Evan verokone: Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy ensi vuonna – pienituloisten eniten

Evan laskelma perustuu keskimääräisen kuntaveroprosenttiin ja oletukseen, että ansiotulot nousevat ensi vuonna 2,5 prosenttia. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Palkansaajien tuloverotus kiristyy kaikissa tuloluokissa ensi vuonna, laskee Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva. Eniten kiristyy Evan verokoneen mukaan pienipalkkaisten verotus, kun 1 250 bruttona ansaitsevien verotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskituloisen, eli 3 250 euroa tienaavan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä. Suurituloisen, 15 000 euroa ansaitsevan tuloveroaste nousee 0,2 prosenttiyksikköä. Taustalla näkyy sosiaalivakuutusmaksujen 0,33 prosenttiyksikön nousu, kun työttömyys- ja työtulovakuutuksen maksuja korotetaan.

Myös keskimääräinen kuntavero nousee, Kuntaliiton mukaan keskimäärin 0,06 prosenttiyksikköä. Kaikkiaan 39 kuntaa nostaa veroprosenttia, ja neljä kunta laskee sitä.

Muutoksia on luvassa myös kulutuksen verotukseen. Arvonlisäverot eivät muutu, mutta muun muassa alkoholin, tupakkatuotteiden ja lämmityspolttoaineiden verotus kiristyy. Palkansaajan kulutusmenojen painotettu veroaste nousee 0,1 prosenttiyksikköä 22 prosenttiin.

Työnantajamaksut nousevat keskimäärin 0,36 prosenttiyksikköä.

Evan laskelma perustuu keskimääräisen kuntaveroprosenttiin ja oletukseen, että ansiotulot nousevat ensi vuonna 2,5 prosenttia.

---

Juttua korjattu klo 10.00: 0,2 prosenttiyksikön nousu veroasteessa koskee 15 000 euroa kuukaudessa ansaitsevia, ei yli 3 250 euroa tienaavia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka