Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunnalle luvassa sapiskaa, puhemieskin puuttuu vuotoihin

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle on luvassa kurinpalautusta, kun sen jäsenet ovat vuotaneet keskeneräisiä tietoja muun muassa Helsingin Sanomille ja MTV:n uutisille. Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan on vakavaa, että sanomalehdistön välityksellä yritetään vaikuttaa valiokunnan kannan muodostukseen.

– Tämä viimeinen vuorokausi oli tässä liikaa, kun näitä vuotoja alkoi sitten tässä mitassa ja määrin tapahtumaan, hän sanoi valiokunnan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Ojala-Niemelä lupaa, että perustuslakivaliokunnassa käydään pelisääntökeskustelu. Lisäksi puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on hänen mukaansa kutsunut torstaiksi kokouksen, jossa valiokunnan puheenjohtajisto, valiokuntaneuvokset sekä eduskunnan kanslian väki käyvät tilannetta läpi.

– On ongelmallista, jos valiokunnassa pitää pelätä sitä, mitä siellä voi sanoa. Tämän osalta on myös talon osalta luvassa toimenpiteitä.

Hän vetoaa myös lehdistöön, ettei se kirjoittaisi keskeneräisistä asioista.

– Tässä oli minulle yllättäviä piirteitä, että näitä siteerattiin niin laajasti näitä vuotoja ja asiakirjoja.

Ojala-Niemelä puolustaa Alanko-Kahiluotoa

Helsingin Sanomille vuodettiin keskiviikkona mietintö tai osia siitä ennen kuin perustuslakivaliokunta julkisti sen. Lisäksi MTV:n uutisille vuodettiin perustuslakivaliokunnan jäsenen Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) laatima sähköposti, joka oli osoitettu muille hallituspuolueita edustaville valiokunnan jäsenille. Se tulkittiin laajasti poliittisena vaikutusyrityksenä pehmentää valiokunnan lausuntoa ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.), koska sähköpostissa oli korjausehdotuksia mietintöön.

Oppositiosta on kritisoitu, että sähköpostiviesti on lähetetty vain hallituspuolueiden edustajille. Ojala-Niemelä kuitenkin sanoo, että Alanko-Kahiluodon sähköposti oli tarkoitus kopioida kaikille valiokunnan jäsenille.

Hänen mukaansa kyse oli siitä, että monilta eri valiokunnan jäsenistä tuli sisältöön erilaisia ehdotuksia mietinnön luonnosvaiheessa.

– Alanko-Kahiluodon esitys tuli kirjallisena, ja kun sain sen, valiokuntaneuvoksen kanssa sovittiin, että se kopioidaan myös muille seuraavan aamun kokoukseen. Muut esitykset tulivat kokouksen aikana muilta jäseniltä suullisesti.

HS: Presidentti Niinistö toivoo, että valiokuntaan palautetaan asiallinen ja kunnioittava henki

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa olevansa huolestunut siitä, jos luottamus eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimintaan rapautuu.

Niinistö toivookin, että perustuslakivaliokuntaan palautetaan "asiallinen ja kunnioittava henki."

Niinistö sanoo myös pohtineensa mahdollisuutta, että valiokunta voisi niin päättäessään hankkia käsittelyn aikana lausunnon korkeimmilta oikeuksilta. Presidentti sanoo keskustelleensa tästä korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden entisten presidenttien kanssa.

– Sieltä tulikin tällaista ajattelua, että voisi olla tällainen erityisyhteisjaosto, joka olisi osin korkeinta oikeutta ja osin korkeinta hallinto-oikeutta, ja jolta valiokunta voisi hankkia lausunnon. Viehätyin tähän ajatukseen aika lailla, Niinistö sanoo HS:ssä.

Niinistö on aikanaan toiminut niin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana kuin rivijäsenenäkin.