EU julkisti suunnitelmansa sopimuksettoman brexitin varalta

Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen neuvottelivat keskiviikkona. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli torstaina suunnitelman Britannian sopimuksettoman eron varalta.

Komission mukaan suunnitelma pyrkii vähentämään epävarmuutta takaamalla vastavuoroiset lento- ja maantieyhteydet sekä vastavuoroiset kalastusoikeudet EU:n ja Britannian aluksille kummankin vesillä.

Suunnitelma tulisi voimaan tammikuun alusta, ja siitä luovuttaisiin, jos jokin muu ratkaisu löytyy sovittuna aikana. Lento- ja maantieliikenne jatkuisi suunnitelman mukaisena puoli vuotta, jos Britannia suostuu vastavuoroisuuteen. Kalastussopimus taas olisi voimassa koko ensi vuoden.

Britannian pääministeri Boris Johnson on aikaisemmin sanonut, että Britannia haluaa täyden määräysoikeuden omiin vesiinsä.

Johnson ja von der Leyen ilmoittivat keskiviikkona, että osapuolten välisten kauppaneuvottelujen jatkamisesta päätetään viimeistään sunnuntaina.

Von der Leyenin mukaan osapuolten kannat ovat edelleen kaukana toisistaan.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka