Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Perustuslakivaliokunta pitää Haaviston menettelyä moitittavana, mutta edellytyksiä syytteen nostamiselle ei ole

Helsingin Sanomien mukaan perustuslakivaliokunta pitää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) menettelyä hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisena ja siten moitittavana, mutta edellytyksiä syytteen nostamiselle ei ole.

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä Haaviston ministerivastuuasiassa. HS on saanut mietinnön tai ainakin osia siitä käsiinsä.

HS kertoo, että perustuslakivaliokunnan mukaan ministerisyytteen nostamiselle asetettu korotettu syyksiluettavuusvaatimus ei täyty Haaviston kohdalla. Vaatimukset ovat tahallisuus tai törkeä huolimattomuus. Myöskään ministerin virkavelvollisuuksien rikkomisen olennaisuusvaatimus ei täyty asiassa.

Valiokunta pitää päätöksestään tiedotustilaisuuden tänään kello 17.

Vastalauseen takana vihreät

Mietintöön on annettu vastalause, eli se ei ole yksimielinen. Vastalauseen takana ovat perustuslakivaliokunnan vihreät.

Perustuslakivaliokunnan mietintöön jätetään vain harvoin vastalause, sillä tavallisesti perustuslakivaliokunta pyrkii yksimielisyyteen päätöksissään välttääkseen valiokunnan politisoitumista.

Nykyisen perustuslakivaliokunnan aikana näin on käynyt kerran aiemmin kesäkuussa, kun valiokunta pui kantaansa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamisesta tämän vieraslajipuheiden takia. Vastalauseen takana olivat tuolloin valiokunnan perussuomalaiset ja kaksi kokoomuksen kolmesta valiokuntaedustajasta.

Täysistuntoon ehkä perjantaina

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja ja muun muassa halutessaan siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Perustuslakivaliokunnan käsittely kesti noin vuoden.

Perustuslakivaliokunta voi pitää Haaviston toimintaa myös vain moitittavana, sillä kynnys ministerisyytteen nostamiselle on erittäin korkea. Syyte ministeriä vastaan voidaan nostaa vain, jos ministeri on tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Jos syyte Haavistoa vastaan nostettaisiin, asia etenisi valtakunnanoikeuteen. Syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa. Syytteen nostamiseen riittää yksinkertainen enemmistö.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi tiistaina STT:lle, että täysistunnon käsittelylle olisi varattu aikaa perjantaina iltapäivällä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi on epäillyt Haavistoa virka-aseman väärinkäyttämisestä ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syytteet.

Alanko-Kahiluoto Twitterissä: Viestini on vuodettu

MTV kertoi tiistaina illalla saamansa sähköpostin perusteella, että vihreät yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä. MTV:n julkaisemassa sähköpostissa esitetään joitakin muutoksia mietinnön eri kohtiin.

– On ennenkuulumatonta, että tällä tavalla yritetään vaikuttaa perustuslakivaliokunnan muihin jäseniin, toteaa yksi sähköpostin saanut valiokunnan jäsen MTV:lle.

Alanko-Kahiluoto jakoi MTV:n uutisen Twitter-tilillään . Hän kirjoitti tviitissään, että hänen mietintötekstiä sisältävä viestinsä on vuodettu. Alanko-Kahiluodon mukaan ehdotetuilla muutoksilla keskeneräiseen pohjaan on juridinen perustelu.

– Oma näkökulmani PeV-käsittelyihin on, että käsittelyn tulee aina nojata asiantuntijoihin, hän kirjoittaa.

Alanko-Kahiluodon mukaan vuoto on vakava kolhu valiokunnan luottamuksellisuudelle.

Iltalehden mukaan perustuslakivaliokunnassa tapahtuneista tietovuodoista aiotaan tehdä rikosilmoitus. Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle iltapäivällä, että tällaisesta asiasta ei ainakaan tällä hetkellä ole siellä tutkintapyyntöä. Sähköisesti tehtyjen rikosilmoitusten ja tutkintapyyntöjen käsittelyssä voi kuitenkin esiintyä viivettä.

Hallituksen viisikko saattaa tänään käydä läpi Haaviston ministerivastuuasiaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi toimittajille Säätytalolla, että hallituspuolueiden puheenjohtajat käyvät tänään läpi Haaviston ministerivastuuasiaa, jos eduskunnan perustuslakivaliokunta tekee ratkaisun ennen viisikon neuvotteluita.

Hallitus on aloittanut neuvottelunsa epidemiologisesta tilanteesta Säätytalolla. Hallituksen neuvotteluiden jälkeen hallituspuolueiden puheenjohtajat eli viisikko jatkaa neuvotteluitaan, joissa käydään läpi sitä, miten yli 55-vuotiaiden työllisyyttä voidaan parantaa.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ei sisään mennessään kommentoinut Haavisto-asiaa millään tavalla. Hän sanoi, että kuunnellaan ensin Haaviston tiedotustilaisuus ja katsotaan asiaa sitten.

Marin sanoi pidättäytyvänsä kommentoimasta Haaviston tapausta.

– Kun ratkaisu on saatu, sitten voidaan kommentoida, hän sanoi.

---

Uutista on korjattu kello 13.53: Juha Mäenpään tapauksessa vastalauseen jättämiseen osallistui kaksi kokoomuksen kolmesta valiokuntaedustajasta, eivät kaikki kokoomuksen edustajat.