Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STM:n Varhila: Pääkaupunkiseudun tilanne huolestuttava – uusista rajoituksista kerrotaan huomenna

Helsingin ja pääkaupunkiseudun koronatilanne näyttää huolestuttavalta, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylen A-talk-ohjelmassa torstaina.

– Tilanne oli aika pitkään tasainen, mutta pari viikkoa sitten se (tartuntatilanne) lähti nousemaan ja nousua ei ole saatu palautettua takaisin, Varhila sanoi.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan 3–4 viime päivää ovat olleet todella hankalia.

Torstaina Suomessa raportoitiin 351 uudesta tartunnasta, mistä Helsingin, Espoon ja Vantaan osuus oli lähes 230. Yksistään Helsingin osuus uusista tartunnoista oli reilut 150.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä totesi torstaina pääkaupunkiseudun siirtyneen koronan leviämisvaiheeseen. Tämä päätös tarkoittaa ryhmän puheenjohtajana toimivan Vapaavuoren mukaan sitä, että huomio kiinnitetään siihen, että tilanne on olennaisesti pahentunut.

– Huolestuttavaa on esimerkiksi se, että positiivisten osuus kaikista testeistä on hyvin korkea, jopa noin viiden prosentin luokkaa tällä hetkellä Helsingissä, Vapaavuori sanoi.

Suuri vaara hänen mukaansa on, että tauti lähtee leviämään todella pahalla tavalla, siten kuin on tapahtunut monissa eurooppalaisissa maissa.

"Kaikin keinoin toivomme, että pystymme toimimaan normaaliajan lainsäädännön puitteissa"

Kirsi Varhilan mukaan tavoitteena on, ettei Suomessa jouduttaisi ottamaan käyttöön valmiuslakia, kuten kävi keväällä. Uusimaahan oli hetken aikaa suljettuna.

– Nyt kaikin keinoin toivomme, että pystymme toimimaan normaaliaikojen lainsäädännön puitteissa.

Jan Vapaavuori ei vielä torstai-iltana kertonut yksityiskohtia uusista koronarajoituksista ja -suosituksista, joista on tiedotustilaisuus perjantaina klo 11..

– Sen verran voin sanoa, että yleisellä tasolla on varsin helppo puhua tietyistä toimenpiteistä ja heittää otsikkotasolla. Mutta kun ruvetaan konkretisoimaan ja miettimään, mitä se ihan käytännössä tarkoittaa ja miten se pitää rajata sillä lailla, että se on selkeää ja ymmärrettävää ja toimii käytännössä, se yllättävän vaikeaa.

Vapaavuoren mukaan koordinaatioryhmä pääsi toimista yksimielisyyteen. Selkeistä linjauksista tiedotetaan huomenna (perjantaina), hän lisäsi.

Varhilan mielestä rajoituksia ja suosituksia päätettäessä pitäisi ottaa huomioon, mistä tartunnat ovat tulleet. Hän mainitsi muun muassa työpaikat ja aikuisten harrastustoiminnan.

– Perhetilanteissa tapahtuu myös tartuntoja, mutta se on jo vaikeampi rajoittaa, koska silloin mennään hyvin paljon yksityisyyden suojan ja perhe-elämän suojan piiriin. Suosituksia toki voidaan antaa yksityistilaisuuksien osanottajien määrästä, Varhila sanoi.

Muu Uusimaa epidemian kiihtymisvaiheessa

Muu Uusimaa on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, sanoo Husin johtajaylilääkäri ja Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Uudenmaan koordinaatioryhmä suosittelee, että uudet rajoitukset ja suositukset otetaan käyttöön koko Uudellamaalla. Näin siksi, että Uusimaa muodostaa yhtenäisen talousalueen, jonka sisällä ihmiset liikkuvat paljon.

– Tavoitteena on saada epidemian leviäminen hallintaan ennen joulua, Mäkijärvi toteaa tiedotteessa.

Leviämisvaihe tarkoittaa sitä, että tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin. Ilmaantuvuus on viikossa yli 12–25 tapausta 100 000:ta asukasta kohti ja kahdessa viikossa yli 18–50 tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

Lisäksi alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä ja sairaanhoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Leviämisvaiheessa tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia ja positiivisten näytteiden osuus yli kaksi prosenttia.

Mäkijärven mukaan leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät pääkaupunkiseudulla lukuun ottamatta sairaalahoidon ja tehohoidon voimakasta kasvua.

"Tartuntoja Husin alueella niin paljon, että epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti koko maassa"

Jo aiemmin torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että monet epidemian leviämisvaiheen kriteerit täyttyvät Husin alueella.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan Husin alueella todetaan tartuntoja nyt niin paljon, että koko maan epidemiatilanne voi heikentyä nopeasti.

Koronaviruksen tartuntalähde pystytään Husin alueella selvittämään 38 prosentissa tapauksista. Koko maassa tartuntalähde pystytään selvittämään yli 50 prosentissa tartuntatapauksista.

Epidemian kiihtymisvaiheessa sairaanhoitopiireistä ovat Kanta-Häme, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Vaasa ja Varsinais-Suomi sekä Ahvenanmaan maakunta. Muut 14 sairaanhoitopiiriä ovat epidemian perustasolla.

Myös työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä kasvanut

Ulkomailta saatujen tartuntatapausten määrä on noussut, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa. Viime viikolla raportoitiin 103 ulkomailta Suomeen matkustajan mukana tullutta tartuntaa. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus on noin 6 prosenttia kaikista Suomessa todetuista uusista tartunnoista.

Myös työpaikoilla todettuja koronavirustartuntoja on nyt entistä enemmän, noin 20 prosenttia jäljitetyistä tartunnanlähteistä, kertoi Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa. Yleisimpiä tartuntalähteitä ovat edelleen ihmisten lähipiiri, koti ja yksityistilaisuudet.

Vanhempien ikäluokkien ihmisillä on todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin edellisillä viikoilla. Suurin osa tartunnoista on kuitenkin edelleen nuorempien ikäluokkien edustajilla ja työikäisillä.

351 uutta tartuntaa

Suomessa raportoitiin torstaina 351 uutta koronavirustartuntaa, kertoi THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 3 167 tartuntaa, mikä on 303 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Silloin raportoitiin 2 864 tartuntaa.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa nyt 20 286.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut marraskuun aikana. Keskiviikkona THL kertoi, että sairaalahoidossa oli 90 potilasta, heistä 12 oli tehohoidossa.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia Suomessa oli raportoitu torstaihin mennessä 374.