Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Biden: "Lupaan olla koko Amerikan presidentti" – näin live-seuranta eteni vaalipäivästä lauantain ratkaisuun

Tähän juttuun päivittyvät tuoreimmat tiedot Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Näet tuoreimmat päivitykset lataamalla sivun uudestaan.

Joe Biden–Donald Trump 290–214 (lähde: FOX News)

273–214 (lähde: New York Times)

273–213 (lähde CNN)

7.11. KLO 18.52 Joe Biden julistautuu presidentiksi Twitter-viestissään. Hän lupaa olla koko kansan presidentti. Päätämme Bidenin twiittiin neljän vuorokauden live-seurantamme.

Trumpin mukaan Biden kiirehtii esittäytymään valheellisesti vaalien voittajana yhdysvaltalaismedioiden julistettua tämän maan tulevaksi presidentiksi. Trumpin mukaan vaalit eivät ole vielä ohi, ja hän painottaa muun muassa sitä, miten hänen presidentinvaalikampanjansa on ryhtynyt useisiin oikeustoimiin ääntenlaskennan vuoksi. Hänen mukaansa osavaltioista saatuja tuloksia ei ole myöskään vahvistettu.

7.11. KLO 18.26 Joe Biden voittaa presidentinvaalit, julistavat useat amerikkalaismediat, muun muassa CNN, New York Times ja Fox News. Jokaisen median lukemat vaihtelevat mutta olennaista on se, että Pennsylvanian osavaltion 20 valitsijamiestä katsotaan Bidenille varmoiksi.

7.11. KLO 18.25 Kun presidentinvaalien ääntenlaskenta pitkittyy, päättää Donald Trump lähteä golfkeskukselleen. Trump jätti Valkoisen talon ensimmäistä kertaa äänestyspäivän jälkeen.

7.11. KLO 17.54 Tilanne on pysynyt lähes ennallaan eilisestä asti. Ääniä on laskematta enää vähän ja Biden johtaa niukasti useita osavaltiota. Bidenin johto Pennsylvaniassa on noin 29 000 ääntä, Georgiassa 7 000 ääntä ja Nevadassa 22 500 ääntä. Lisäksi Biden johtaa Arizonassa 28 000 äänen turvin. Uutismedioista AP ja Fox News julistivat Arizonan Bidenin voitoksi jo kolme päivää sitten, mutta ABC ja New York Times eivät ole tehneet sitä vieläkään.

Monet ovat ihmetelleet, miksi ääntenlaskenta venyy vain tietyissä osavaltioissa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan ääniä lasketaan edelleen oikeastaan kaikkialla. Ero Trumpin ja Bidenin välillä on kuitenkin muissa osavaltioissa kasvanut niin suureksi, että niiden voittajat on uskallettu julistaa jo aiemmin.

Hitaasti sujuneen ääntenlaskun syynä on puolestaan etenkin se, että koronaepidemian vuoksi ennätysmäärä äänistä on annettu postitse, arvioivat suomalaistutkijat STT:lle. Suurimmalla osalla osavaltioista ei ole ollut resursseja käsitellä kaikkia postiääniä yhtään nopeammin.

7.11. KLO 16.30 Liittovaltion vaaliviranomainen painottaa uutiskanava CNN:lle, ettei presidentinvaaleihin liittyen ole todellakaan ollut mitään todisteita vilpistä. Vaalikomission edustajan Ellen Weintraubin mukaan maassa on tehty hyvin vähän vahvistettavissa olevia valituksia siitä, miten vaalit on järjestetty. Hänen mukaansa yhdenkään valituksen yhteyteen ei ole liitetty mitään todisteita vilpistä.

7.11. KLO 13.40 Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos voi ratketa lauantaina, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Aaltola sanoo STT:lle arvelevansa, että vaa'ankieliosavaltio Pennsylvaniassa äänet saadaan laskettua loppuun lauantaina paikallista aikaa. Demokraattien Joe Bidenilla on eri mediaseurantojen perusteella takanaan tähän mennessä 253 valitsijaa. Jos hän voittaa Pennsylvanian, sen 20 valitsijaa nostavat hänet yli 270:n. Voittoon tarvitaan vähintään 270 valitsijaa.

Ääntenlaskenta Yhdysvaltain vaaleissa on kestänyt pitkään, koska koronaepidemian vuoksi ennätysmäärä äänistä on annettu postitse. Esimerkiksi Pennsylvaniassa osavaltion lainsäädännön mukaan niiden laskeminen voitiin aloittaa vasta, kun varsinaisen vaalipäivän äänet oli laskettu.

Nopea selkeä tulos olisi demokratian etu, mutta väärän voittajankin julistaminen olisi haitallista, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltola

7.11. KLO 12.21 Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosta tulee kunnioittaa. Samoin demokratiaan kuuluu oikeus viedä mahdolliset epäselvyydet vaalien järjestämisessä oikeusjärjestelmän puntaroitavaksi.

– En lähtisi ihan helposti kyseenalaistamaan (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trumpin kampanjan oikeutta viedä mahdollisia kokemiaan epäselvyyksiä oikeuteen. Näinhän demokraatitkin tekivät esimerkiksi vuoden 2000 vaaleissa, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Hän pitää harkitsemattomina Trumpin lausuntoja muun muassa siitä, että vaalit olisivat petosta tai että ne olisi varastettu.

– Nämä ovat tietysti harkitsemattomia lausuntoja, eikä niihin ole mitään syytä mennä, hän vastasi toimittajan kysymykseen.

Halla-aho USA:n vaaleista Ykkösaamussa: Demokratiaan kuuluu oikeus viedä kokemansa epäselvyydet oikeuteen

7.11. KLO 11.34 Ääntenlasku etenee hitaasti, ja uusia päivityksiä ratkaisevista osavaltioista saadaan pienissä erissä. Yksikään merkittävä uutiskanava tai muu media ei ole toistaiseksi uskaltautunut julistamaan etulyöntiasemassa olevaa demokraattien Joe Bidenia koko vaalin voittajaksi.

Lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa Biden oli kasvattanut etumatkaansa Pennsylvanian ja Georgian osavaltioissa. Pennsylvaniassa Biden oli lähes 30 000 ääntä edellä republikaanien ehdokasta Donald Trumpia.

Voitto 20 valitsijaa antavassa Pennsylvaniassa riittäisi Bidenille presidentinvaalien voittoon.

Georgiassa ehdokkaiden välinen ero oli vielä eilen hiuksenhienosti noin tuhat ääntä, mutta tuoreimpien tietojen mukaan Bidenin etumatka on kasvanut yli 7 000 ääneen. Eroa ehdokkaiden välillä on vain 0,1 prosenttiyksikköä, minkä vuoksi äänet jouduttaneen laskemaan uudelleen.

Nevadan osavaltiosta ei ollut saatu aamupäivällä Suomen aikaa uutta tietoa tilanteeseen, jossa Bidenin etumatka oli kasvanut vajaaseen 23 000 ääneen.

Vain Arizonassa Trump on onnistunut kaventamaan Bidenin etumatkaa, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi nopeasti, jotta ykkössija voisi vielä vaihtua. Eroa ehdokkaiden välillä on yhä lähes 30 000 ääntä.

Useiden viestimien mukaan Biden on tähän mennessä saamassa tuekseen 253 valitsijaa, Trump 214. Voittoon tarvitaan vähintään 270 valitsijaa. Trumpin häviö varmistuisi, jos Biden voittaisi pelkästään Pennsylvanian tai kaksi osavaltiota seuraavista: Arizona, Nevada ja Georgia.

Tiedot ratkaisevissa osavaltioissa laskematta olevien äänien määrästä vaihtelevat, mutta pisimmällä ollaan ilmeisesti Georgiassa.

CNN, AFP

7.11. KLO 10.37 Bidenin etumatka ääntenlaskussa kasvaa myös Georgian osavaltiossa, missä tilanne on ollut pitkään tasaväkisin vielä avoinna olevista osavaltioista. Aamupäivällä Suomen aikaa Biden oli kerännyt reilut 7 000 ääntä enemmän kuin republikaanien ehdokas Donald Trump, kertoo muun muassa CNN.

Georgian vaaliviranomainen ilmoitti jo eilen ehdokkaiden välisen eron olevan niin pieni, että osavaltion äänet pitää laskea uudelleen. Voittaja saa Georgiasta 16 valitsijaa.

7.11. KLO 9.10 Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt Pennsylvanian republikaanien pyynnön keskeyttää välittömästi niiden presidentinvaalien äänien laskeminen, jotka ovat saapuneet vaalipäivän jälkeen.

Sen sijaan oikeuden tuomari vahvisti osavaltion oikeusistuimien jo aikaisemmin tekemän päätöksen, jonka mukaan vaalipäivän jälkeen saapuneet äänet on pidettävä erillään muista äänistä.

Korkeimman oikeuden on määrä käsitellä asiaa vielä uudelleen istunnossaan, johon osallistuvat kaikki tuomarit. Päätös saattaa olla luvassa jo lauantaina.

Republikaanit ovat jo kuukausia yrittäneet kumota osavaltion päätöstä, jonka mukaan kaikki sellaiset postiäänet, jotka saapuivat perjantaihin mennessä, lasketaan mukaan. Aikaisemmin takarajana oli itse vaalipäivä.

Osavaltion oikeusistuimet eivät kuitenkaan hyväksyneet pyyntöä, minkä jälkeen republikaanit valittivat liittovaltion oikeusistuimeen.

– Pennsylvanian tulos saattaa ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin, ja on epäselvää, pitävätkö kaikki piirikunnat myöhään saapuneet äänestysliput erillään, republikaanit sanoivat vetoomuksessaan korkeimpaan oikeuteen.

Vaalimatemaatikkojen mukaan oikeuden päätös saattaa lopulta osoittautua täysin merkityksettömäksi, sillä demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin johto Pennsylvaniassa on niin suuri, ettei tilanne muuttuisi, vaikka oikeus päättäisi hylätä vaalipäivän jälkeen saapuneet äänet.

7.11 KELLO 8.01 Biden on kasvattanut edelleen etumatkaansa ääntenlaskussa Pennsylvanian osavaltiossa. Biden oli aikaisin lauantaiaamuna lähes 30 000 ääntä edellä republikaanien ehdokasta Donald Trumpia, kun äänistä oli laskettu yli 95 prosenttia.

Voitto 20 valitsijaa antavassa Pennsylvaniassa riittäisi Bidenille koko presidentinvaalin voittoon.

Biden on Trumpia edellä ääntenlaskussa myös Arizonassa, Nevadassa ja Georgiassa. Viimeksi mainitussa osavaltiossa on jo päätetty laskea äänet uudelleen tasaväkisen tilanteen takia.

Mainituista neljästä osavaltiosta vain Arizonassa Trump on onnistunut kaventamaan Bidenin etumatkaa, mutta ilmeisesti ei tarpeeksi nopeasti. Eroa on yhä lähes 30 000 ääntä kun yli 95 prosenttia äänistä on laskettu.

7.11. KELLO 7.12 Yhdysvalloissa jännitetään yhä presidentinvaalien ratkaisevien äänten laskemista erityisesti Pennsylvanian osavaltiossa, jossa demokraattien Joe Biden on noussut republikaanien istuvan presidentin Donald Trumpin edelle ääntenlaskun loppuvaiheessa.

Pennsylvania on ratkaisevan tärkeä osavaltio, jonka äänestyksen voittavalle ehdokkaalle sataa 20 valitsijamiesääntä. Jos Biden voittaa osavaltion, hän voittaa myös vaalit, sillä ne nostavat hänet 270 valitsijamiehen rajan yli. New York Timesin ja CNN:n mukaan Pennsylvanian osavaltion äänistä on laskettu yli 95 prosenttia ja Bidenin etumatka on yli 20 000 ääntä.

Myöhään perjantaina paikallista aikaa pitämässään puheessa Biden kehotti kannattajiaan kärsivällisyyteen ja kertoi, että on aloittanut varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harrisin kanssa valmistautumisen siirtymäjaksoon ennen todennäköiseltä näyttävää tammikuun virkaanastumistaan.

Biden vakuutti kuulijoitaan erityisesti siitä, että hänen tuleva hallintonsa on valmis taisteluun koronapandemiaa vastaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

– Kansakuntamme on aika puhaltaa yhteen hiileen parantuaksemme, Biden sanoi.

Entinen varapresidentti ilmaisi puheessaan myötätuntoa yhdysvaltalaisille, jotka ovat menettäneet läheisiään koronavirukselle. Hän korosti yhdessä toimimisen ja yhtenäisyyden tärkeyttä.

Puheellaan Biden teki selvän pesäeron Trumpin kampanjan taktiikkaan, jossa presidentti itsekin on puhunut vastustajistaan huijareina ja omista kannattajistaan voittajina.

Trump on uhannut haastaa vaalituloksen oikeusteitse ja syyttänyt toistuvasti poliittisia vastustajiaan vaalivilpistä.

6.11. KELLO 23.05 Ääntenlaskun tilanne on pysynyt tunteja lähes ennallaan. Joe Biden johtaa vaa'ankieliosavaltioista Pennsylvaniaa noin 15 000 äänellä, Georgiaa 1500 äänellä ja Nevadaa 21 000 äänellä. Jännitys saattaa myös jatkua edelleen, sillä Georgiassa on ilmoitettu uudelleenlaskennan järjestämisestä ja Pennsylvanian Philadelphiassa on tiedotettu viimeisten 40 000 äänen laskemisessa menevän "muutamia päiviä". Toisaalta pelkästään Pennsylvanian voitto riittää Bidenille, jos hänen johtonsa pitää myös Arizonassa, jonka valitsijiamiesäänet esimerkiksi Fox News on jo katsonut menevän varmasti Bidenille.

6.11. KELLO 22.30 Yhdysvaltojen hallinnon toimintaa valvova riippumaton virasto on aloittanut tutkinnan Donald Trumpin vaalikampanjasta . Tutkittavana on erityisesti Valkoisen talon hyödyntäminen Trumpin vaalikampanjassa. Virasto ilmoitti selvittävänsä, rikkoiko kampanja lakia, joka kieltää liittovaltion omaisuuden käyttämisen vaalikampanjoissa.

6.11. KELLO 21.30 Bidenin kampanjasta kerrotaan, että Bidenin on määrä puhua iltakahdeksan maissa paikallista aikaa eli Suomen aikaa aamukolmelta. Myös varapresidenttiehdokas Kamala Harrisin on määrä esiintyä.

6.11. KELLO 21.01 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijat paheksuvat Trumpin perusteettomia väitteitä vaalivilpistä, kertoo Eduskuntatiedotus. Vaalitarkkailijoiden mukaan väitteet vahingoittavat kansalaisten luottamusta demokraattisiin instituutioihin.

Vaalitarkkailuun ovat osallistuneet kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.) Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnasta.

– Ongelmia ja väärinkäytöksiä ei havaittu sellaisessa mittakaavassa kuin kampanjat antavat ymmärtää. Äänestäminen vaalipäivänä ja ennakkoäänten laskeminen on pääsääntöisesti sujunut asianmukaisesti, vaikka yksittäisiä ongelmia esiintyy runsaasti ympäri Yhdysvaltoja, sanoo Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Junnila tiedotteessa.

6.11. KELLO 20.53 Donald Trump ei vieläkään suostu tunnustamaan vaalitappiotaan ja syyttää demokraatteja vaalivilpistä. Kampanjatiiminsä kautta antamassaan lausunnossa hän vannoo jatkavansa oikeustaistelua kaikin keinoin. Trumpin mukaan amerikkalaiset ansaitsevat täyden läpinäkyvyyden ääntenlaskentaan eikä kyse ole yksittäisistä vaaleista, vaan koko vaaliprosessin riippumattomuudesta.

Biden johtaa Pennsylvanian avainosavaltiossa jo yli 13 000 äänellä, mutta mikään suuri amerikkalaismedia ei ole julistanut Bidenia vaalien voittajaksi.

6.11. KELLO 20.08 Republikaanisenaattori Mitt Romney ei hyväksy presidentti Donald Trumpin lausuntoja, joissa tämä kutsuu presidentinvaalin äänestystuloksia väärennetyiksi. Romney otti asiaan kantaa lyhyessä lausunnossa. Romneyn mukaan presidentillä on kaikki oikeus vaatia äänten uudelleenlaskentaa tai tutkimuksia epäillyistä virheistä ääntenlaskussa, mutta vaalien äänestystuloksen kutsuminen väärennetyksi on väärin.

6.11. KELLO 19.55 Bidenin johto Pennsylvaniassa kasvaa jälleen. Nyt eroa on noin 12 500 ääntä. Osavaltion suurimman kaupungin Philadelphian vaaliviranomaiset kommentoivat, että kaupunki julkaisee vielä noin 2000–3000 äänen erän tänään. Loppujen noin 40 000 äänen laskemisessa voi sen sijaan mennä "muutamia päiviä".

6.11. KELLO 19.24 Joe Bidenin kampanjasta kerrotaan, että Biden aikoo puhua Wilmingtonissa "prime time" -aikaan. Tämä tarkoittaisi, että Biden puhuu Suomessa reilusti puolen yön jälkeen. Samaan aikaan Donald Trump ihmettelee Twitterissä, missä Georgian osavaltion armeijan äänet ovat.

6.11. KELLO 18.53 Bidenin johto Pennsylvaniassa kutistuu muutamalla sadalla äänellä. Samoin Nevadassa Bidenin johto kutistui hieman.

6.11. KELLO 18.43 Nevadan Clarkin piirikunnasta, jossa perinteisesti demokraattienemmistöinen Las Vegasin suurkaupunki sijaitsee, julkaistaan äänestystuloksia. Ne lisäävät odotetusti Joe Bidenin johtoa. New York Times pitää Bidenin voittoa Nevadassa selvänä, koska lähes kaikki loput äänet tulevat Clarkin piirikunnasta.

6.11. KELLO 18.10 Georgian ääntenlaskennasta luvataan uusia tuloksia iltaan mennessä. Toisaalta Georgian vaaliviranomaiset ovat kertoneet, että osavaltiossa järjestetään uudelleenlaskenta. Tilanne Georgiassa on äärimmäisen tasaisin: Biden johtaa noin 1500 äänen turvin.

6.11 kello 17.38 Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trumpin vaalikampanja korostaa lausunnossaan, että presidentinvaalit eivät ole ohi, uutisoivat muun muassa New York Times ja MSNBC. Vaalien päätteeksi Trump valitaan uudelleen, lausunnossa vakuutetaan. – Virheellinen ennuste demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin voitosta perustuu neljän osavaltion tuloksiin, jotka ovat kaukana valmiista, kampanjan asianajaja Matt Morgan sanoo lausunnossa.

Biden johtaa parhaillaan ääntenlaskentaa Pennsylvanian, Georgian, Nevadan ja Arizonan osavaltioissa. Mikään merkittävä media ei ole virallisesti ennustanut Bidenille vaalivoittoa.Bidenilla on useiden tiedotusvälineiden arvioiden mukaan koossa ainakin 253 valitsijaa. Voittoon tarvitaan 270.

Morganin mukaan Pennsylvaniassa olisi havaittu "useita säännönvastaisuuksia" ja Nevadassa olisi lähetetty tuhansia sääntöjenvastaisia postiääniä.

Georgian äänet menevät Morganin mukaan tarkistuslaskentaan, ja kampanja pitää varmana, että sieltä löydetään virheellisiä ääniä. Arizonassa Trump on Morganin mukaan matkalla selkeään voittoon.

Trump ja hänen kampanjaväkensä ovat useaan otteeseen esittäneet väitteitä vaalivilpistä. Todisteita vilpistä ei ole löytynyt.

6.11 kello 17.23 Biden johtaa nyt Pennsylvaniassa jo noin 6800 äänellä, kertoivat yhdysvaltalaismediat, kuten New York Times.

6.11 kello 16.48 Yhdysvaltojen salainen palvelu on tiukentanut turvatoimiaan Bidenin suojelemiseksi, kertoo Washington Post. Lehden mukaan palvelu lähetti lisää turvamiehiä Delawaren osavaltion Wilmingtoniin, missä Bidenin kampanjan päämaja sijaitsee.

Turvatoimilla varauduttiin tilanteeseen, että Biden voisi lähiaikoina julistautua presidentinvaalien voittajaksi. Postin mukaan se voi tapahtua perjantain aikana.

Salainen palvelu on lisännyt Bidenin vartiointia jo kesällä, kun hän nousi demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

6.11 kello 16.38 Fox News kertoi, ettei Trumpilla ole aikeita tunnustaa tappiotaan. Hänen kampanjansa on pyytänyt äänten laskemista uudelleen Wisconsinissa ja tekee sen todennäköisesti myös Pennsylvaniassa.

Biden ohitti aiemmin Trumpin myös Georgian ääntenlaskussa. Siellä Biden on nyt kerännyt vajaat 1 100 ääntä enemmän kuin Trump. Georgiassa jaossa on 16 valitsijaa.

Kummankin osavaltion ääntenlasku jatkuu yhä. Tilanne on auki myös Arizonassa, Nevadassa, Pohjois-Carolinassa ja Alaskassa.

6.11 kello 16.22 CNN kertoo, että avustajiensa kanssa käymissä keskusteluissa presidentti Donald Trump on sanonut, ettei aio myöntää tappiotaan presidentinvaaleissa edes hävitessään Georgian tai Pennsylvanian osavaltioissa Joe Bidenille. CNN väittää, että Trumpin avustajat ovat pyrkineet voimistamaan presidentin käsitystä siitä, että vaalivoitto aiotaan ryöstää häneltä epärehellisin keinoin.

6.11 kello 16.03 Jos Biden säilyttää johtonsa Pennsylvaniassa, merkitsee se käytännössä, että hän on voittamassa presidentinvaalit. Pennsylvanian 20 valitsijaa nostaisivat hänet johtoon, jota Trump ei pysty enää kuromaan umpeen.

6.11. KELLO 15.56 Joe Biden on siirtynyt johtoon ääntenlaskennassa myös Pennsylvaniassa. Ero osavaltiossa on Bidenin hyväksi nyt reilut 5500 ääntä.

6.11 kello 14.25 Yhdysvaltain presidentinvaalien tulosseurantaan voi olla tulossa käänne pian. Ratkaisevan Pennsylvanian osavaltion suurin kaupunki Philadelphia julkaisee lähitunteina lisää tuloksiaan. Trump johtaa Pennsylvaniassa noin 18 000 äänellä, mutta Bidenin odotetaan nousevan ohi, kun demokraattienemmistöisten alueiden ääniä ja postiääniä lasketaan.

Pennsylvanian voittaja saa puolelleen 20 valitsijaa, joten jos Biden voittaa heidät puolelleen, Trumpilla ei ole enää mahdollisuuksia.  

6.11 kello 13.43 Joe Bidenin johto Georgian osavaltiossa on nyt reilut tuhat ääntä.

Ääniä on kuitenkin yhä laskematta, eikä osavaltion voittaja ole vielä ratkennut. Monien arvioiden mukaan Georgiassa päädyttäneen vielä äänten uudelleenlaskentaan.

Ehdokkaiden välinen ero oli jo perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa minimaalinen, vain muutamia satoja ääniä. Johtoaseman siirtyneen Bidenin niukka etumatka oli alkuiltapäivästä reilut tuhat ääntä.

Georgian osavaltion voittanut ehdokas saa tuekseen 16 valitsijaa. Bidenille on aiemmin ennustettu 253 valitsijaa, joten pelkästään Georgian voittamalla hän ei vielä aivan saavuttaisi presidentinvaalien voittoon vaadittua 270 valitsijan määrää.

6.11 kello 13.30 Yleisradion journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen pitää äärimmäisen kovana ratkaisuna, että merkittävän presidenttiehdokkaan tv-puhe keskeytetään kesken suoran lähetyksen. Hän ei usko, että Suomessa olisi toimittu näin.

– Me näytämme, emme pimitä, Huovinen sanoo STT:lle.

Yhdysvalloissa useat tv-kanavat keskeyttivät viime yönä suoran tv-lähetyksensä kesken istuvan presidentin Donald Trumpin puheen, koska tämä levitti väärää tietoa vaaleista.

6.11 klo 12.00 Tilanne eri osavaltioissa tällä hetkellä:

Pennsylvaniassa laskettu 97 prosenttia äänistä. Trump johtaa osavaltiossa vielä noin 18 000 äänellä.

Georgiassa on laskettu 99 prosenttia äänistä. Biden on siirtynyt 917 äänellä johtoon. Ääniä laskematta vielä noin 5 500. Georgia on Trumpille tärkeä osavaltio, sillä ilman voittoa siellä hänellä ei ole mahdollisuuksia voittaa vaaleja.

Pohjois-Carolinassa laskettu 94 prosenttia äänistä. Trump johtaa vajaalla 77 000:lla äänellä.

Nevadassa on laskettu 85 prosenttia äänistä. Biden johtaa 11 438 äänellä.

Arizonassa Bidenillä on noin 47 000 äänen johto, kun äänistä on laskettu 90 prosenttia.

6.11. KLO 11.38 Joe Biden on ohittanut Donald Trumpin Georgian osavaltion ääntenlaskennassa. Osavaltiossa on tarjolla 16 valitsijamiestä. Biden johtaa Trumpia osavaltiossa nyt reilulla 900 äänellä. Demokraatit eivät ole voittaneet Georgiassa presidentinvaaleissa sitten vuoden 1992, jolloin demokraattiehdokkaana oli itsekin etelästä kotoisin oleva Bill Clinton.

6.11. KLO 10.14 Georgian ääntenlasku jatkuu sittenkin, vaikka paikallista aikaa kello on jo reippaasti aamuyön puolella. Aiemmin useissa tiedotusvälineissä kerrottiin, että Georgian ääntenlaskenta keskeytyisi yön ajaksi. Tämän jälkeen ääniä on kuitenkin vielä laskettu lisää. Eroa on esimerikiksi Fox Newsin mukaan enää 665 ääntä Trumpin hyväksi.

6.11. KLO 9.49 Ääntenlasku Georgian osavaltiossa on käynyt huipputasaiseksi, mutta tunnelma osavaltiossa on pysynyt enimmäkseen rauhallisena.

Osavaltion suurimmassa kaupungissa Atlantassa asuvan Claytonin yliopiston Yhdysvaltain historian professorin Marko Maunulan mukaan Georgiassa ei ole toistaiseksi näkynyt Arizonan kaltaisia mielenosoituksia, vaan ihmiset ovat suhtautuneet vaalituloksen ratkeamisen pitkittymiseen rauhallisesti.

– Olen jutellut kavereiden kanssa asiasta, osa heistä on republikaaneja ja osa demokraatteja. Kaikki suhtautuivat hyvin maltillisesti, että lasketaan nyt äänet ja katsotaan. Täällä ei toistaiseksi ole näkynyt suuria tunteen paloja, ihmiset ovat suhtautuneet vaaleihin niin kuin täysipäiset aikuiset, Maunula kertoo.

Ääntenlaskun pitkittyminen ei sinänsä ollut yllätys, mutta ainakin moni demokraatti oli silti odottanut demokraateille selvempää voittoa kuin mikä nyt on mahdollisesti tulossa. Donald Trump piti useimmissa osavaltioissa pintansa varsin hyvin, vaikka hänen vaalitappionsa näyttää todennäköiseltä.

– Omistautuneet demokraatit odottivat jossain määrin tällaista sinistä hyökyaaltoa. Republikaanit olivat toiveikkaita, että he pystyvät käymään hyvää puolustustaistelua. Kyllä demokraatit pärjäsivät vähän huonommin kuin odotin, mutta tiesin ettei tästä tule mikään läpihuutojuttu, Maunula kertoo.

– Amerikkalaisen yhteiskunnan jakolinjat ovat niin selkeät, että edes tällainen hyvin poikkeuksellinen presidentti kuin Donald Trump ei näköjään kauheasti niitä heilauta.

Georgiassa vaalien tulos jää todennäköisesti kiinni vain muutamasta tuhannesta äänestä. Perinteisesti republikaaneja äänestänyt syvän etelän osavaltio ei ole ollut vaa'ankieliosavaltion asemassa vuosikymmeniin, eivätkä demokraatit ole voittaneet siellä presidentinvaaleissa sitten vuoden 1992, jolloin demokraattiehdokkaana oli itsekin etelästä kotoisin oleva maltillinen Bill Clinton.

Nyt Georgiasta osattiin kuitenkin mielipidekyselyiden perusteella odottaa hyvin tasaista taistoa. Republikaanit ovat menettäneet ääniä keskiluokkaisilla esikaupunkialueilla. Maunulan mukaan esikaupunkien maltilliset "kauppakamarikonservatiivit" eivät pidä Trumpin talouspolitiikasta eivätkä persoonasta.

Osavaltion poliittinen dynamiikka on muutenkin muuttunut viime vuosina, koska etenkin Atlantan metropolialueelle on muuttanut paljon liberaalia keskiluokkaista väkeä muualta Yhdysvalloista, sekä runsaasti maahanmuuttajia.

– Luulen että Georgian politiikka on muuttunut näiden vaalien myötä aika kiinnostavalla tavalla, Maunula sanoo.

6.11. KLO 9.05 Ääntenlaskenta äärimmäisen tiukassa Georgiassa on keskeytetty tältä päivältä illan käännyttyä yöksi paikallista aikaa, kertoo CNN. Trump johtaa osavaltiossa alle 2000 äänen erolla. Ääniä on CNN:n mukaan laskematta enää reilut 14 000.

Tällä hetkellä odotetaan valmistuvaksi muun muassa mahdollisessa ratkaisijan roolissa olevan Pennsylvanian osavaltion ääniä. Ne voivat valmistua perjantaina Suomen aikaa.

6.11. KLO 8.16 Paikalliskanava Action News 6abc kertoo, että poliisi on pidättänyt Philadelphiassa miehen, jonka epäillään suunnitelleen hyökkäystä paikalliseen ääntenlaskukeskukseen. Poliisin saaman vihjeen mukaan mies oli liikkunut Hummer-tyyppisellä maastoautolla toteuttaakseen iskun keskukseen.

6.11. KLO 7.18 Presidentinvaaleihin liittyvät mielenosoitukset ovat jatkuneet muun muassa Arizonan Phoenixissa. Presidentti Donald Trumpia tukevat mielenosoittajat ovat kokoontuneet jo toista iltaa peräkkäin Maricopan ääntenlaskupaikan lähettyville osoittamaan mieltään, kertoo paikalliskanava 12News. Mielenosoittajat ovat vaatineet "kaikkien äänten laskua".

Pennsylvaniassa Philadelphiassa Bidenin ja Trumpin tukijat muodostivat vastakkaisia mielenosoitusleirejä ääntenlaskutoimiston lähelle, kertoo USA Today.

6.11. KLO 6.28 Donald Trump piti yöllä Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa hän toi uudelleen esiin väitteensä presidentinvaalien vilpillisyydestä. Väitteille ei ole löytynyt riippumattomia todisteita. Trump toisti puheensa aluksi jälleen väitteensä, että hän on voittanut vaalit helposti, mutta demokraatit yrittävät varastaa häneltä voittoa.

– Kun lailliset äänet oli laskettu, voitin helposti. He yrittävät peukaloida vaaleja, mutta me emme anna sen tapahtua, Trump sanoi.

6.11. KLO 6.23 Vaa'ankieliosavaltioista Georgiassa ja Pennsylvaniassa Trumpin johto Bideniin on kutistunut. Arizonassa ja Nevadassa ääntenlaskun edetessä kapenee puolestaan Bidenin johto. Voittoennuste puuttuu lisäksi yhä kahdesta muusta osavaltiosta.

6.11. KLO 6.21 Yhdysvalloissa presidentinvaalien ääntenlasku jatkuu edelleen. Tilanne ei ole muuttunut yön aikana.

Demokraattien Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä eri ennusteiden mukaan joko 253–213 tai 264–214. Ero johtuu pääosin siitä, että osassa ennusteita Bidenin on katsottu voittaneen Arizonan, jossa ääntenlasku kuitenkin jatkuu yhä. Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

5.11. KLO 23.20 Joe Biden pitää lyhyen puheen Wilmingtonissa. Biden pyytää ihmisiä pysymään rauhallisina ja korostaa, että jokainen ääni on laskettava. "Olen vakuuttunut, että minut ja senaattori (Kamala) Harris julistetaan voittajiksi", Biden sanoo.

5.11 KLO 23.11 Trumpin johto Pennsylvaniassa kaventuu alle 100 000 äänen. Osavaltion äänistä 8 prosenttia on laskematta. Pennsylvanian vaaliviranomaiset kertovat aikovansa päivittää tilanteen vielä torstain aikana.

5.11. KLO 22.15 Georgian vaalijärjestäjät kertovat, että eivät tiedä, kauanko viimeisten äänten laskemisessa kestää.

5.11. KLO 20.30 Trumpin johto Georgiassa on kaventunut 13 540 ääneen, kun äänistä noin 50 000 on laskematta, kertoo New York Times.. Saman lähteen mukaan Pennsylvaniassa on vielä puoli miljoonaa ääntä laskematta, mutta osavaltion johdosta on kommentoitu, että voittaja voi olla selvillä torstain aikana. Kello oli kommentin aikaan Pennsylvaniassa yksi iltapäivällä.

5.11. KLO 19.30 Bidenin kampanjan johtaja Jen O'Malley Dillon sanoi luottavansa, että auki olevista osavaltioista Nevada ja Pennsylvania kääntyvät demokraattien voitoksi.

– Pysykää kärsivällisinä ja rauhallisina. Olemme täysin vakuuttuneita, että Joe Biden on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, hän sanoi.

5.11. KLO 18.30 Donald Trump jatkaa vaalikeskustelussa samalla linjalla. Trump julistaa, että viimeisimpien Bidenin voittamien osavaltioiden tulokset tullaan haastamaan oikeudessa. Trumpin mukaan vaalihuijauksista on paljon todisteita, jotka lytyvät mediasta.

5.11. KLO 17.28 Tasaväkinen kisa Donald Trumpin ja Joe Bidenin välillä on herättänyt kysymyksen, voisiko tulos muuttua, jos yksikin valitsija lipeää ruodusta esimerkiksi tilanteessa 270–268.

Historiallisesti valitsijat ovat lähes aina noudattaneet vaalitulosta, mutta päinvastaisesta löytyy tuoreita esimerkkejä. Vuoden 2016 vaaleissa kaikkiaan 10 valitsijaa antoi äänensä jollekin muulle kuin osavaltion voittajalle. Äänistä seitsemän kirjattiin lopulliseen tulokseen. Tapaukset päätyivät Coloradon ja Washingtonin osalta korkeimpaan oikeuteen. Se päätti viime kesänä, että osavaltioilla on oikeus vaatia valitsijoita äänestämään voittanutta ehdokasta ja rankaisemaan niskuroinnista. Mutta yrittää ilmeisesti yhä voi.

Nämä "uskottomat valitsijat" eivät ole tähän mennessä vaikuttaneet vaalien lopputulokseen, koska kapinaäänet ovat lähes aina menneet jollekin muulle kuin vastapuolen pääehdokkaalle – näin myös vuonna 2016.

Teoriassa mahdollinen on myös tilanne, jossa kumpikaan ehdokas ei saa taakseen 270 valitsijan ääntä: esimerkiksi tasapeli 269–269. Tällöin valintaprosessi siirtyy kongressiin. Edustajainhuoneen äänestyksessä presidentistä jokaisella osavaltiolla on kuitenkin vain yksi ääni, ja valituksi tulemiseen tarvitaan yli puolet (26) äänistä. Jos presidenttiä ei saada valituksi, senaatin valitsema varapresidentti toimii virkaa toimittavana presidenttinä kunnes asia ratkeaa.

5.11. KLO 17.05 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijaryhmän johtaja Michael Link syyttää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, sen jälkeen kun Trump esitti väitteitä vaalivilpistä ja vaati ääntenlaskun keskeyttämistä.

Etyjin tarkkailijaryhmän johtaja syyttää Trumpia törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä

5.11. KLO 16:20 CNN kertoo, millaisella aikataululla vaa'ankieliosavaltioiden viranomaisten odotetaan tiedottavan ääntenlaskun etenemisestä. Georgiassa vaaliviranomaisten on määrä pitää lehdistötilaisuus kello 17.30 Suomen aikaa. Kello 19 Suomen aikaa odotetaan puolestaan uusia tuloksia Nevadan Clarkin piirikunnasta, jossa sijaitsee osavaltion suurin kaupunki Las Vegas. Arizonan Maricopan piirikunnasta odotetaan uutta tulospäivitystä aamuyöllä Suomen aikaa.

5.11. KLO 14.38 Jännitys tiivistyy Georgian osavaltion ääntenlaskennassa. Osavaltion hallinnon edustaja kertoi uutiskanava ABC:lle hetki sitten, että laskematta on alle 25 000 ääntä. Noin tuntia aikaisemmin ABC uutisoi, että Joe Biden on onnistunut kaventamaan Donald Trumpin johdon ääntenlaskennassa runsaaseen 18 500 ääneen. Osavaltion tuloksesta näyttäisi siis tulevan erittäin tasainen. ABC:n haastattelema hallinnon edustaja arvioi, että osavaltion äänet saataisiin laskettua Suomen aikaa iltaan mennessä.

5.11. KLO 13.56 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on Joe Bidenin ja Donald Trumpin lisäksi ehdolla myös joukko muita ehdokkaita. Useimmat heistä eivät ole onnistuneet rekisteröitymään ehdolle kuin muutamassa osavaltiossa, joten heillä on ollut tuskin edes teoreettisia voitonmahdollisuuksia. Näiden valtapuolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden menestys onkin ollut vaatimatonta, sillä laskennan tässä vaiheessa 98,4 prosenttia äänistä näyttää menneen joko Bidenille tai Trumpille.

Tunnetuin muista ehdokkaista lienee hiphop-artisti Kanye West, joka on ollut ehdolla 12 osavaltiossa. Menestys on kuitenkin ollut heikkoa, sillä ääntenlaskennan tässä vaiheessa hänelle on laskettu jokaisessa 12 osavaltiossa alle 1 prosentin kannatus. Osavaltiokohtaiset äänimäärät vaihtelevat 1 000:n ja 10 000:n välillä.

Westin lisäksi muiden ehdokkaiden joukossa on kymmenkunta perinteisempää poliitikkoa. Oma ehdokas on esimerkiksi vuonna 1869 perustetulla kieltolakipuolueella, joka on vaikuttanut Yhdysvaltain politiikassa jo ennen nykyistä kaksipuoluejärjestelmää. Ehdokkaan ovat asettaneet myös esimerkiksi vihreät, äärikonservatiivit sekä kaksi eri kommunistipuoluetta.

Eniten kannatusta muista ehdokkaista on ääntenlaskentatietojen mukaan kerännyt libertaaripuolueen Jo Jorgensen, joka on saanut äänistä noin prosentin. Jorgensenin kolmossija on odotettu, sillä hän on Bidenin ja Trumpin lisäksi ainoa ehdokas, joka on onnistunut pääsemään ehdolle jokaisessa osavaltiossa. Jorgensenista voi lukea lisää Sunnuntaisuomalaisessa viime sunnuntaina julkaistusta jutusta.

