EU:n budjettiumpisolmun aukeaminen on lähellä – Unkari ja Puola taipumassa mukaan yhteiseen ratkaisuun

Unkari ja Puola vastustivat aiemmin oikeusvaltiomekanismia eli EU:n rahankäytön sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, minkä vuoksi ne estivät viime kuussa EU:n rahakokonaisuuden etenemisen. AFP / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Euroopan unionin monivuotista budjettia ja 750 miljardin euron elpymispakettia pidättelevä oikeusvaltiokiista on ratkeamassa. EU-maiden johtajien odotetaan hyväksyvän asiasta päätelmät torstaisessa huippukokouksessaan, diplomaattilähteestä kerrottiin keskiviikkona.

Yhteiset päätelmät vaikuttavat kelpaavan ratkaisuksi myös kiistan aloittaneille Unkarille ja Puolalle. Kaksikko vastusti aiemmin hanakasti oikeusvaltiomekanismia eli EU:n rahankäytön sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että jäsenmaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Mekanismista sovittiin heinäkuussa, kun EU:n budjetista ja elpymispaketista neuvoteltiin huippukokouksessa. Kokonaisuuden yksityiskohdista saavutettiin sopu EU-instituutioiden välisissä neuvotteluissa syksyn aikana.

Rahakokonaisuuden eteneminen tyssäsi kuitenkin Unkarin ja Puolan vastustukseen viime kuussa.

Unkarin ja Puolan taipumista voi pitää saavutuksena EU-puheenjohtajamaa Saksalle ja liittokansleri Angela Merkelille, jonka johdolla umpisolmua on viime viikot ratkottu.

Kiista oli vaikea, ja komissiossa valmisteltiin jo b-suunnitelmaa siitä, miten elpymispakettia pystyttäisiin edistämään 25 jäsenmaan kesken ilman Unkaria ja Puolaa.

Neuvoteltua asetustekstiä ei avata

Diplomaattilähteen mukaan huippukokouksen päätelmissä on tarkoitus selventää oikeusvaltiomekanismin käyttöä. Päätelmäluonnoksessa muun muassa todetaan, että mekanismia aletaan soveltaa vasta uuden budjettikauden varoihin. Vuoden lopussa päättyvän budjettikauden tulevia maksatuksia mekanismi ei koske.

Diplomaattilähteen mukaan EU:n neuvoston oikeuspalvelu katsoo, että päätelmäluonnos on yhteensopiva perussopimusten ja oikeusvaltiomekanismin yksityiskohtien kanssa.

Aiemmin neuvoteltua asetustekstiä oikeusvaltiomekanismista ei siis avata uudelleen. Tämä on ollut tärkeää muun muassa Suomelle, joka on ajanut vahvaa oikeusvaltiomekanismia.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka