Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA aikoo luokitella siirtokunnissa tehdyt tuotteet Israelissa valmistetuiksi – Pompeo vieraili juutalaisessa siirtokunnassa Länsirannalla

Yhdysvallat aikoo luokitella Israelin miehitysalueen juutalaisissa siirtokunnissa Länsirannalla tehdyt tuotteet Israelissa valmistetuiksi. Asiasta kertoi alueella vierailulla oleva Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

– Kaikkien Israelin viranomaisten hallinnassa olevien alueiden tuottajien edellytetään merkitsevän tuotteensa Israelissa tehdyiksi, kun ne viedään Yhdysvaltoihin, Pompeo sanoi julkilausumassaan.

Palestiinalaishallinto tuomitsi Pompeon vierailun Länsirannalla ja päätöksen merkitä tuotteet Israelissa tehdyiksi. Kyseessä on palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tiedottajan mukaan räikeä esimerkki kansainvälisen oikeuden rikkomisesta.

Pompeosta tuli torstaina maansa ensimmäinen ulkoministeri, joka vieraili siirtokunnassa Israelin laittomasti miehittämällä Länsirannan palestiinalaisalueella. Israelilaismedian mukaan Pompeo vieraili Psagotin viinitarhalla Sha'ar Binyaminin alueella Länsirannalla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Pompeon julkilausumaa sanomalla, että Suomella ja EU:lla on hyvin selkeä linja siitä, että siirtokuntien laajennukset ovat tuomittavia ja laittomia.

– Olemme olleet huolissamme tästä, että pala palalta on pyritty palestiinalaisten maata ja maa-aluetta vähentämään ja hyödyntämään israelilaisiin tarkoituksiin, Haavisto kuvaili.

Pompeo tapasi myös Netanjahun

Pompeo vieraili ensimmäisenä maansa ulkoministerinä myös Golanin ylänköalueella, jonka Israel valtasi Syyrialta kuuden päivän sodassa 1967. Presidentti Donald Trumpin hallinto teki viime vuonna kiistellyn päätöksen ja tunnusti alueen kuuluvan Israelin hallintaan.

Hallinnon Israel-myönteiselle linjalle uskollisena Pompeo ilmoitti torstaina Yhdysvaltain kohtelevan "juutalaisvastaisena" niin kutsuttua BDS (Boycott, Divestments and Sanctions) -kampanjaa ja siihen liittyviä järjestöjä. BDS pyrkii tukemaan palestiinalaisia ja painostamaan muun muassa boikoteilla Israelia, jotta se vetäytyisi miehittämiltään alueilta.

Pompeo tapasi Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun, joka on ollut Trumpin väistyvän hallinnon läheinen liittolainen. Netanjahu on kuitenkin jo ehtinyt onnitella seuraavaksi presidentiksi nousevaa Joe Bidenia vaalivoitosta. Pompeo taas on puhunut Trumpin "toisesta kaudesta".

Aiemmin Trumpin hallinto ilahdutti Israelia siirtämällä Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.