Sukunimeni tulee USA:n vaalissa kolmanneksi

5.11. KLO 13.41 Joe Biden toisi täyskäännöksen maansa ilmastopolitiikkaan, jos hänet valittaisiin presidentiksi. EK:n ilmastoasiantuntija Matti Kahra arvioi, että sillä olisi merkittävä vaikutus Suomelle ja suomalaisyrityksille.

EK:n ilmastoasiantuntija: Bidenin ilmastopolitiikka olisi peilikuva Trumpin kaudesta – merkittävä vaikutus Suomelle ja suomalaisyrityksille

5.11. KLO 12.25 Donald Trumpin taustajoukot ovat nostaneet useita kanteita vaa'ankieliosavaltioiden vaalijärjestelyistä. CNN:n kommentaattori arvioi, että kanteilla on heikot mahdollisuudet menestyä ja että niitä tehdään lähinnä mielikuvien luomiseksi. Etyjin tarkkailijat eivät havainneet vaaleissa vilppiä.

Trumpin vaalitiimi on nostanut useita kanteita vaalien avainasemassa olevissa osavaltioissa – CNN:n kommentaattorien mukaan eivät vaikuta totisilta oikeustoimilta

5.11. KLO 11.30 Vedonlyöntikertoimet povaavat Joe Bidenin voittoa ratkaisemattomissa osavaltioissa. Esimerkiksi Unibetin ja PAFin kertoimissa Biden on suosikki voittamaan Nevadassa, Pennsylvaniassa, Arizonassa ja jopa Georgiassa. Nevadaa pidetään kertoimien valossa joukon varmimpana: kello yhdentoista jälkeen aamupäivällä Bidenin voitosta sai kertoimen 1.12 ja Trumpin voitosta rahat saisi takaisin 5.50-kertaisena. Georgiassa kisa oli tiukempi: Bidenin kerroin oli 1.55 ja Trumpin 2.30.

Kokonaiskisassa Bidenin kerroin on pudonnut lukemaan 1.17. Mikäli tällä hetkellä löisi vetoa Trumpin puolesta ja Trump voittaisi, rahat saisi takaisin viisínkertaisena.

5.11. KLO 11.20 Ääntenlasku vaa'ankieliosavaltioissa on edennyt jonkin verran viime tunteina. Donald Trump kirii Joe Bidenin johtoa kiinni Arizonassa, jossa ehdokkaiden ero on Fox Newsin laskentatietojen mukaan 2,4 prosenttiyksikköä. Äänistä on kuitenkin laskematta yli 10 prosenttia.

Georgiassa puolestaan Biden on kirinyt Trumpin johdon lähes kokonaan kiinni. Tällä hetkellä eroa on 0,5 prosenttiyksikköä, kun äänistä on laskettu 98 prosenttia. Myös Pennsylvaniassa Bidenillä on mahdollisuudet tavoittaa Trump. Trump on johtanut laskennassa välillä yli 10 prosenttiyksikön erolla, mutta nyt johto on kaventunut 2,6 prosenttiyksikköön. Kuten Arizonassa, myös Pennsylvaniassa äänistä on laskematta yli 10 prosenttia.

Suomen aikaa torstain kuluessa odotetaan saatavan laskettua Nevadan äänet. Vaikka Biden onnistuisi säilyttämään johtonsa siellä, se ei riitä voittoon, jos Fox Newsin ja AP:n ennakoima voitto Arizonassa karkaakin Trumpille.

Ääntenlaskennassa odotetaan nyt tietoja viidestä osavaltiosta: Arizonasta, Nevadasta, Georgiasta, Pohjois-Carolinasta ja Pennsylvaniasta. Jos Biden voittaa Pennsylvaniassa, hän saa hävitä kaikkialla muualla ja voittaa vaalit silti. Jos Biden taas häviää Pennsylvanian, hänen on voitettava vähintään kaksi neljästä muusta osavaltiosta. Trumpin olisi vastaavasti pakko voittaa Pennsylvaniassa voittaakseen vaalit ja lisäksi hänen olisi voitettava vähintään kolmessa neljästä muusta vaa'ankieliosavaltiosta.

5.11. KLO 9.17 Donald Trumpin kampanjasta ilmoitettiin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Useat mediat ovat ennustaneet Bidenin vievän voiton Wisconsinissa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio.

Trumpin kampanja on kertonut, että se olisi ryhtynyt oikeustoimiin myös muun muassa Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa vaalitiimi pyrkii keskeyttämään ääntenlaskennan.

5.11. KLO 7.55 Uudelle kaudelle Yhdysvaltain presidenttinä pyrkivän Donald Trumpin vaalitiimi pyytänee seuraavaksi äänten uudelleen laskemista Georgian osavaltiossa, arvioi uutiskanava CNN:n lähde.

Lähteen mukaan on selvää, että republikaaniehdokas Trump vaatii äänten laskemista uudelleen, jos Georgiassa ero ehdokkaiden välillä on pieni demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin hyväksi. Georgiassa ehdokas voi pyytää uutta ääntenlaskentaa, mikäli voittomarginaali jää alle puolen prosentin.

5.11. KLO 7.15 Ihmiset ovat kokoontuneet kaduille eri puolilla Yhdysvaltoja vaatimaan presidentinvaalien ääntenlaskun jatkamista sen jälkeen, kun istuvan presidentin Donald Trumpin kampanjatiimi on vaatinut sen lopettamista useissa vaa'ankieliosavaltioissa. Ääntenlaskun jatkamista ovat vaatineet erityisesti demokraattien kannattajat.

5.11. KLO 6.24 Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken. Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden johtaa istuvaa presidenttiä Donald Trumpia valitsijoiden määrässä esimerkiksi CNN:n ennusteen mukaan 253–213. Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

CNN on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkut toiset yhdysvaltalaismediat. Esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP ovat povailleet Bidenille suurempaa johtoa, 264–214.

4.11. KLO 23.55 Donald Trump jatkaa syytöksiään vaalien epärehellisyydestä. Trump kyseenalaistaa ääntenlaskennan ja hänen mukansa ääniä on hylätty salaa ja Bidenin ääniä löydetään jatkuvasti eri puolilta.

4.11. KLO 23.49 Myös Fox News katsoo, että Biden on voittanut Michiganin. Foxin tulosseurannan mukaan Bidenin johto on nyt 264–214, mikä tarkoittaa hyvin todennäköisesti vaalivoittoa.

4.11. KLO 23.22 Joe Biden puhuu tiedotustilaisuudessa. Hän korostaa demokratian merkitystä Yhdysvalloille: "Demokratia on kansakunnan sydämensyke". Lisäksi jokainen ääni pitää Bidenin mukaan laskea. Hän pidättäytyy julistamasta itseään voittajaksi, mutta kertoo olevansa luottavainen voitosta.

Biden korostaa puheessan myös Yhdysvaltojen yhtenäisyyden merkitystä jatkossa.: "Vaalien jälkeen ei ole olemassa sinisiä tai punaisia osavaltioita. On vain Amerikan Yhdysvallat."

4.11. KLO 23.20 CNN julistaa Bidenin voittaneen Michiganin osavaltion. Se tarkoittaa 16 valitsijamiestä lisää. CNN vaaliseurannassa tilanne Bidenin eduksi on nyt 253–213, sillä CNN:n mukaan Bidenin voitto Arizonassa ei ole vielä varma.

4.11 KLO 22.30 Trumpin kampanja on pyytänyt paikallista tuomioistuinta keskeyttämään ääntenlaskun Michiganissa, kerrotaan Trumpin kampanjan nettisivuilla julkaistussa lausunnossa. Presidentin kampanjapäällikkö Bill Stepien perustelee allekirjoittamassaan lausunnossa oikeustoimia sillä, että Trumpin tiimillä ei ole ollut pääsyä tarkkailemaan ääntenlaskua useissa Michiganin ääntenlaskupaikoissa. Lausunnon mukaan Trumpin kampanja vaatii, että ääntenlasku lopetetaan siksi aikaa, kunnes pääsy taataan ja Trumpin tiimi pääsee tarkistamaan äänet myös siltä ajalta, kun he eivät olleet paikalla.

4.11. KLO 22.15 Biden on voittamassa myös toisen avainosavaltion Michiganin. Kun 99 prosenttia äänistä on laskettu, Biden johtaa yli 60 000 äänen turvin. Haastattelimme Detroitissa asuvaa englannin kielen opettajaa kesken hänen työpäivänsä. Hän kuvaili tilannetta Michiganissa todella jakautuneeksi.

Opettaja Detroitista kuvailee Uutissuomalaiselle avainosavaltion tunnelmaa: "Ilmapiiri on hyvin jännitteinen ja aggressiivinen"

4.11. KLO 21.55 Vaalien tilanne riippuu jälleen mediasta. Fox News laskee Bidenin johtavan Wisconsinin jälkeen 248–214. New York Times ei puolestaan laske vielä Arizonan voittoa varmaksi, joten sen mukaan Bidenin johto on 237–214. CNN ei puolestaan laske Mainen yhtä valitsijamiestä varmaksi Trumpille, joten sen mukaan tilanne on 237–213.

4.11. KLO 21.32 Joe Biden on voittanut uutistoimisto AP:n mukaan Wisconsinin osavaltion. Voitto tietää kymmentä valitsijamiestä Bidenille.

4.11. KLO 20.55 Asiantuntijat uskaltavat jo spekuloida, mitä Joe Bidenin voitto voi tarkoittaa. Talousasiantuntijoiden mukaan maailmantalous palaisi "diilimaailmasta" säädeltyyn sopimusjärjestelmään.

Bidenin valinta palauttaisi maailmantalouteen pelisäännöt ja normalisoisi suhteet EU:hun – verolinja kuitenkin mietityttää asiantuntijoita

4.11. KLO 20.30 Donald Trump aikoo vaatia Wisconsinin osavaltion äänten uudelleenlaskemista. Joe Bidenilla on osavaltiossa niukka johto, kun laskenta on aivan loppusuoralla. Ero on noin 20 000 ääntä. Trumpin kampanjajohtajan mukaan kampanja epäilee useiden Wisconsinin piirikuntien ääntenlaskennan oikeellisuutta.

4.11. KLO 19.50 Avainosavaltiot ovat yhä tukevammin Bidenin hallussa. Ero Michiganissa kasvaa Bidenin hyväksi jo 0,9 prosenttiin. New York Timesin mukaan Bidenin voitto olisi varmistumassa myös Wisconsinissa.

Trump reagoi muutoksiin ääntenlaskennassa kyseenalaistamalla ääntenlaskennan luotettavuuden. Viestipalvelu Twitter varusti muutamia Trumpin tviittejä maininnalla, jonka mukaan niiden sisältö on kiistanalainen ja mahdollisesti harhaanjohtava.

4.11. KLO 19.10 Suomalaisministerit kommentoivat Yhdysvaltain vaalitilannetta perin varovaisesti. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että Yhdysvallat on vahva demokratia.

– On luotettava siihen, että äänestyksen tulos ratkaisee ja Yhdysvaltain kansan tahto tulee presidentinvaaleissa esille. Nyt odotamme, mitä ääntenlaskussa tapahtuu, millä tavalla tilanne kehittyy ja kenet amerikkalaiset valitsevat seuraavaksi presidentiksi, Marin sanoi Ylelle illansuussa saapuessaan Säätytalolle hallituksen iltakouluun.

4.11. KLO 19.00 Jos Trump häviää vaalit, on päivänselvää, ettei hän tule hyväksymään vaalin tulosta, kirjoittaa Erno Laisi. Oikeustaisto näyttää silloin todennäköiseltä.

Presidenttiys luisumassa Trumpin käsistä – Bidenin yltiörohkealta kuulostanut lausunto on saanut katetta keskiviikon aikana

4.11. KLO 18.10 Tutkija Markku Ruotsila arvioi, että kummankin puolen äärilaidoilla voi puhjeta myös väkivaltaisia reaktioita toisen puolen voitosta.

Tutkija: Yhdysvaltojen voimakas jakautuminen jatkuu – Trumpissa vetoaa politiikka, ei henkilö

4.11. KLO 17.53 Bidenin johto Michiganissa kasvaa. Kun äänistä on laksettu 96 prosenttia, Biden johtaa 0,6 prosentilla. Muun muassa New York Times on selittänyt Michiganin käännettä Detroitin suurkaupungin muuta osavaltiota hitaammalla ääntenlaskennalla.

4.11. KLO 17.45 Vaalitulokset on ainakin toistaiseksi otettu Yhdysvalloissa rauhallisesti vastaan. Haastattelemamme suomalaiset pelkäävät kuitenkin mahdollisia mellakoita.

Vaalitrilleri nosti amerikansuomalaisten tunteet pintaan – "Homma voi hetkenä minä hyvänsä lähteä lapasesta", sanoo tutkija

4.11. KLO 17.25 Äänimäärien erot vaa'ankieliosavaltioissa vaikuttavat äärimmäisen pieniltä. Kun Wisconsinin äänistä on laskettu 95 prosenttia, on Joe Biden kerännyt 20 000 ääntä enemmän kuin Donald Trump. Edellisellä kerralla Trump voitti Wsiconsinissa 22 000 äänellä. Michiganissa Biden johtaa 16 000 äänellä ja Nevadassa 8000 äänellä.

4.11. KLO 16.25 Michiganin ääntenlaskenta kulkee samoilla urilla kuin Wisconsinissa. Bidenin johto on kasvanut nopeasti 0,4 prosenttiin. Kyse lienee Suomen vaaleistakin tutusta "suurten kaupunkien äänet" -ilmiöstä. Michiganin suurin kaupunki Detroit on selvästi Bidenin puolella.

4.11. KLO 16.02 Joe Biden on ohittanut Donald Trumpin kummassakin pohjoisen vaa'ankieliosavaltiossa: Wisconsinissa ja Michiganissa. Wisconsin näyttää kääntyvän Bidenille selvemmin, sillä eroa on jo 0,7 prosenttia, kun äänistä viisi prosenttia on laskematta. Michiganissa ero on vain 0,1 prosenttia, kun äänistä on laskettu 94 prosenttia.

4.11. KLO 15.45 Suomessa on ihmtelty, miksi eri mediat raportoivat vaalien tilanteesta eri numeroin. Tämä johtuu siitä, kuinka ääntenlaskennan edetessä saatua dataa analysoidaan. Rohkeimmalle medialle vaikuttaa Fox News, joka on jo merkinnyt tasaisista osavaltioista esimerkiksi Arizonan valitsijamiesäänet Joe Bidenille. New York Times ja CNN pitävät sen sijaan Arizonan tilannetta vielä epävarmana. Kun osavaltion äänistä on laskettu 82 prosenttia, johtaa Biden 51,8–46,8.

4.11. KLO 15.05 Kannattajien vaalipäivä oli täynnä suuria tunteita ja näyttävää rekvisiittaa. Kuvasarja antaa tästä esimerkkejä.

Katso kuvasarja äänestäjien riemusta ja kauhusta Yhdysvalloissa – Washingtonissa vastapuolet olivat napit vastakkain

4.11. KLO 14.50 Republikaanien ja demokraattien ehdokkaat ovat voittamassa hyvin pitkälti samat osavaltiot kuin edellisissä, vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Laskennan tässä vaiheessa näyttää siltä, että voittaja olisi vaihtumassa vain Arizonassa ja Wisconsinissa. Nämä osavaltiot voitti viimeksi Trump, nyt niissä ääntenlaskentaa johtaa Biden.

Michiganissa tilanne on tasoittunut entisestään, kun Biden on viime tunteina kirinyt ääntenlaskun edistyessä. Ehdokkaiden välinen ero on nyt 0,3–0,5 prosenttiyksikköä Trumpin hyväksi. Edellisvaaleissa Michiganin voitti Trump.

