Työministeri Haatainen Ylen Ykkösaamussa: Hoitajien pakottaminen töihin jouluna ei voi olla ykkösvaihtoehto

Työministeri Haataisen mielestä ykkösasia on se, että työnantajat miettivät yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa vapaaehtoisia keinoja. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Miia Sebany / STT

Koronatilanne on nostanut esiin kysymyksen siitä, täytyykö jouluna määrätä hoitajia töihin pakolla. Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mielestä ykkösasia on se, että työnantajat miettivät yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa vapaaehtoisia keinoja.

– Olen pannut merkille, että monissa sairaanhoitopiireissä tällaisia ratkaisuja on jo tehty, Haatainen sanoi Ylen Ykkösaamussa .

Hallitus pyrkii hänen mukaansa siihen, että tiukempia keinoja ei tarvittaisi. Tulevat päivät Haataisen mukaan osoittavat, miten rajoittamistoimenpiteissä on onnistuttu.

Paljon riippuu hänen mukaansa siitä, millaisia ovat koronatartuntojen määrät tulevina viikkoina.

– Tässä jos missä pitää vedota siihen, että kaikki me muistetaan; käytetään niitä maskeja ja ollaan jouluna hyvin pienillä porukoilla eikä lähdetä matkustelemaan ja pidetään käsihygieniasta huolta. Sillä voimme pitää huolta siitä, että meillä etulinjassa raskasta hoitotyötä tekevät voisivat myös pitää joulunsa rauhassa.

"Tavoitteena on, että ikääntyneitä työntekijöitä ei kohdella kaltoin"

Hallitus työstää parhaillaan ratkaisua yli 55-vuotiaiden työllisyyden kohentamiseksi. Tavoite on saavuttaa vähintään 10 000 työllisen lisäys vuoden 2029 loppuun mennessä. Haatainen uskoo, että päätös asiasta syntyy jouluun mennessä.

– Tarkoitus on saada tasapainoinen ratkaisu, niin että ikääntyneitä työntekijöitä ei kohdella kaltoin, Haatainen sanoi Ykkösaamussa.

– Työministerinä ykkösasiana on se, että ikääntyneet pysyvät työmarkkinoilla. Meillä on myös ikäsyrjintää, ja se näkyy myös rekrytoinneissa ja ihmisiltä tulevissa palautteissa, työttömät kertovat, ettei meinaa töitä saada.

Hallituksen tavoite yli 55-vuotiaiden työllistämisestä on niin iso, että se edellyttää käytännössä työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun eläkeputken poistamista. Haatainen ei kommentoinut mahdollisia ratkaisuja sen tarkemmin vedoten meneillään oleviin neuvotteluihin. Hänen mukaansa keskeistä on kuitenkin vahvistaa elementtejä, jotka turvaavat työmarkkinoilla selviämistä.

– Ja että meillä on myös näille työttömäksi jääville keinoja päästä takaisin työmarkkinoille. Nämä täytyy olla vahvasti siinä ratkaisussa mukana.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka