Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bidenin etumatka Trumpiin kasvaa ääntenlaskun jatkuessa

Tämä uutinen ei enää päivity. Jatkamme vaaliseurantaa toisaalla.

------------------------------------

Yhdysvalloissa presidentinvaalien ääntenlasku etenee hitaasti, ja uusia päivityksiä ratkaisevista osavaltioista saadaan pienissä erissä. Yksikään merkittävä uutiskanava tai muu media ei ole toistaiseksi uskaltautunut julistamaan etulyöntiasemassa olevaa demokraattien Joe Bidenia koko vaalin voittajaksi.

Lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa Biden oli kasvattanut etumatkaansa Pennsylvanian ja Georgian osavaltioissa. Pennsylvaniassa Biden oli lähes 30 000 ääntä edellä republikaanien ehdokasta Donald Trumpia.

Voitto 20 valitsijaa antavassa Pennsylvaniassa riittäisi Bidenille presidentinvaalien voittoon.

Georgiassa ehdokkaiden välinen ero oli vielä eilen hiuksenhienosti noin tuhat ääntä, mutta tuoreimpien tietojen mukaan Bidenin etumatka on kasvanut yli 7 000 ääneen. Eroa ehdokkaiden välillä on vain 0,1 prosenttiyksikköä, minkä vuoksi äänet jouduttaneen laskemaan uudelleen.

Nevadan osavaltiosta ei ollut saatu aamupäivällä Suomen aikaa uutta tietoa tilanteeseen, jossa Bidenin etumatka oli kasvanut vajaaseen 23 000 ääneen.

Vain Arizonassa Trump on onnistunut kaventamaan Bidenin etumatkaa, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi nopeasti, jotta ykkössija voisi vielä vaihtua. Eroa ehdokkaiden välillä on yhä lähes 30 000 ääntä.

Useiden viestimien mukaan Biden on tähän mennessä saamassa tuekseen 253 valitsijaa, Trump 214. Voittoon tarvitaan vähintään 270 valitsijaa. Trumpin häviö varmistuisi, jos Biden voittaisi pelkästään Pennsylvanian tai kaksi osavaltiota seuraavista: Arizona, Nevada ja Georgia.

Tiedot ratkaisevissa osavaltioissa laskematta olevien äänien määrästä vaihtelevat, mutta pisimmällä ollaan ilmeisesti Georgiassa.

Biden puhui kansakunnan yhtenäisyydestä

Myöhään perjantaina paikallista aikaa pitämässään puheessa Biden ei vielä julistautunut muodollisesti voittajaksi, mutta hän viittasi itseensä jo presidenttinä.

– Velvollisuuteni presidenttinä on edustaa koko kansakuntaa, Biden sanoi.

Hän kehotti kannattajiaan kärsivällisyyteen ja kertoi, että on aloittanut varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin kanssa valmistautumisen siirtymäjaksoon ennen todennäköiseltä näyttävää tammikuun virkaanastumistaan.

Biden vakuutti kuulijoitaan erityisesti siitä, että hänen tuleva hallintonsa on valmis taisteluun koronapandemiaa vastaan.

– Haluan kaikkien tietävän, että panemme heti ensimmäisenä päivänä toimeen suunnitelmamme tämän viruksen saamiseksi hallintaan, Biden sanoi.

Entinen varapresidentti ilmaisi puheessaan myötätuntoa yhdysvaltalaisille, jotka ovat menettäneet läheisiään koronavirukselle. Hän korosti yhdessä toimimisen ja yhtenäisyyden tärkeyttä.

Puheellaan Biden teki selvän pesäeron Trumpin kampanjan taktiikkaan, jossa presidentti itsekin on puhunut vastustajistaan huijareina ja omista kannattajistaan voittajina.

– Kansakuntamme on aika puhaltaa yhteen hiileen parantuaksemme, Biden sanoi.

Trump on uhannut haastaa vaalituloksen oikeusteitse ja syyttänyt toistuvasti poliittisia vastustajiaan vaalivilpistä. Eilen hän varoitti Twitterissä Bidenia julistautumasta voittajaksi "väärin perustein".

Pennsylvanian ääntenlaskua ei saa keskeyttää, mutta vaalipäivän jälkeen tulleet äänet pidetään erillään

Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt Pennsylvanian republikaanien pyynnön keskeyttää välittömästi niiden presidentinvaalien äänien laskeminen, jotka ovat saapuneet vaalipäivän jälkeen.

Sen sijaan oikeuden tuomari vahvisti osavaltion oikeusistuimien jo aikaisemmin tekemän päätöksen, jonka mukaan vaalipäivän jälkeen saapuneet äänet on pidettävä erillään muista äänistä.

Korkeimman oikeuden on määrä käsitellä asiaa vielä uudelleen istunnossaan, johon osallistuvat kaikki tuomarit. Päätös saattaa olla luvassa jo lauantaina.

Republikaanit ovat jo kuukausia yrittäneet kumota osavaltion päätöstä, jonka mukaan kaikki sellaiset postiäänet, jotka saapuivat perjantaihin mennessä, lasketaan mukaan. Aikaisemmin takarajana oli itse vaalipäivä.

Osavaltion oikeusistuimet eivät kuitenkaan hyväksyneet pyyntöä, minkä jälkeen republikaanit valittivat liittovaltion oikeusistuimeen.

– Pennsylvanian tulos saattaa ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin, ja on epäselvää, pitävätkö kaikki piirikunnat myöhään saapuneet äänestysliput erillään, republikaanit sanoivat vetoomuksessaan korkeimpaan oikeuteen.

Vaalimatemaatikkojen mukaan oikeuden päätös saattaa lopulta osoittautua täysin merkityksettömäksi, sillä Bidenin johto Pennsylvaniassa on niin suuri, ettei tilanne muuttuisi, vaikka oikeus päättäisi hylätä vaalipäivän jälkeen saapuneet äänet.

Yhdysvaltalaismediat: Valkoisen talon kansliapäälliköllä koronatartunta

Yhdysvalloissa Valkoisen talon kansliapäälliköllä Mark Meadowsilla on todettu koronavirustartunta, kertovat useat yhdysvaltalaismedia t hallinnon lähteisiin viitaten. Ensimmäisenä asiasta kertoi Bloomberg .

Meadows osallistui tiiviisti presidentti Trumpin kampanjointiin, ja hänet nähtiin muun muassa vaalipäivänä ilman kasvomaskia presidentin perheen seurassa.

Presidentti Trump itse oli pari päivää sairaalahoidossa koronavirustartunnan takia lokakuussa. Myös hänen vaimollaan Melanialla ja pojallaan Barronilla vahvistettiin myöhemmin koronatartunta.

Lähteinä myös: CNN, AFP