Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös kannabiksesta, abortista ja Uber-kuskien asemasta järjestettiin äänestyksiä eri puolilla Yhdysvaltoja

Yhdysvaltojen presidentti- ja kongressivaalit veivät tiistain vaalipäivänä päähuomion, mutta 32 osavaltiossa äänestettiin yhteensä 120 eri lakiesityksestä, kertoo Ballotpedia-sivusto . Tulosennusteita niistä on tehnyt muun muassa CNN . Ääntenlaskenta oli Suomen aikaa keskiviikkona iltapäivästä yhä kesken liki kaikissa osavaltioissa, mutta joissakin tulokset ovat jo selviä.

Kannabiksen viihdekäyttö hyväksyttäneen Etelä-Dakotassa, New Jerseyssä ja Arizonassa. Myös Montanassa laillistamisen kannattajat johtivat äänestyksessä keskiviikkona iltapäivästä Suomen aikaa, mutta vasta hieman yli puolet äänistä oli laskettu.

Mississippissä taas hyväksytään kannabiksen käyttö lääkinnällisiin tarkoituksiin. Siellä myös hyväksyttiin ehdotus osavaltion uudeksi viralliseksi lipuksi , jossa on keskellä magnolian kukka 20 tähden ympäröimänä. Osavaltion aiemmasta lipusta luovuttiin, koska osana sitä oli sisällissodan aikaisen etelävaltioiden taistelulipun kuvio.

Coloradossa äänestettiin kumoon esitys siitä, että olisi kiellettyä abortoida yli 22 viikkoa vanhoja sikiöitä. Louisianassa sen sijaan hyväksyttiin osavaltion perustuslakiin tuleva maininta siitä, että oikeus aborttiin ei ole perustuslain suojaama eikä aborttien rahoittaminen ole välttämätöntä.

Kaliforniassa taas todennäköisesti jatkossa tulkitaan Uber- ja Lyft-kuljettajat ja muut vastaavien alustatalouspalveluiden kautta toimivat kuljettajat itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi, ei työntekijöiksi. Näin työnantajilla on heitä kohtaan vähemmän velvoitteita, mutta läpi menneessä ehdotuksessa täsmennetään myös kuljettajien minimipalkkaa, maksimityöaikaa ja oikeutta terveydenhuoltoon.