Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Halvan alkoholin ostaminen korona-aikaan netistä on innostanut suomalaisia – ostaja ei välttämättä tiedä, kenen pitäisi huolehtia veroista

Helsingin Sanomat kertoo, että korona-aika on lisännyt alkoholin nettimyyntiä, sillä mahdollisuus hakea suuria alkoholilasteja varsinkin Baltian maista on ollut paljon aiempaa hankalampaa.

Netistä löytyy lehden mukaan varsin helposti yrityksiä, jotka toimittavat tilaajan kotiovelle asti mietoja ja väkeviä alkoholijuomia, jopa selvästi halvempaan hintaan kuin kaupasta ja Alkosta haettaessa.

Tulli tutkii yli kymmentä netin kautta alkoholia suomalaisille myyvää yritystä ja epäilee niitä mahdollisesti alkoholirikoksista ja veropetoksista. Jos asia etenee syyttäjälle ja tuomioistuimeen, siitä voi tulla olennainen ennakkotapaus.

Tutkintapyyntöjä on aiemmin syksyllä tehnyt Valvira, joka on halunnut suitsia villinä rehottavaa alkoholin nettimyyntiä.

Tulli on Helsingin Sanomien mukaan tämän vuoden aikana tarkastanut noin 200 verkkokaupasta tilattua alkoholilähetystä, mikä tarkoittaa noin 700 000 litraa alkoholijuomia. Yhdessä lähetyksessä, eli vaikkapa rekka-autollisessa alkoholia, voi olla satoja suomalaisia vastaanottajia.

Tilaaminen ei ole koskaan verotonta

Nettikaupassa on olennaista erottaa toisistaan etämyynti ja etäosto. Etämyynnissä veroista on vastuussa myyjä, etäostossa puolestaan ostaja. Suurin osa lähetyksistä on etämyyntiä, kertoo tulliylitarkastaja Anna Kallio.

Ostaja ei useinkaan alkoholia tilatessaan voi tietää, onko myyjä hoitanut verovelvoitteensa.

– Jos asiakas tilaa alkoholia ulkomaisesta verkkokaupasta, joka toimittaa sen tai käyttää myyjän järjestämää kuljetusliikettä, se on etämyyntiä. Silloin vastaanottaja ei voi tietää, onko etämyyjä maksanut verot Suomeen. Käytännössä asiakas on hyvin pienen tiedon varassa, Kallio sanoo.

Hänen mukaansa hyvin halvoista hinnoista voi päätellä jotakin verojen maksusta. Jos myyjä huolehtisi valmisteverojen maksusta Suomeen, hinnat eivät todennäköisesti olisi niin halpoja kuin ne nyt ovat.

Verohallinnon valvontapäällikkö Saija Taipale korostaa, että alkoholia ulkomailta tilatessa on hyvä muistaa, että joko ostajan tai myyjän on maksettava vero. Tilaaminen ei ole koskaan verotonta.