Syyttäjä vaatii PS-nuorten viimevuotisesta tviitistä sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syytetyt kiistävät

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti periä yhdistykselle myöntämiään avustuksia takaisin tviitin vuoksi. Timo Aalto / LEHTIKUVA

Elina Korkee / STT

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli keskiviikkona syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikki kolme syytettyä olivat tapahtuma-aikaan vuonna 2019 Perussuomalaiset nuoret -järjestön vastuuhenkilöitä.

Syytteistä kaksi liittyy perussuomalaisten nuorten Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan ja tekstiin. Kolmannessa on kyse syytetyn Facebook-päivityksestä. Some-päivitykset julkaistiin kevään 2019 eurovaalien alla.

Syyttäjä vaatii syytetyille sakkoja, kahdelle heistä vähintään 80 päiväsakkoa ja kolmannelle vähintään 70 päiväsakkoa. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

PS-nuorten Twitter-tilillä julkaistussa kuvassa oli tummaihoinen perhe ja saateteksti: "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä." Yhdistys myönsi myöhemmin tviitin olleen harkitsematon ja hyvien tapojen vastainen.

Tviitissä julkaistu kuva oli peräisin Euroopan parlamentin mainoksesta, jossa kehotettiin äänestämään eurovaaleissa 2019. PS-nuorten tviitissä siihen oli lisätty saateteksti, joka syyttäjän mukaan oli kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Puolustuksen mukaan tviitillä ei ollut tarkoitus solvata mitään ihmisryhmää, vaan arvostella Euroopan unionia.

– Kyseessä oli vastamainos, sanoo syytettyä puolustanut oikeustieteen lisensiaatti Kari Silvennoinen STT:lle.

"Ihmisarvoa loukkaavaa"

Yksi syytetyistä on syyttäjän mukaan julkaissut tviitin ollessaan järjestön varapuheenjohtajana. Toiselle syyttäjä vaatii rangaistusta tviittiin liittyvästä kommentista, jonka mukaan perussuomalaiset nuoret vastustavat "tummaihoisia, sillä he eivät ole eurooppalaisia".

– Lausumien selkeä viesti on, että tummaihoisten ihonväri yksinään on sellainen negatiivinen ominaisuus, jonka perusteella heidän muuttamisensa ja asettumisensa Eurooppaan ja Suomeen tulee estää. Lausumat ovat siten olleet tummaihoisten ihmisarvoa loukkaavia ja omiaan herättämään halveksuntaa, katsoo syyttäjä haastehakemuksessa.

Syyttäjän mukaan kumpaakaan tviittausta ei voi pitää sellaisena liioitteluna tai provosointina, joka olisi hyväksyttävää osana poliittista sananvapautta.

Facebookissa oli burkakuva

Facebook-päivityksessä taas oli kuva kahdesta mustaan burkaan pukeutuneesta henkilöstä. Kuvassa oli teksti: "Haluatko maamme näyttävän tältä? Älä jää nukkumaan. Äänestä." Syytetty julkaisi päivityksen omalla Facebook-sivullaan ollessaan PS-nuorten kolmas varapuheenjohtaja.

Syyttäjän mukaan päivityksessä solvattiin islaminuskoisia ryhmänä uskonnon perusteella.

Puolustuksen mukaan Facebook-päivitys ei suuntautunut kansanryhmää vastaan, vaan sillä vaadittiin burkan käytön kieltämistä Suomessa.

– Perussuomalaisten ohjelmassa halutaan burkakieltoa. Sellainen on muun muassa Ranskassa, sanoo syytettyä puolustava oikeustieteen tohtori Kari Uoti.

Nuorisojärjestö ja perussuomalainen puolue ovat sittemmin katkaisseet siteensä, ja puolueella on nyt uusi nuorisojärjestö. Erkaantumisen taustalla on se, ettei nuorisojärjestö hyväksynyt puolueen esittämää sääntömuutosta, jonka tarkoitus oli hillitä rasistia kannanottoja.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti periä yhdistykselle myöntämiään avustuksia takaisin tviitin vuoksi. Järjestö on valittanut takaisinperinnästä hallinto-oikeuteen. Kesäkuussa Perussuomalaiset nuoret ry asetettiin konkurssiin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka