Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijan mukaan Trump esitti tosiasioista ja valheista sekoitetun kudelman – "Surullinen hetki Yhdysvaltain demokratialle"

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kommentit tuskin vaikuttavat ääntenlaskun etenemiseen presidentinvaaleissa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Trump katsoo jo voittaneensa vaalit. Puheessaan Valkoisessa talossa presidentti sanoi myös aikovansa pyytää korkeinta oikeutta lopettamaan "äänestyksen". Trumpin on tulkittu tarkoittaneen postiäänten laskemisen keskeyttämistä.

– Asia voi päätyä korkeimman oikeuden ratkaistavaksi, mutta siinä kestää, ja sillä aikaa ääniä lasketaan. Luotan edelleen yhdysvaltalaisiin instituutioihin, että suurin osa äänistä pyritään laskemaan sekä siihen, että republikaanit tulevat sallimaan ääntenlaskun etenemisen. Ei pelin sääntöjä voi kesken kaiken muuttaa, Aaltola sanoi.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen demokratian kannalta on positiivista, että äänestysaktiivisuus näyttää nousevan vaaleissa ennätysmäiseksi.

– Ääntenlaskusta voi kuitenkin tulla sotku, joka nakertaa Yhdysvaltojen arvovaltaa entisestään. Ja siitä hyötyvät eniten Yhdysvaltojen viholliset maailmalla.

"Surullinen hetki Yhdysvaltojen demokratialle"

Trump myös sanoi, että vaaleissa olisi tapahtunut vilppiä, mutta ei esittänyt väitteilleen mitään perusteita. Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan Trumpin puhe oli historiallinen ja surullinen hetki Yhdysvaltojen demokratialle.

Annala on tutkimuksessaan keskittynyt siihen, millaisia kiistanalaisia tilanteita epäselvä vaalitulos voisi synnyttää. Hänen mukaansa Trump esitti disinformaatiokudelman, jossa oli rakennettu hyvä tarina tosiasioista ja valheellisista aineksista.

– Hän puhui osin aivan ihmeellisiä asioita, ja sekoitti siihen tosiasioita.

Trumpin puheet romuttavat Annalan mielestä yhdysvaltalaisten uskoa vaalien luotettavuuteen. Tämän mahdollistaa myös Yhdysvaltojen ennennäkemättömän jakautunut poliittinen tilanne, jossa moni uskoo mielellään, että vastapuoli voi voittaa vaalit vain vilpillisesti.

Aaltolan mukaan jos voittajan selville saamisessa kestää pitkään, pahimmassa skenaariossa levottomuuksien mahdollisuus Yhdysvalloissa kasvaa.

– En tarkoita mitään järjestäytynyttä sotilaallista toimintaa, vaan erilaisia levottomuuksia puolin ja toisin. Yhdysvalloille on mahdollisimman surkea tilanne, että tämä meni näin täpäräksi, Aaltola sanoo.

Trumpin koronatartunta saattoi lisätä kannatusta

Aaltolan mukaan vaalipäivänä annettujen äänien perusteella Trump vaikuttaa onnistuneen loppukirissään.

– Trumpilla oli erinomainen viimeinen viikko. Hän järjesti vaalitilaisuuksia, joissa oli paljon väkeä ja joista tv-kuvat kertoivat presidentin kannatuksen olevan vankkaa. Se sai äänestäjiä liikkeelle erityisesti vaalipäivänä, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan vaalipäivänä annetuista äänistä on vielä vaikea tehdä johtopäätöksiä äänestyksen lopputuloksesta.

– Demokraatit äänestivät aika pitkälti ennakkoon ja postitse, kun taas republikaanit äänestivät varsinaisena vaalipäivänä. Emme oikein vielä tiedä, mikä vaalien tulos on, koska miljoonia postiääniä on laskematta, Aaltola korostaa.

Trumpia ja hänen hallintoaan on arvosteltu ankarasti koronakriisin hoidosta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta syöneen republikaanien suosiota vaaliuurnilla.

– Koronan sijaan äänestäjiä vaikuttaa painaneen enemmän taloudellinen epävarmuus. Siinä on saatettu luottaa republikaaneihin, jotka ovat perinteisesti olleet yhdysvaltalaisen lompakon vartijoita.

Myös se, että Trump itse sairastui koronaviruksen aiheuttaman tautiin ja hänen on kerrottu parantuneen siitä, saattoi sataa vaaleissa presidentin laariin.

– Se saattoi kertoa siitä, että tauti on voitettavissa ja että Trump on se henkilö, joka sen pystyy selättämään. Ihmiset vaikuttavat luottavan Trumpiin, vaikka gallupien mukaan hänen koetaankin epäonnistuneen koronakriisin hoidossa.