Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Mikkonen Twitterissä: Korona voi levitä myös Suomen minkkitarhoihin

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää vakavana, että Tanskassa koronavirus on levinnyt turkistarhoilla minkeistä ihmiseen. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronavirus leviää myös Suomen minkkitarhoille.

– Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että koronavirus leviää myös kotimaisille tarhoille, hän kirjoitti Twitterissä perjantaina.

Ruokavirasto kertoi torstaina aloittavansa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu tartuntoja.

Koronaviruksen leviämisen vuoksi Tanskassa aiotaan lopettaa kaikki minkit maan turkistarhoilla. Maassa on viranomaisten mukaan noin 15–17 miljoonaa minkkiä. Mikkosen mukaan on vielä aikaista arvioida, miten Tanskan päätös vaikuttaa laajemmin alan tulevaisuuteen.

– Jos kokonainen elinkeino kokee ison muutoksen, on aiheellista tukea alalta luopumista sekä uudelleen kouluttautumista. Unohtamatta alueiden taloutta, joille toiminta on keskittynyt, hän toteaa tviitissään.

Ruokaviraston mukaan koronavirus tarttuu herkästi ihmisestä minkkeihin. Eläimistä koronavirus voi puolestaan tarttua turkiseläinten kanssa tekemisissä oleviin ihmisiin ja levitä eteenpäin.

Tanskan kansanterveyslaitos Statens Serum Institut kertoi torstaina , että minkkeihin liittyviä koronaviruksen muunnoksia on todettu maassa yhteensä 214 ihmisellä. Huolta herättänyttä uutta mutatoitunutta virustyyppiä on todettu 12 ihmisellä.

Jälkimmäisen virustyypin erottavat muista useat piikkiproteiinin mutaatiot, jotka voivat tehdä kehitteillä olevista rokotteista vähemmän tehokkaita tätä viruksen versiota vastaan.

Mikkosen tviiteistä uutisoi aiemmin perjantaina Verkkouutiset .

--

Juttua on korjattu 7.11. kello 3.21. Huolta herättänyttä uutta virusmutaatiota on todettu Tanskassa 12 ihmisellä, ei 214:llä, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin. 214 potilaalla on todettu kaikkia minkkeihin liittyviä viruksen muunnoksia.