Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamon hallituksen puheenjohtajaksi Heini Pirttijärvi – johti aiemmin Esperi Carea

Psykoterapiakeskus Vastaamon uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Heini Pirttijärvi. Hän toimii toistaiseksi myös Vastaamon toimitusjohtajana, yhtiö kertoo tiedotteessa.

– Toki Vastaamon tilanne on poikkeuksellinen ja tärkeä yhteiskunnallisesti. Lähden nyt ensinnäkin perehtymään yhtiön tilanteeseen. Tämän jälkeen lähdemme korjaamaan tilannetta askel askeleelta. Kuuntelemme henkilökuntaa, sidosryhmiä ja viranomaisia ja lähdemme heidän kanssaan etenemään yhteistyössä, Pirttijärvi kertoo STT:lle.

Pirttijärvi on aiemmin toiminut hoivayhtiö Esperi Caren varatoimitusjohtajana. Viime vuonna hoivakriisin aikana Pirttijärvi toimi Esperin virkaa tekevänä toimitusjohtajana.

– Uskon, että aikaisemmat kokemukseni ovat antaneet hyviä valmiuksia johtamiseen ja ratkaisujen hakemiseen, kun on kyse tällaisesta hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta. Erityisesti koen, että kokemukseni henkilöstöjohdosta on tärkeässä asemassa, Pirttijärvi sanoo.

Pirttijärvi ei tässä vaiheessa halunnut vielä kommentoida sitä, paljonko Vastaamolle on saapunut korvauskanteita tietomurron tiimoilta tai sitä, mitä murron keskiössä olleelle tietojärjestelmälle tehdään

– Nämä ovat asioita, joihin täytyy ryhtyä perehtymään. Olen niin tuore tässä tehtävässä, että perehtymisvaihe on vasta alkamassa, Pirttijärvi kertoo.

– Vastaamoon tehty tietomurto on järkyttänyt koko yhteiskuntaa. Haluan osaltani auttaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Uskon, että kokemuksestani on apua, kun etsimme tilanteeseen ratkaisuja. Hallitus on sitoutunut tekemään kaikkensa asiakkaiden luottamuksen vahvistamiseksi ja tietomurron kohteeksi joutuneiden asiakkaiden tukemiseksi, Pirttijärvi sanoo tiedotteessa.

Pääomistajan edustajat jäävät pois hallituksesta

Vastaamon aiempi hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri väistyy yhtiön hallituksesta. Samalla hallituksesta jäävät pois muutkin Vastaamon pääomistajan PTK Midcon edustajat.

PTK Midco on pääomasijoitusyhtiö Intera Partnersin holding- eli hallintayhtiö. Sen nimiin Intera osti enemmistön Vastaamosta keväällä 2019.

Kahrin mukaan Pirttijärvi on kokenut muutosjohtaja, joka tulee työssään keskittymään tietomurron kohteeksi joutuneiden asiakkaiden ja henkilöstön tukemiseen.

Pirttijärven ohella Vastaamon hallituksen uudeksi jäseneksi tulee asianajaja Vesa Silaskivi. Hallituksen jäsenenä jatkaa entinen Attendo -johtaja Antti Ylikorkala.

Vastaamon edellinen toimitusjohtaja Ville Tapio sai potkut lokakuun lopulla. Vastaamo sanoi vaikuttavan ilmeiseltä, ettei Tapio kertonut maaliskuussa 2019 tehdystä tietomurrosta eikä yhtiön järjestelmissä olleista tietoturvapuutteista yhtiön hallitukselle ja pääomistajalle.

Vastaamon asiakkaat saaneet kiristysviestejä

Vastaamo kertoi vajaat kolme viikkoa sitten joutuneensa tietomurron ja kiristyksen uhriksi.

Mediatietojen mukaan kiristäjä olisi vaatinut Vastaamolta noin 400 000 euron edestä virtuaalivaluutta bitcoineja. Lisäksi useat Vastaamon asiakkaat ovat saaneet sähköposteja, joissa lähettäjä uhkaa paljastaa henkilökohtaisia tietoja, jos vastaanottaja ei maksa kiristäjälle lunnaita. Poliisin mukaan lunnaita ei pidä maksaa.

Vastaamon tietovuodon uhrit ovat tehneet poliisille jo noin 25 000 rikosilmoitusta. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat törkeä tietomurto, törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja törkeä kiristys.