Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset kokevat noudattavansa koronaohjeita itse paremmin kuin muut – keväällä oltiin kuuliaisempia kuin syksyllä

Suomalaiset kokevat noudattavansa koronaan liittyviä ohjeita itse paremmin kuin muut, käy ilmi Tilastokeskuksen Kansalaispulssi -kyselystä. Kyselytutkimuksessa on kartoitettu kansalaisten koronaepidemiaan liittyviä mielipiteitä huhtikuusta lähtien 2–3 viikon välein.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia vastanneista on noudattanut huhti-marraskuun aikana viranomaisten antamia koronakriisiin liittyviä ohjeita omasta mielestään vähintään melko hyvin. Kuitenkin vain vähän yli puolet koki muiden ihmisten noudattaneen ohjeita hyvin tai melko hyvin, kirjoittavat erikoistutkija Hanna Sutela ja tietopalvelusuunnittelija Miia Huomo Tilastokeskuksen Tieto ja trendit -blogissa.

Marraskuussa tehdyssä tuoreimmassa kyselyssä 39 prosenttia vastanneista koki noudattaneensa ohjeita hyvin, mutta vain 2 prosenttia antoi saman arvion muille.

Naiset ovat kyselyn mukaan noudattaneet ohjeita paremmin kuin miehet ja korkea-asteen koulutetut paremmin kuin muut.

Ohjeita noudatetaan kevättä huonommin

Suomalaiset eivät kyselyn tulosten mukaan noudata koronarajoituksia enää yhtä kuuliaisesti kuin keväällä.

Huhti-toukokuussa yli puolet vastaajista koki noudattaneensa viranomaisohjeita hyvin, mutta syys-marraskuussa näin vastasi enää alle 40 prosenttia. Vähintään melko hyvin ohjeita noudattaneiden osuus on laskenut 95 prosentista 90 prosenttiin.

Vielä enemmän on huonontunut käsitys siitä, kuinka kuuliaisia muut ovat. Keväällä vastaajista 66 prosenttia arvioi muiden noudattavan ohjeita vähintään melko hyvin. Syksyllä näin on vastannut enää 43 prosenttia.

Arviot viestinnästä heikentyneet

Valtaosa vastaajista kokee saaneensa tietoa koronan vaikutuksista omaan arkeensa ja yhteiskunnan arkeen vähintäänkin melko hyvin, mutta arviot tiedonsaannista ovat syksyn mittaan heikentyneet, Sutela ja Huomo kirjoittavat.

Käsitys viranomaisten viestinnän selkeydestä, avoimuudesta, tasapuolisuudesta, luotettavuudesta ja oikeellisuudesta ei sekään ole enää yhtä hyvä kuin keväällä.

Ne, jotka kokevat saaneensa hyvin tietoa koronakriisin vaikutuksista, ovat Sutelan ja Huomon mukaan myös noudattaneet koronaohjeita paremmin kuin muut.