Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yö ei näyttänyt tuovan selvyyttä Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluihin – kumpikin odottaa toisen taipuvan myönnytyksiin

Pattitilanne EU:n ja Britannian välisissä kauppaneuvotteluissa ei osoittanut ratkeamisen merkkejä lauantain kääntyessä sunnuntaiaamuksi.

Kumpikin osapuoli katsoo tulleensa vastaan ja perää myönnytyksiä toiselta.

– Etsimme edelleen kaikkia mahdollisia reittejä sopuun, mutta ilman olennaista muutosta EU-komisson puolelta tulemme jäämään WTO:n ehtojen varaan 31. joulukuuta, brittihallituslähde kommentoi.

EU-diplomaatti puolestaan sanoi, että EU on antanut parhaan tarjouksensa ja nyt on Britannian pääministerin Boris Johnsonin tehtävänä päättää, haluaako hän sopimuksen vai ei.

Neuvotteluissa on kiistaa etenkin EU:n kalastusalusten oikeudesta kalastaa tulevaisuudessa Britannian vesillä.

– EU on tänä viikonloppuna tehnyt tiettäväksi, että se on valmis tekemään kompromissin kalastuksesta, EU-lähde ilmoitti.

Lähteen mukaan EU ei kuitenkaan suostu siihen, että EU:n kalastajat eivät vastaisuudessa pysty harjoittamaan elinkeinoaan.

Yleisradioyhtiö BBC:n lähteiden mukaan neuvotteluissa hiertävät kalastusasioiden ohella laajemmat kysymykset kaupankäynnin tasapuolisista säännöistä.

Britannia epäilee yhä vahvemmin, ettei sopua synny

Britannian hallituslähteet arvioivat BBC:lle, että on yhä todennäköisempää, että vapaakauppasopimus jää syntymättä. Tässä tapauksessa vuodenvaihteen jälkeen EU:n ja Britannian kaupassa noudatetaan Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä. Kauppatavaroille voidaan tällöin määrätä tariffeja, jolloin kyseisten tuotteiden hinnat nousevat.

EU-parlamentin poliittiset ryhmät ilmoittivat torstaina, että sopu neuvotteluissa pitäisi saada aikaan viimeistään sunnuntain aikana. Muuten parlamentti ei kokoonnu enää tämän vuoden puolella käsittelemään sitä.

EU-maat eivät kuitenkaan ole sitoutuneet parlamentin ilmoittamaan takarajaan.

Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune sanoi, ettei neuvotteluja lopeteta vain siksi, että sunnuntaiyön takaraja olisi ylittynyt.