Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan valmiiksi mietinnön Haaviston ministerivastuuasiassa – MTV: Vihreät yrittää taivutella hallituskumppaneita pehmeämmälle linjalle päätöksessä

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasia yritetään saada käsitellyksi perustuslakivaliokunnassa keskiviikkona. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tiistaina, että käsittelylle on varattu aikaa useita tunteja ja mietintö on "jatkojalostusta" vaille valmis. Hänen mukaansa valiokunta yrittää kovasti saada sen valmiiksi.

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja. Perustuslakivaliokunnan käsittely on kestänyt noin vuoden.

Jos syyte Haavistoa vastaan nostetaan, asia etenee valtakunnanoikeuteen. Syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa.

Ojala-Niemelän mukaan on ollut puhetta, että täysistuntokäsittelylle varattaisiin aikaa perjantaina iltapäivällä.

Alanko-Kahiluoto Twitterissä: Viestini on vuodettu

Yksi perustuslakivaliokunnan vihreä jäsen on lähettänyt sähköpostin muiden hallituspuolueiden valiokuntaedustajille Haaviston ministerivastuuasian käsittelyyn liittyen, kertoo MTV:n uutiset . MTV kertoo haltuunsa saamansa sähköpostin perusteella, että vihreät yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä.

MTV:n julkaisemassa sähköpostissa esitetään joitakin muutoksia mietinnön eri kohtiin.

– On ennenkuulumatonta, että tällä tavalla yritetään vaikuttaa perustuslakivaliokunnan muihin jäseniin, toteaa yksi sähköpostin saanut valiokunnan jäsen MTV:lle.

Vihreistä perustuslakivaliokunnan jäseniä ovat Outi Alanko-Kahiluoto ja Bella Forsgrén. Alanko-Kahiluoto jakoi MTV:n uutisen Twitter-tilillään . Hän kirjoitti tviitissään, että hänen mietintötekstiä sisältävä viestinsä on vuodettu. Alanko-Kahiluodon mukaan ehdotetuilla muutoksilla keskeneräiseen pohjaan on juridinen perustelu.

– Oma näkökulmani PeV-käsittelyihin on, että käsittelyn tulee aina nojata asiantuntijoihin, hän kirjoittaa.

Alanko-Kahiluodon mukaan vuoto on vakava kolhu valiokunnan luottamuksellisuudelle.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että sen nimettömien lähteiden mukaan enemmistö perustuslakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että ministeri Haavisto olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan. Enemmistö on kuitenkin HS:n mukaan myös sitä mieltä, että Haavistoa vastaan ei ole syytä nostaa syytettä.

HS kertoo haastatelleensa useita lähteitä valiokunnasta. Lehden mukaan selvästi suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että Haavisto ei ole rikkonut lakia, mutta myös eriäviä mielipiteitä on esitetty. Valiokunnan enemmistö olisi siis kriittisempien näkemysten linjoilla.

HS: Valiokunnan vihreät harkitsevat vastalausetta

Perustuslakivaliokunnan vihreät kansanedustajat aikovat jättää vastalauseen valiokunnan mietintöön ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa, kertoo Helsingin Sanomat nimeämättömien lähteiden antamien tietojen perusteella. Lehden mukaan myös mietinnöstä äänestäminen on ollut harkinnassa.

Mikäli vihreät todella päätyvät vastalauseeseen tai äänestyksen vaatimiseen, se olisi poikkeuksellista, sillä perustuslakivaliokunta pyrkii tavallisesti yksimielisyyteen päätöksissään välttääkseen valiokunnan politisoitumista.

Kymmenen oppositioedustajan muistutus

Viime vuoden joulukuussa kymmenen opposition kansanedustajaa jätti perustuslain mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministerin toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa.

Helmikuussa perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää tekemään Haaviston toiminnasta esitutkinnan, jonka keskusrikospoliisi (KRP) suoritti. KRP sai esitutkinnan valmiiksi heinäkuussa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisi epäilee Haavistoa virka-aseman väärinkäyttämisestä ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syytteet.