Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eta-myrsky suuntaa kohti Florida Keys -saaria ja sen ennustetaan voimistuvan jälleen hurrikaaniksi

Eta-myrsky suuntaa kohti Floridan edustalla sijaitsevia Florida Keys -saaria, ja sen odotetaan voimistuvan hurrikaaniksi uudelleen. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC ennusti Etan voimistuvan hurrikaaniksi, kun se liikkuu saarien lähellä tai niiden yli sunnuntaina ja varhain maanantaina paikallista aikaa.

Hurrikaanikeskus varoitti vaarallisista myrskyvuoksista, äkkitulvista ja voimakkaista tuulista.

Floridan eteläisiin piirikuntiin on julistettu hätätila myrskyn edellä. Lisäksi Florida Keys pitää koulut suljettuina maanantaina ja myös koronaviruksen testauspaikat on väliaikaisesti suljettu. Viranomaiset ovat lisäksi varautuneet myrskyyn pystyttämällä suojia myrskyä pakeneville ja jakaneet hiekkasäkkejä asukkaille kotien suojaamiseksi tulvilta.

Kuubassa ei tiedossa kuolonuhreja

Eta runnoi sunnuntaina Kuubaa. Kuuban meteorologisen instituutin mukaan Eta osui keskiseen Kuubaan varhain sunnuntaiaamuna paikallista aikaa ja sen tuulet puhalsivat voimakkaimmillaan noin 26 metriä sekunnissa, mutta myös voimakkaampia puuskia mitattiin.

Voimakkaista sateista raportoitiin itäisessä Kuubassa, jossa viranomaiset ovat evakuoineet tuhansia ihmisiä tulvariskin takia.

Kuuba vaikuttaa ainakin toistaiseksi selvinneen Eta-myrskystä ilman suurempia vahinkoja, sillä Kuuban valtion median mukaan tiedossa ei ainakaan toistaiseksi ole kuolemia tai kotien merkittäviä vahinkoja. Kuubassa noin 74 000 ihmistä evakuoitiin myrskyn tieltä.

Länsi-Kuuba, mukaan lukien Havannan alue, voi edelleen saada osansa myrskystä sen suunnatessa kohti Floridaa. Ennusteen mukaan myrsky voi aiheuttaa alueella tulvia aallokon takia.

Viime viikolla Eta kylvi tuhoa pitkin Keski-Amerikkaa ja eteläistä Meksikoa. Myrsky aiheutti kuolonuhreja ja tuhoa useiden valtioiden alueilla. Eta-myrskyn jäljiltä on noin 200 ihmistä kuollut tai kadonnut Keski-Amerikassa. Valtaosa eli noin 150 kuolleista tai kadonneista on raportoitu Guatemalassa.

Eta osui Keski-Amerikkaan neloskategorian hurrikaanina tiistaina, minkä jälkeen myrsky heikkeni.