Britannia ja EU päättivät jatkaa kauppaneuvottelujaan – Johnsonin mukaan osapuolet ovat edelleen kaukana toisistaan olennaisissa asioissa

Britannian EU-eron siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää taakseen EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Arttu Mäkelä / STT

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo elättelevänsä edelleen toivoa Britannian ja EU:n kauppasovusta, mutta pitää todennäköisempänä, ettei sellaista saavuteta.

Johnson sanoi toimittajille sunnuntaina, että Britannia ja EU ovat kauppaneuvotteluissa edelleen hyvin kaukana toisistaan tietyissä olennaisissa asioissa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi aiemmin päivällä antamassaan lyhyessä lausunnossa päättäneensä Johnsonin kanssa jatkaa kauppaneuvotteluja.

Osapuolet olivat aiemmin määritelleet sunnuntain takarajaksi, jolloin päätetään, vieläkö neuvotteluja jatketaan.

Von der Leyen kertoi käyneensä Johnsonin kanssa rakentavan ja hyödyllisen puhelun, jossa he keskustelivat tärkeimmistä ratkaisemattomista asioista.

– Huolimatta lähes vuoden kestäneistä neuvotteluista, huolimatta siitä, että aikarajat ovat umpeutuneet kerta toisensa jälkeen, meidän molempien mielestä tässä vaiheessa on vastuullista, että teemme kaikkemme, von der Leyen sanoi.

Britannia ei voi luopua brexitin perusluonteesta

Neuvotteluryhmät ovat von der Leyenin mukaan työskennelleet viime päivinä yötä päivää.

Kauppasovun saavuttamisella alkaa todella olla kiire, sillä Britannian EU-eron siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa. Britannia jättää tuolloin taakseen EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton riippumatta siitä, saadaanko sopua aikaan vai ei.

Johnson vakuutteli sunnuntaina toimittajille, ettei Britannia ole jättämässä neuvottelupöytää.

– Uskon edelleen, että sopimus on tehtävissä, jos kumppanimme haluavat sen tehdä, Johnson sanoi ja vakuutti Britannian laittavan kaiken luovuutensa peliin.

Pääministerin mukaan Britannia ei voi kuitenkaan tehdä kompromissia brexitin "perustavanlaatuisen luonteen" osalta. Johnson tarkensi tarkoittavansa tällä vaatimusta siitä, että Britannia voisi itse hallita omia lakejaan ja säädellä kalastusta vesillään.

Yritykset eivät jaa Johnsonin optimismia

Johnsonin mukaan todennäköisintä on, että Britannian tulee valmistautua Maailman kauppajärjestön WTO:n ehtoihin, joiden mukaan kanaalin ylittävää kauppaa tehdään, jos sopua ei saada aikaan. Guardianin mukaan hän lisäsi kuitenkin maan tehneen valtavia valmisteluja tämän osalta.

– Joka tapauksessa, kävipä miten tahansa, Britannia tulee pärjäämään erittäin, erittäin hyvin, Johnson sanoi puolestaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Brittiyrityksien mielestä tieto neuvotteluiden jatkumisesta oli tervetullut. Monet olivat kuitenkin Britannian tulevaisuudennäkymien osalta vahvasti eri mieltä pääministerin optimististen ennusteiden kanssa.

Esimerkiksi autoteollisuutta edustavan SMMT:n toimitusjohtaja Mike Hawes arvioi Twitterissä, että sopimuksen syntymättä jääminen olisi katastrofaalista autosektorille, sen työntekijöille sekä heidän perheilleen.

Rajoilla pelätään ruuhkaa

Viime päivien kommenteissaan niin Johnson kuin Von der Leyenkin ovat pitäneet kauppasovun syntymistä epätodennäköisenä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan suuri osa mahdollisesta kauppasopimuksesta on valmiina, mutta neuvottelut kiikastavat nyt erityisesti tasavertaiseen kilpailuun liittyvistä kysymyksistä. EU haluaisi Britannian sitoutuvan tiettyihin EU-sääntöihin jatkossakin, kun taas Britannia haluaisi tehdä päätökset itse.

Britannian kerrottiin lauantaina olevan tyytymätön EU:n ratkaisuehdotuksiin. EU:n viimeisin sopimusehdotus on Britannialle mahdoton hyväksyä, hallituslähde sanoi AFP:lle.

Jos sopua ei saavuteta, Britanniassa on odotettavissa viivästyksiä matkustajille sekä esimerkiksi tuontitulleja. Esimerkiksi Britannian satamien lähistöllä liikenteen on pelätty ruuhkautuvan, sillä sopimukseton ero tietäisi lisää byrokratiaa vientiin ja tuontiin.

Sunday Timesin mukaan ministerit ovat kehottaneet ruokakauppoja ja lääkkeiden toimittajia keräämään varmuusvarastoa mahdollisten toimituskatkojen varalta. Lehden mukaan ilmassa on myös pelkoa siitä, että ihmiset alkaisivat hädissään hamstrata tuotteita.

Lauantaina kerrottiin, että Britannia valmistautuu lähettämään merivoimien laivoja valvomaan aluevesiään vuodenvaihteesta lähtien siltä varalta, että sopua ei saavuteta.

- - - -

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka