Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susien kannanhoidollinen metsästys saattaa tulla luvalliseksi aikaisintaan vuoden kuluttua – susien metsästystä koskeva kansalaisaloite sai tukea eduskunnalta

Susien kannanhoidollinen metsästys voi olla luvallista aikaisintaan vuoden kuluttua talvella, jos tietyt ehdot täyttyvät. Edellytyksenä on, että susikanta on suotuisalla suojelutasolla, sanoo maa- ja metsätalousministeriö tiedotteessaan.

Suurin muutos on suotuisan suojelutason raja-arvon eli tietyn populaatiokoon määrittäminen. Ministeriö on antanut Luonnonvarakeskukselle (Luke) toimeksiannon arvon määrittämiseksi tieteellisesti. Arvo perustuu susipopulaation kokoon Suomessa.

Poikkeuslupien myöntäminen EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun pohjalta edellyttää sitä, ettei susikanta heikkene metsästyksen vuoksi.

Selkeän luvun tarve

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Sami Niemen mukaan luontodirektiivi lähtee siitä, että jos suden suojelusta poiketaan, niin poikkeuksella ei saa heikentää suden suotuisaa suojelutasoa.

– Nyt kun meillä ei vielä ole ollut määritettynä selkeää lukua, niin poikkeuslupapäätöksissä tai ministeriön asetuksessa on ollut haastavaa osoittaa, ettei suden metsästyksellä heikennetä tuota tasoa. Sen takia tarvitsemme selkeän luvun, mikä on samalla selkein muutos aiempaan, kertoi Niemi STT:lle.

Suomessa on lähdetty seuraamaan Ruotsin mallia. Tutkijat määrittelivät Ruotsissa vuonna 2014 suotuisan suojelutason raja-arvon eli tietyn populaatiokoon. Sen ylittyessä Ruotsi pystyy sallimaan suden kannanhoidollisen metsästyksen.

Arvon määrittelyyn vaaditaan tieteellisiä analyysejä. Ministeriö edellyttää arvon määrittelevältä Luonnonvarakeskukselta asiassa yhteistyötä ruotsalaisten tutkijoiden kanssa, jotka olivat mukana länsinaapurin vastaavassa analyysityössä aiemmin.

– Me lähdemme siitä, että työ on tehtävä tieteellisesti. Se ei ole poliittinen linjaus, milloin suden kanta on suotuisalla suojelutasolla ja milloin ei. Sen pitää perustua tieteelliseen tutkimukseen, Niemi toteaa.

Tänä talvena suden metsästys ei ole laillista. Susia voidaan metsästää ainoastaan Suomen riistakeskuksen niin sanotuilla vahinko- ja turvallisuusperusteisilla poikkeusluvilla.

Ministeri Leppä: Kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa noin vuoden kuluttua

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi kannattavansa suden kannanhoidollista metsästystä. Lepän mukaan metsästys on tärkeä osa Suomen suurpetojen kannan hoitoa.

Eduskunnassa puhunut Leppä muistutti, että karhu- ja ilveskannat ovat Suomessa elinvoimaisia ja kasvaneet metsästyksestä huolimatta.

– On sosiaalisen kestävyyden kannalta välttämätöntä, että meillä on välineitä sekä säädellä susikantaa että poistaa ihmisarkuutensa menettäneitä, vahinkoa ja vaaraa aiheuttavia yksilöitä, Leppä sanoi.

Leppä kertoi asettaneensa työryhmän valmistelemaan kannanhoidollista metsästystä. Hän arvioi, että kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa noin vuoden kuluttua.

Susien kannanhoidollista metsästystä ja susivahinkojen estämistä ajava kansalaisaloite sai lämpimän vastaanoton kansanedustajilta lähetekeskustelussa keskiviikkona.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että Suomeen valmistellaan laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Kansalaisaloitteen tekijät toivovat, että kannanhoidollinen metsästys voitaisiin aloittaa jo tulevana talvena.

Kansalaisaloite sai tukea osakseen erityisesti perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kansanedustajilta. Kansanedustajat kertoivat saaneensa runsaasti yhteydenottoja kansalaisilta, joilta sudet olivat tappaneet koiria tai tuotantoeläimiä.