Marokko solmii diplomaattisuhteet Israelin kanssa neljäntenä arabimaana tänä vuonna

Marokko solmii diplomaattisuhteet Israelin kanssa, kertoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Twitterissä . Marokosta tulee näin neljäs arabimaa tänä vuonna, joka tunnustaa Israelin.

Ennen Marokkoa diplomaattisuhteet ovat solmineet Arabiemiraatit, Bahrain ja Sudan.

Trump kertoi myös keskustelleensa Marokon kuninkaan kanssa puhelimitse ja kertoneensa, että Yhdysvallat tunnustaa Marokon oikeudet koko kiistanalaiseen Länsi-Saharan alueeseen.

– Marokko tunnusti Yhdysvallat 1777. Siksi on sopivaa, että me tunnustamme heidän suvereniteettinsa Länsi-Saharaan, Trump kirjoitti.

Marokko hallitsee 80 prosenttia Länsi-Saharan alueesta. Tähän kuuluvat myös alueen fosfaattiesiintymät ja kalavedet.

Länsi-Saharan vapautusliike Polisario, jota Algeria tukee, vaatii kansanäänestystä Länsi-Saharan asemasta. Polisario kävi sotaa alueen itsenäistymisen puolesta vuosina 1975–1991.

Saudi-Arabia seuraa perässä, uskoo Kushner

Yhdysvaltojen kiivas sukkuladiplomatia on saanut hajotettua arabimaiden yhteisrintaman. Arabimaat ovat aikaisemmin vaatineet, että suhteiden normalisoinnin ehtona on oltava palestiinalaiskysymyksen ratkaiseminen.

Yhdysvalloille lopullinen kruunu olisi se, että myös Saudi-Arabia solmisi suhteet Israeliin. Presidentin avustaja ja vävy Jared Kushner sanoikin torstaina, että on vain ajan kysymys, milloin tämä tapahtuu.

– Israelin ja Saudi-Arabian suhteiden normalisointi on väistämätöntä, mutta aikataulua on vielä työstettävä, Kushner sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka