Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta haluaa tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen nykyistä selkeämmin rikoslakiin

Eduskunta haluaa, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen säädetään rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin.

Eduskunta äänesti asiasta perjantaina ja päätyi äänin 141–10 kannattamaan lakivaliokunnan mietintöä asiasta. Valiokunnan mietinnön taustalla oli asiaa koskeva kansalaisaloite, joka luovutettiin eduskunnalle viime vuoden kesällä.

Mietinnön mukaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimenpiteisiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämiseksi rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin ja antaa tarvittavat lakiehdotukset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.

Valiokunta haluaa, että selkeyttävät säännökset silpomisesta sisällytetään rikoslakiin. Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on rangaistavaa jo nyt rikoslain pahoinpitelyä koskevien säännösten nojalla.

Kansalaisaloitteen tekijät olisivat halunneet Suomeen silpomisen kieltävän erillislain, sillä heidän mukaansa erillislaki olisi vahvistanut viestiä siitä, että Suomessa ei silpomista hyväksytä. Muun muassa Ruotsissa asiasta on säädetty erillislailla.

Lakivaliokunta ei kuitenkaan päätynyt kannattamaan erillislakia, sillä Suomessa rangaistussäännökset vakavimmista teoista sijoitetaan rikoslakiin ja rikoslain ulkopuolisessa lainsäädännössä annetaan rangaistussäännöksiä vain vähäisemmistä teoista.

Kansalaisaloitteen vireillepanijana toimi Finlaysonin luova johtaja Jukka-Pekka Kurttila. Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittelyyn tarvittava 50 000 allekirjoituksen raja ylittyi elokuussa 2018. Kaikkiaan kansalaisaloite keräsi yli 61 200 allekirjoitusta.

Erimielisyyttä poikien ympärileikkauksista

Lakivaliokunnan mietintö oli tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen osalta yksimielinen.

Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen osalta valiokunnan mietintöön sisältyi sen sijaan kaksi vastakkaista vastalausetta. Valiokunta katsoi mietinnössään, että poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin liittyy sääntelytarpeita, joita on aiheellista selvittää ja arvioida tarkemmin.

Perussuomalaisten Leena Merelle, Mari Rantaselle ja Sebastian Tynkkyselle mietinnön linjaus ei riittänyt, vaan he olisivat halunneet, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin myös kaikkien pojille ei-lääketieteellisistä syistä tehtävien ympärileikkausten kieltämiseksi ja säätämiseksi rikoslaissa rangaistavaksi.

Kristillisdemokraattien Antero Laukkasen ja RKP:n Eva Biaudet'n mielestä tyttöjen silpomista ja poikien ympärileikkausta ei olisi pitänyt rinnastaa toisiinsa.

– Tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perusteella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia toimenpiteitä, eikä niitä tule missään rinnastaa toisiinsa, Laukkanen ja Biaudet perustelivat vastalauseessaan.

Eduskunta äänesti perjantaina ensin kahden vastalauseen välillä. Laukkasen ja Biaudet'n vastalause voitti äänestyksen äänin 109–34.

Tämän jälkeen eduskunta äänesti lakivaliokunnan mietinnön ja Laukkasen ja Biaudet'n vastalauseen välillä. Lakivaliokunnan mietintö voitti äänestyksen edellä mainitusti äänin 141–10.

Zyskowicz ja perussuomalaiset vastakkain

Eduskunta keskusteli silpomisasiasta keskiviikkona kiihkeästi lähes neljän tunnin ajan. Äänessä olivat ennen muuta Tynkkynen, Meri ja kokoomuksen Ben Zyskowicz, joka vieroksui perussuomalaisten intoa kieltää ei-lääketieteellisistä syistä tehtävät poikien ympärileikkaukset.

Perussuomalaiset perustelivat poikien ympärileikkausten sisällyttämistä rikoslain sukupuolineutraaliudella. Tynkkysen mukaan tyttöjen sukupuolielinten silpomisessa ja poikien ei-lääketieteellisissä ympärileikkauksissa on molemmissa kyse "rituaalisilpomisesta".

– On käsittämätöntä ajatella, että jo vuonna 1996 kiellettiin koirien hännän typistäminen, mutta pojan sukuelimen esinahan saan lyhentää tai leikata kokonaan pois vielä vuonna 2020, Tynkkynen vertasi.

Zyskowiczin mukaan ympärileikkauksista ei ole haittaa leikkauksen kokeneille pojille, kun taas tyttöjen sukupuolielinten silpomisessa tilanne on täysin toinen.

Zyskowicz muistutti, että jos Suomi nyt kieltäisi ei-lääketieteellisistä tehtävät poikien ympärileikkaukset, se olisi ainoa maa maailmassa, joka olisi tehnyt näin. Hänen mukaansa ympärileikkaus on juutalaisessa perinteessä oleellinen osa pienen lapsen tulemista seurakunnan jäseneksi ja on verrattavissa kasteeseen kristinuskossa.

– Suomen pienessä juutalaisyhteisössä tämä koettaisiin kyllä aika lailla eksistentiaalisena kysymyksenä, jos Suomi ainoana maana maailmassa tämän kieltäisi, Zyskowicz sanoi.