Ovi käy jälleen Trumpin hallinnossa – tällä kertaa lähtee presidentin suututtanut oikeusministeri

Bill Barr (oik.) on toiminut oikeusministerinä alkuvuodesta 2019. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump kertoo oikeusministeri William "Bill" Barrin jättävän tehtävänsä. Trump kertoi asiasta Twitterissä .

Trumpin mukaan Barr jättää tehtävänsä ennen joulua. Hän kertoi puhuneensa Barrin kanssa Valkoisessa talossa, ja kuvaili tapaamista "mukavaksi".

– Meidän suhteemme on ollut erittäin hyvä, hän on tehnyt erinomaista työtä! Kirjeen mukaisesti, Bill lähtee juuri ennen joulua viettääkseen pyhät perheensä kanssa, Trump kirjoitti tviitissään.

Presidentin mukaan vt. oikeusministeriksi on Barrin lähdön myötä nousemassa varaoikeusministeri Jeff Rosen. Varaoikeusministerin tehtävän ottaa puolestaan harteilleen Richard Donoghue.

Oikeusministerin erolla on spekuloitu sen jälkeen, kun Barr suututti joulukuun alussa Trumpin sanomalla, ettei oikeusministeriö ole löytänyt todisteita laajasta vaalivilpistä marraskuun presidentinvaaleissa.

Trump ei ole edelleenkään aikeissa tunnustaa tappiotaan

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan ja esittänyt perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Hänen kampanjansa on pyrkinyt kääntämään äänestystulosta Trumpille mieleiseksi oikeustoimin, jotka eivät ole tuottaneet tulosta.

Hän myös yritti painostaa muutamien osavaltioiden republikaanipoliitikkoja valitsemaan vaalituloksesta riippumatta hänelle suotuiset valitsijat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Osavaltioiden valitsijat vahvistivat Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä demokraattien Joe Bidenin presidentinvaalivoiton. Asiasta kertoivat muun muassa yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post sekä uutiskanava CNN .

CNN :n mukaan Valkoisen talon sisäinen lähde kertoo, ettei Trump ole valitsijoiden äänestyksestäkään huolimatta aikeissa tunnustaa vaalitulosta julkisesti.

Uutiskanava kertoo, että joidenkin Valkoisen talon neuvonantajien mukaan Trump olisi kuitenkin yksityisesti huomioinut, ettei hän jää taloon toiseksi kaudeksi.

Lähde: Barria ei pyydetty eroamaan

Valkoisessa talossa toimiva virkamies sanoi CNN :n mukaan, ettei oikeusministeri Barria olisi ajettu ulos oikeusministeriöstä.

– Häntä ei pyydetty eroamaan, viranomainen sanoi uutiskanavan mukaan ja vakuutti Trumpin ja Barrin maanantaisen tapaamisen olleen sopuisa.

Hän kuitenkin huomautti, että Barriin kohdistunut turhautuminen on saattanut nousta sille tasolle, että Barrin erottamisesta on käyty keskusteluja. Hän vakuutti, että kyse on nyt kuitenkin hyvin erilaisesta tapauksesta, eikä kyseessä ole lainkaan samanlainen tilanne kuin aiemmin erotettujen ministerien kohdalla.

CNN:n toisen lähteen mukaan Trump oli keskustellut Barrin erottamisesta vasta sunnuntaina, siitäkin huolimatta kuinka ylistävä Barrin eroanomus oli.

Valkoisen talon avustajien arvioiden mukaan miesten välit eivät olleetkaan olleet erittäin hyvät, niin kuin Trump tviitissään väitti, uutiskanava kertoo.

Reilu viikko sitten erospekulaatioiden ollessa täydessä vauhdissa New York Times kertoi, että erään lähteen mukaan Barrin mahdollinen lähtöpäätös voisi johtua myös siitä, että hän katsoo jo saaneensa tehtävässään aikaan kaiken mahdollisen.

Läheinen liittolainen, joka suututti presidentin

Barr, 70, on toiminut oikeusministerinä alkuvuodesta 2019. Hän seurasi tehtävässä Trumpin epäsuosioon joutunutta Jeff Sessionsia.

Barr oli tullut tunnetuksi Trumpin läheisenä liittolaisena. Hänen on katsottu tuoneen yleensä mahdollisimman riippumattomana pysyttelevän oikeusministeriön lähemmäs Valkoista taloa.

Barr esimerkiksi kritisoi FBI:n tutkintaa Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjan kytköksistä Venäjään, ja esitti tiivistelmässään erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnan tulokset parhaassa mahdollisessa valossa Trumpin kannalta. Barr myös myötäili ennen tämän syksyn vaaleja Trumpin kommentteja postiäänestyksen epäluotettavuudesta.

Vaalien jälkeen Barr kehotti liittovaltion syyttäjiä tutkimaan syytöksiä vaalivilpistä, mikä katsottiin poikkeukselliseksi toimeksi oikeusministeriltä.

Demokraatit: Tervemenoa!

Demokraatit kritisoivatkin Barria useaan otteeseen hänen ministerikautensa aikana. Erouutisten jälkeen useampi edustajainhuoneen demokraattiedustaja ilmaisi Twitterissä tiedon olleen tervetullut.

– Valehteli suojellakseen Trumpia. Käynnisti poliittisia tutkintoja. Horjutti oikeutta ja oikeusvaltioperiaatetta. Ja kohdisti mielenosoittajiin väkivaltaisia kurinpalautuksia. Joten tervemenoa, tviittasi demokraattien kongressiedustaja Adam Schiff.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Schiff arvioi myös, että seuraavaksi on aloitettava työt uskottavan ja riippumattoman oikeusjärjestelmän palauttamiseksi.

Myös New Jerseytä edustava demokraattien kongressiedustaja Bill Pascrell listasi Twitterissä Barrin ministeriajan rikkomuksia. Lisäksi hän peräänkuulutti sitä, että Barrilta vietäisiin asianajolupa loppuelämänsä ajaksi, jotta hän ei voisi enää ikinä harjoittaa asianajajan ammattia.

– Tervemenoa huonoimmalle, korruptoituneimmalle, halveksittavimmalle oikeusministerille Yhdysvaltain historiassa, Pascrell latasi niin ikään Twitterissä .

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka