Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakriisi on tehnyt loven suomalaisyritysten Venäjän-kauppaan

Tuore Venäjän-kaupan barometri kertoo, että koronakriisi on kuluneen puolen vuoden aikana vaikuttanut merkittävästi suomalaisten yritysten Venäjän-kauppaan.

Yli 40 prosenttia barometrin vastaajista kertoo liiketoiminnan ja viennin vähentyneen ja yli kolmannes tuonnin supistuneen.

Vajaa puolet vastaajista odottaa viennin ja liiketoiminnan Venäjällä pysyvän seuraavan kuuden kuukauden aikana nykyisellä tasolla, kun taas yli puolet odottaa sen pysyvän nykyisellä tasolla tuonnissa. Viennin tai liiketoiminnan arvioi kasvavan noin kolmannes ja supistuvan noin viidennes vastaajista.

Kaupankäyntiä hankaloittavat koronan ohella myös heikentynyt rupla ja Venäjän rajan sulkeminen henkilöliikenteeltä. Lisäksi venäläiset asiakkaat ovat lykänneet investointeja, mikä heikentää Suomen vientinäkymiä.

Kevään barometriin verrattuna Venäjän talouden kehitys on ollut parempaa. Silloin vastaajat arvioivat, että koronakriisi ja öljyn hintasota tekevät yhdessä suurta tuhoa Venäjän taloudelle. Lopputulos ei ollut aivan niin paha. Venäjän selviämistä auttoi koronakriisin rauhoittuminen kesällä, sopu öljyntuotannosta Saudi-Arabian kanssa sekä Venäjän palvelusektorin verrattain pieni osuus taloudessa.

Rajoituksiin sopeudutaan

Syksyn barometritutkimukseen vastasi lähes 300 Venäjän-kaupan tekijää. Vastaajista reilu kolmannes on muuttanut strategiaansa tai suunnitelmiaan joko kriisin avaamien mahdollisuuksien tai siitä johtuvien haasteiden takia. Muut jatkavat entiseen malliin.

– Yritykset näyttävät reagoivan panostamalla Venäjällä läsnäoloon ja varautumalla paikallisiin liikkumisrajoituksiin. Yritykset ovat joko laskeneet taloudellisia tavoitteitaan tai venyttäneet suunnitelmiensa aikajännettä, sanoi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen tiedotteessa.

Koronatilanne on syksyn aikana synkistynyt Venäjällä. Pandemian toinen aalto on kiihtynyt ja tartuntoja oli barometrin haastattelujen päättyessä jo 1,3 miljoonaa. Uusia tartuntoja ilmenee 13 000 päivässä.