Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Kiina salasi ja pimitti tietoja koronavirusepidemian alussa

Kiinan viranomaiset vääristelivät tietoja koronavirustartuntojen ja viruksen seurauksena kuolleiden määrästä epidemian alkuvaiheessa, uutisoi uutiskanava CNN .

Esimerkiksi helmikuun 10. päivänä Hubein maakunnassa, mistä virus lähti liikkeelle, paikalliset viranomaiset rekisteröivät liki 6 000 uutta tartuntaa. Virallisesti tartuntojen määrän kerrottiin kuitenkin olevan liki puolet pienempi. Viikkoa myöhemmin taas viranomaiset kertoivat tautiin kuolleen 93 ihmistä, kun menehtyneitä todellisuudessa oli yli kaksinkertainen määrä: 193.

Uutiskanavan mukaan viranomaisten toiminta epidemian alkuvaiheessa oli sekavaa: tämä johtui muun muassa siitä, että terveydenhoitoon oli vuosikausia osoitettu aivan liian vähän rahaa ja henkilökuntaa, työntekijöiden työmoraali oli huono ja hallinto byrokraattista.

Epidemian alkuvaiheessa potilaiden diagnosointi kesti keskimäärin 23 päivää. Lisäksi koronatestien luotettavuus oli huono, ja monet virukseen sairastuneet saivat negatiivisen tuloksen vaikka olivat sairastuneet.

Hubein maakunnassa oli myös vuosi sitten joulukuussa suuri influenssaepidemia, jolloin tartuntojen määrä pomppasi nopeasti yli 20 kertaa normaalia suuremmaksi. CNN:n mukaan ei ole kuitenkaan selvää, oliko tällä epidemialla yhteyttä koronavirusepidemiaan ja sen syntyyn.

Influenssaepidemia salattiin, eikä siitä kerrottu julkisuuteen.

Maskien hyödyllisyyttä epäillyt Trumpin avustaja erosi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia koronavirusasioissa neuvonut avustaja Scott Atlas on eronnut tehtävistään. Atlas epäili lokakuussa Twitterissä maskien hyödyllisyyttä, mikä johti siihen, että Twitter merkitsi tviitin virheelliseksi. Lisäksi Atlas antoi Venäjän valtiolliselle RT-kanavalle haastattelun, jossa hän vähätteli Yhdysvaltojen koronatilanteen leviämistä.

Sekä tiedeyhteisö että terveydenhoitoviranomaiset kyseenalaistivat voimakkaasti Atlasin asiantuntemuksen ja pätevyyden tehtävässään.

Yhdysvalloissa oli maanantaina illalla vahvistettu yli 13,5 miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 268 000 virukseen liittyvää kuolemaa.

Sri Lankassa tuhansia vankeja vapaaksi vankiloiden surkean koronatilanteen vuoksi

Sri Lankassa armahdetaan tuhansittain vankeja, jotta vankiloissa riehuva koronaviruspandemia saataisiin hallintaan.

Maan presidentti Gotabaya Rajapaksa myönsi tiistaina armahduksen yli 600 vangille. Oikeusministeri Ali Sabryn mukaan ministeriö on parhaillaan valmistelemassa tuhansien vankien päästämistä vapaaksi takuita vastaan, jotta maan täpötäysiä vankiloita saataisiin tyhjennettyä.

Maan pääkaupungin Colombon lähellä sijaitsevassa Maharan vankilassa alkoi myöhään sunnuntaina mellakka, jossa vartijat avasivat tulen kohti vankeja. Mellakassa kuoli yhdeksän vankia ja haavoittui toista sataa.

Vangit vaativat pääsyä vapauteen, koska koronavirustartunnat vankilassa ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Sri Lankan vankiloissa on arviolta 30 000 vankia, mikä on lähes kolme kertaa enemmän kuin mitä niiden kapasiteetti on. Virallisten lukujen mukaan vankiloissa on todettu liki 1 200 koronatartuntaa, ja kaksi vankia on kuollut viruksen seurauksena.