Huippukokous kerää EU-maiden johtajat Brysseliin painavan asialistan äärelle

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Tänään alkavaan EU-huippukokoukseen on pakattu painava asialista. Kokouksen alkupuolella EU-maiden johtajien odotetaan pääsevän sopuun oikeusvaltiokiistassa, joka on pidätellyt EU:n monivuotisen budjetin ja 750 miljardin euron elpymispaketin etenemistä.

Sopu on mahdollinen, koska vastaan hangoitelleet Puola ja Unkari ovat taipumassa yhteisen ratkaisun taakse. EU-maiden johtajien odotetaan hyväksyvän asiasta päätelmät, jotka selventävät, miten kiistan kohteena ollutta oikeusvaltiomekanismia käytetään.

Oikeusvaltiomekanismi sitoo EU:n rahankäytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Näin pyritään estämään EU-tukien väärinkäyttöä nykyistä paremmin.

Budjettiumpisolmun avaamista pidetään olennaisena myös sen kannalta, että EU-maat pystyisivät myöhemmin kokouksessa sopimaan vuoden 2030 ilmastotavoitteen kiristämisestä.

Kiristyvään päästövähennystavoitteeseen sitoutuminen voisi olla osalle jäsenmaista hankalaa, jos rahoitusohjelmien etenemisestä ei ole varmuutta.

Tavoitteena on kiristää EU:n yhteistä päästövähennystavoitetta vähintään 55 prosenttiin verrattuna vuoden 1990 tasoon. Nykyinen tavoite on 40 prosenttia.

Budjetin ja ilmastoasioiden lisäksi johtajien on tarkoitus keskustella muun muassa koronapandemiasta, terrorismin torjunnasta sekä EU:n suhteista Turkkiin ja Yhdysvaltoihin.

Turkin toimet itäisellä Välimerellä ovat huolettaneet EU-maista erityisesti Kreikkaa ja Kyprosta. Kreikan mukaan Turkki on etsinyt kaasua Kreikalle kuuluvilta vesialueilta. Huippukokouksia johtava Charles Michel on aiemmin sanonut haluavansa lopun Välimeren kissa ja hiiri -leikille.

Neuvottelumandaattiin ei odoteta muutoksia

Kokousta edeltävänä päivänä ei ollut vielä varmuutta siitä, miten syvällisesti johtajat käsittelevät Britannian kanssa käytäviä kauppaneuvotteluja. Huippukokouksessa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on tarkoitus käydä läpi neuvottelutilannetta.

Odotettavissa ei kuitenkaan ole, että johtajat tekisivät muutoksia EU:n neuvottelumandaattiin.

EU:n ja Britannian väliset neuvottelut ovat olleet pattitilanteessa, koska osapuolet eivät ole kyenneet ratkomaan keskeisiä kiistakysymyksiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU:n von der Leyen päättivät myöhään keskiviikkona pidetyssä illallistapaamisessa, että kauppaneuvottelujen jatkamisesta tai lopettamisesta päätetään viimeistään sunnuntaina.

Huippukokous jatkuu huomiseen, ja eurohuippukokouksen puitteissa käsitellään muun muassa pankkiunionin sekä pääomamarkkinaunionin syventämistä.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka