Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen kannatusmittaus: SDP yhä Suomen suosituin puolue, kokoomuksen kannatus laski – Orpo: "Aamun galluptulos on selvä viesti. Meidän pitää pystyä parempaan"

Pääministeripuolue SDP on yhä Suomen suosituin puolue 21,2 prosentin kannatuksellaan, selviää Ylen tuoreesta kannatusmittauksesta.

Seuraavaksi suosituin puolue on opposition perussuomalaiset 19,5 prosentilla. Kolmanneksi eniten kannatusta keräsi opposition kokoomus 16,6 prosentilla. Sen kannatus putosi edellisestä mittauksesta hieman yli prosenttiyksikön, mikä on kannatusmittauksen suurin muutos aiempaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi heti aamusta Twitterissä puolueen kannatuslukuja.

– Aamun galluptulos on selvä viesti. Meidän pitää pystyä parempaan. Ja kyllähän me pystymme, Orpo kirjoitti.

Kokoomuksen puoluesihteerin Kristiina Kokon mukaan puolueella on nyt peiliin katsomisen paikka, vaikka yhtä selvää syytä hän ei puolueen kannatuksen laskulle löydäkään.

– Ei näihin lukemiin tietenkään voi olla tyytyväinen, Kokko toteaa STT:lle.

Perussuomalaiset kasvatti kannatustaan Ylen kannatusmittauksessa puoli prosenttiyksikköä. Kokko näkee perussuomalaisten kasvaneen kannatuksen kirittävän myös kokoomusta.

– Kun toinen oppositiopuolue on noinkin vahva kannatusmittauksessa, se saa meidät tekemään entistä enemmän työtä.

Kuntavaalit kokoomukselle "tärkeä mittauspiste"

Kokko luonnehtii kokoomusta vanhastaan vahvaksi kuntapuolueeksi, joten huhtikuun kuntavaalit ovat puolueelle tärkeä kannatuksen mittauspiste.

– Lähdemme tarjoamaan entistä vahvemmin omaa vaihtoehtoa ja toivoa tähän vaikeaan aikaan, Kokko sanoo.

Helsingissä kokoomuksen työsarkaa lisää se, että viime kuntavaaleissa mittavan äänisaaliin eli 29 745 ääntä kerännyt Jan Vapaavuori ei asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa. Vapaavuori kertoi asiasta Helsingin Sanomille sunnuntaina. Tämä tarkoittaa sitä, että kokoomuksen pitää löytää uusi ehdokas Helsingin pormestariksi.

– Asiassa edetään rauhallisesti ja vakaasti. Varmasti löydetään tosi hyvä ehdokas pormestariksi Helsinkiin, Kokko toteaa.

Keskusta nosti kannatustaan lähes prosenttiyksikön

Hallituspuolueista keskustan kannatus on mittauksessa 12,4 prosenttia, vihreiden 10,8, vasemmistoliiton 7,7 ja RKP:n 4,3. Keskusta nosti kannatustaan lähes prosenttiyksikön ja SDP:n kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä. Muiden kannatuksessa ei ollut merkittäviä muutoksia.

Kristillisdemokraatteja kannatti mittauksessa 4 prosenttia ja nyt-liikettä 1,6 prosenttia.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus. Tutkimukseen vastasi lähes 2 500 suomalaista. Vastaajista puoluekantansa ilmoitti 1 661.

Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely tehtiin 12.10.–3.11.