Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tela: Työeläkevarat jatkoivat elpymistään, mutta koronakuopasta ei ole vielä noustu

Suomalaisten työeläkevarat jatkoivat elpymistään kuuden miljardin euron verran heinä–syyskuussa, ja niitä oli syyskuun lopussa kaikkiaan 210 miljardia euroa, kertoo Työeläkevakuuttajat Tela.

Koronakriisiä edeltävälle tasolle on kuitenkin vielä matkaa, sillä vuoden 2019 lopussa varoja oli 215 miljardia euroa.

– Varojen elpyminen oli pitkälti osakesijoitusten ansiota. Osakemarkkinoiden toipumiseen vaikuttivat keskuspankkien, valtioiden ja EU:n tukitoimenpiteet sekä koronaviruksen leviämisen hidastuminen sulkutoimien ansiosta, kertoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne tiedotteessa.

Liki puolet eli 103 miljardia euroa sijoitusomaisuudesta on kiinni osakemarkkinoilla. 70 miljardia on korkosijoituksissa, 19 miljardia kiinteistösijoituksissa ja 17 miljardia vaihtoehtoisissa sijoituksissa eli hedgerahastoissa.

Osakesijoitusten reaaliset kokonaistuotot olivat kuuden suurimman työeläkevakuuttajan osalta keskimäärin 2,6 prosenttia miinuksella syyskuun lopussa. Kaikkien sijoitusvarojen tuotto jäi 1,5 prosenttia miinukselle. Reaalinen kokonaistuotto tarkoittaa tuottoa, josta on vähennetty inflaation vaikutus.

Epävarmuus on kuitenkin lisääntynyt syksyä kohden, koska uutiset talouden näkymistä varsinkin Euroopassa ovat olleet huolestuttavia.

– Rahoitusmarkkinoiden kehityksen rinnalla huomio kohdistuu yhä enemmän reaalitalouden näkymiin. Talouden ja työllisyyden kehityksellä on merkitystä myös työeläkkeiden rahoitukselle, sillä varat ja niiden tuotot ovat vain osa rahoitusta, sanoo Koivurinne.