää se, että lausunnoissa ei esitetty riittäviä perusteluita hankinnoille.

– Ei ole myöskään ilmennyt mitään perustetta siihen, että edes edustus- ja sidosryhmätilaisuuksissa olisi välttämätöntä tarvetta vastaavanlaisille hankinnoille, Pääesikunta sanoo päätöksessä.

Eksoottisuus ei riittävä peruste

Valvonnan selvitettävänä oli myös Lemmenjoki harjoituspaikkana. Ilmavoimat oli selvityksessään perustellut harjoitusten pitämistä Lemmenjoella paikan eksoottisuudella ja "henkisten voimavarojen voimaannuttamisella".

– Esitetyt perustelut sille, miksi juuri Lemmenjoki on valittu harjoituspaikaksi eivät Pääesikunnan käsityksen mukaan ole olleet riittäviä. Ilmavoimissa olisi tullut tehdä harkintaa ja selvitystä muistakin vaihtoehdoista, Puolustusvoimat kirjoittaa laillisuusvalvontaa summaavassa tiedotteessa.

Puolustusvoimien mukaan Ilmavoimissa on ryhdytty korjaaviin toimiin. Pääesikunnan mukaan erityistä huomiota tulee jatkossa kiinnittää siihen, että erilaiset puolustusharjoitukset ja edustustilaisuudet erotetaan selkeästi toisistaan.