Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanerva: Ruotsin Nato-optio johtaa vääjäämättä keskusteluun maan turvallisuuspoliittisesta linjasta

Ruotsin valtiopäivien enemmistön tuore linjaus Nato-optiosta johtaa vääjäämättä perusteelliseen keskusteluun Ruotsin turvallisuuspoliittisesta linjasta, arvioi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

Keskiviikkona kerrottiin, että Ruotsissa valtiopäivistä enemmistö haluaa kirjata Suomen tapaan maan turvallisuuspoliittiseen linjaan mahdollisuuden hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Tilanne muuttui, kun valtiopäivien kolmanneksi suurin ryhmä ruotsidemokraatit muutti kantaansa.

– Suomella ja Ruotsilla on paljon yhteisiä intressejä ja jaettu näkemys Itämeren alueen turvallisuushaasteista. Ajatus Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikan samantahtisuudesta myös mahdollisessa Nato-jäsenyydessä on luonteva, Kanerva kirjoittaa tiedotteessa.

Optiota ovat aiemmin tukeneet kokoomus, keskustapuolue, liberaalit ja kristillisdemokraatit, jotka ovat kannattaneet myös itse Nato-jäsenyyttä. Ruotsidemokraatit puolestaan arvioi, että Nato-option kirjaaminen Ruotsin linjaksi helpottaa puolustusyhteistyön syventämistä Suomen kanssa.