Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LähiTapiola: Itseviritetyt kylmäsavustimet aiheuttaneet useita tulipaloja

Jääkaappeihin ja muihin kodinkoneisiin viritetyt savustimet ovat aiheuttaneet useita tuhoisia tulipaloja eri puolilla Suomea viime vuosina, kertoo vakuutusyhtiö LähiTapiola .

LähiTapiolan mukaan asia käy ilmi yhtiön vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen tekemästä palonsyytutkinnasta.

Tyypillisesti vanhaan jääkaappiin on asennettu sähkökäyttöinen tai kynttilällä lämmitettävä savustin. Kun jääkaappia pidetään päällä esimerkiksi kalan kylmäsavustuksessa, vanha jääkaappi ylirasittuu ja syttyy palamaan tai savustin itsessään sytyttää jääkaapin, tiedotteessa sanotaan.

LähiTapiolan kehityspäällikön Antti Määttäsen mukaan terasseille ja ulkorakennuksiin viritetyistä savustuslaitteista lähteneet palot ovat levinneet rakennuksiin ja aiheuttaneet suurpaloja. Henkilövahinkoja ei ole aiheutunut, mutta euromääräiset vahingot ovat olleet useita miljoonia euroja.

– Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella kylmäsavustamisesta alkaneita tulipaloja on ollut useita ja ilmiö on meille tuttu, sanovat pelastuslaitoksen palontutkijat, palomestari Risto Taskinen ja ylipalomies Esko Kairaniemi tiedotteessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan vanhat jääkaapit eivät sähköturvallisuuden näkökulmasta sovellu kylmäsavustukseen eikä niitä pitäisi siihen käyttää.

Pelastuslaitos neuvoo asettamaan savustimen vähintään neljän metrin päähän rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Pelastuslaitos muistuttaa myös, että savustuksen tulee olla valvottua.