Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Aarniota koskevassa tynnyrijutussa todistajana olleita kahta poliisia epäillään törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa

Kahta Helsingin poliisin huumeyksikössä toiminutta poliisia epäillään törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa. Asiasta kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessa.

Kyse on Helsingin huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota koskevassa, niin sanotussa tynnyrijutussa todistajina olleista henkilöistä. Jutun syyttäjät tekivät tutkintapyynnön sen selvittämiseksi, ovatko kyseiset poliisimiehet syyllistyneet rikoksiin toimiessaan todistajina oikeudessa.

Asia siirtyy molemman epäillyn osalta syyteharkintaan. Molemmat rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin tutkituissa asioissa.

"Uudet todisteet ristiriidassa todistajan kertoman kanssa"

Tynnyrijutun hovioikeuskäsittelyssä syyttäjät esittivät uusina todisteina tietoja Itä-Pasilan virastokeskuksen kulunvalvontajärjestelmästä.

– Uusilla todisteilla oli hovioikeuden mukaan keskeinen merkitys myös Aarnion vaihtoehtoisen tapahtumainkulun arvioinnissa, sillä ne osoittivat eräät Aarnion kantaa tukevat kertomukset paikkaansa pitämättömiksi, Syyttäjälaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Syyttäjälaitoksen mukaan toinen aiemmin huumepoliisina toiminut todistaja on käräjä- ja hovioikeudessa kertonut yksityiskohtaisesti puhelinten liittymisestä tietolähdetoimintaan sekä puhelinten tarkastelukäytännöistä.

Toinen todistajana kuultu entinen huumepoliisi on kertonut käräjä- ja hovioikeudessa myös muista tapahtumista, varsinkin eräiden tynnyrilähetysten kannalta keskeisten päivien osalta.

– Uudet todisteet ovat tämän kertomuksen kanssa ristiriidassa, Syyttäjälaitos toteaa.

Metallitynnyreissä satoja kiloja hasista

Helsingin hovioikeus tuomitsi viime vuonna Aarnion kymmenen vuoden vankeuteen muun muassa viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja virkarikoksista. Hänen syykseen luettiin satojen hasiskilojen maahantuonnin järjestely, törkeä todistusaineiston vääristely ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen.

Tuomio tuli yhteensä 18 rikoksesta.

Aarnio oli jo käräjäoikeudessa tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Uusi näyttö poliisin kulkuluvista antoi hovin mukaa vahvaa lisätukea käräjäoikeuden johtopäätökselle, jonka mukaan Aarnio oli prepaid-liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen käyttänyt Pasilan mies.

Hovioikeus katsoi Aarnion myös vaikeuttaneen tynnyrijutun tutkintaa lavastamalla syyttömän ihmisen Pasilan mieheksi.

Oikeuden mukaan Aarnio osallistui viiden huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen. Metallitynnyreissä oli oikeuden mukaan yhteensä 791 kiloa hasista.

Tutkinta alkoi takavarikosta, kun Hollannin poliisi takavarikoi Hollannissa yhdestä tynnyristä 141 kiloa hasista ja vaihtoi siihen valelastin ennen kuin tynnyri jatkoi matkaansa Suomeen. Myöhemmin kävi ilmi, että sama lähettäjä oli lähettänyt aiemmin saman kuljetusliikkeen kautta Suomeen yhteensä viisi tynnyriä neljänä eri lähetyksenä.

Aarnio haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta hakemus hylättiin.