4.11. KLO 14.27 Yhdysvaltojen eri osavaltioissa järjestetään presidentin- ja kongressivaalien yhteydessä myös erilaisia kansanäänestyksiä. Oregonissa äänestäjät päättivät muuttaa huumepolitiikkaa entistä liberaalimmaksi.

Oregonissa kansa päätti: Kovien huumeiden käyttäjät eivät enää joudu vankilaan – onko edessä dominoefekti?

4.11. KLO 14.05 Ääntenlaskenta ei tällä hetkellä juurikaan edisty, koska Yhdysvalloissa on yö. Fox Newsin arvio laskentatilanteesta on edelleen 238–213 Joe Bidenin hyväksi. New York Times laskee tilanteen olevan 227–213, CNN ja NBC puolestaan 224–213.

Viime tunteina ääntenlaskenta on edennyt Wisconsinissa ja Michiganissa, joissa molemmissa Biden on parantanut asemiaan. Michiganissa Trump johtaa silti laskentaa edelleen. NBC:n mukaan Wisconsinin tilanteen muuttuminen selittyy sillä, että osavaltion suurimman kaupungin Milwaukeen äänet lisättiin laskentaan. Vaa'ankieliosavaltioissa on muitakin suuria, demokraattien hallitsemia kaupunkeja, kuten Atlanta, Detroit, Philadelphia ja Pittsburgh, joiden ääniä puuttuu laskennasta.

On siis mahdollista, että Biden kirii myös muualla kuin Wisconsinissa, mutta täysin mahdoton ennakoida, kuinka monessa osavaltiossa tämä riittää voittoon. Michiganissa, Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa Trumpin johto on 1–2 prosenttiyksikön luokkaa, kun äänistä arvioidaan lasketun 88–94 prosenttia. Pennsylvaniassa Trump on selvässä, yli 10 prosenttiyksikön johdossa, mutta siellä äänistä on laskematta jopa kolmannes.

Toisaalta Bidenin johto Nevadassa ja Wisconsinissa on erittäin niukka, joten näissä osavaltioissa Trumpilla on mahdollisuus vielä kääntää tilanne voitokseen.

4.11. KLO 13.34 "Donald Trump on unohdetun kansan ukkosenjohdatin mutta toisaalta kuin vallanahne viisivuotias, joka tarvitsisi ehdottomasti jonkun paimentamaan tekemisiään." Näin kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Janne Yläjoki uutisanalyysissaan.

Trump on enemmän ongelmien seuraus kuin niiden syy

4.11. KLO 13.23 Euroopassa on kommentoitu Yhdysvaltojen ääntenlaskua päällisin puolin varovaisesti ja varoittelevasti. Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kommentoi Twitterissä , että vaalitulosta odottaessa EU pysyy valmiina jatkamaan vahvan transatlanttisen suhteen rakentamista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer varoitti, että Yhdysvalloilla on edessään hyvin räjähdysaltis tilanne ja jopa perustuslaillinen kriisi, koska presidentti Donald Trump ilmoitti ennenaikaisesti olevansa omasta mielestään voittaja. Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz taas kommentoi Berliinissä, että viimeaikaisen kehityksen valossa Euroopan on vahvistettava omaa suvereniteettiaan, jotta sääntöpohjainen kansainvälinen järjestelmä säilyisi.

Britannian ulkoministerillä Dominic Raabilla puolestaan riittää luottoa Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän toimintakykyyn. Raab sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle , että lopullinen tulos tullaan saamaan. Raabin mukaan Britannian suhde Yhdysvaltoihin voi hyvin riippumatta siitä, kuka voittaa vaalit.

Slovenian pääministeri, konservatiivisen SDS-puolueen johtaja Janez Jansa sitä vastoin tviittasi pitävänsä Yhdysvaltojen vaalitulosta selvänä ja onnitteli Trumpia vaalien voittajana. Twitter on sittemmin lisännyt Jansan tviitin alle varoitustekstin, ettei äänestystulos ollut välttämättä selvillä virallisista lähteistä tviitin julkaisuhetkellä.

4.11. KLO 13.07 Euroopan osakemarkkinat ovat heiluneet keskiviikkona, sillä Yhdysvaltain presidentinvaalin tulos pysyy hyvin epäselvänä. Pörssit ympäri Eurooppaa avasivat keskiviikkona lievässä laskussa, mutta Suomen aikaa puoliltapäivin monet pörssit olivat jo nousussa.

Lontoon pörssin pääindeksi FTSE 100 oli 0,3 prosenttia plussalla. Frankfurtin DAX 30 oli 0,1 prosentin nousussa, Pariisin CAC 40 oli 0,5 prosenttia plussalla.

Helsingin pörssin pääindeksi oli lievästi pakkasella.

4.11. KLO 11.53 Fox Newsin laskentatietojen mukaan Joe Biden on siirtynyt johtoon vaa'ankieliosavaltio Wisconsinissa, kun äänistä on laskettu 95 prosenttia. Käänne on tapahtunut laskennan loppupuolella, sillä Trump oli osavaltiossa pitkään johdossa. Voitto 10 valitsijamiehen Wisconsinissa parantaisi Bidenin mahdollisuuksia selvästi. Laskenta on kuitenkin edelleen kesken.

4.11. KLO 11.26 Demokraattien Joe Bidenin vaalikampanjan edustaja tuomitsee voimakkaasti Donald Trumpin kommentit ääntenlaskennan lopettamisesta. Kampanjan mukaan ne ovat törkeitä ja ennenkuulumattomia.

Trump kertoi pari tuntia sitten pitämässään puheessa, että hän on omasta mielestään voittanut vaalit. Merkittävä määrä ääniä on kuitenkin laskematta, ja tuloksen selviämisessä voi kestää jopa useita päiviä. Ääntenlaskenta on kesken useissa merkittävissä vaa'ankieliosavaltioissa.

Trump sanoi myös aikovansa pyytää korkeinta oikeutta lopettamaan ääntenlaskennan. Hänen mukaansa vaaleissa olisi tapahtunut vilppiä, mistä ei ole todisteita. Bidenin kampanjan mukaan he ovat valmiita oikeustoimiin, mikäli Trump yrittää toteuttaa uhkauksensa.

4.11 KLO 10.58 Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä Yhdysvaltojen vaalitilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että molemmilla ehdokkailla on mahdollisuus voittoon, ja aamun puheiden perusteella molemmat uskovat voittoon. Haavisto sanoo, että kansainvälinen yhteisö reagoi vasta sitten, kun virallisia tuloksia saadaan.

Haaviston mukaan demokraattien Joe Biden veisi Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, mikä on Suomen ja Euroopan kannalta myönteinen asia. Myös Bidenin suhde kansainväliseen yhteisöön ja monenväliseen järjestelmään on myönteisempi kuin Trumpin. Trump puolestaan on Haaviston mukaan yllättänyt positiivisesti pyrittyään puskemaan ratkaisuja eteenpäin paikalleen jääneissä konflikteissa.

4.11. KLO 10.49 Euroopan osakemarkkinat ovat avanneet laskuun, kun markkinoilla odotetaan Yhdysvaltain presidentinvaalin tuloksia. Lontoon pörssin pääindeksi FTSE 100 laski 0,6 prosentilla. Frankfurtin DAX 30 oli 1,6 prosentin laskussa, Pariisin CAC 40 oli 0,9 prosenttia miinuksella. Milanon pörssi laski 1,5 prosentilla, Madrid kahdella prosentilla.

Euron suhde Yhdysvaltain dollariin on lisäksi heikentynyt.

Avatraden johtava markkina-analyytikko Naeem Aslam sanoo, että Yhdysvaltojen presidentinvaaleista on tullut sotku.

– Käytännössä painajaismainen tilanne on tullut todeksi. Nyt puhumme juridisesta taistelusta. Tämä epävarmuus pitää sijoittajat kuilun reunalla, hän sanoo.

Aasiassa pörssikurssit heiluivat. Tokion pörssin Nikkei 225 -indeksi sulki 1,7 prosenttia plussalla, Shanghain Composite puolestaan kaksi prosenttia plussalla.

Yhdysvalloissa pörssit sulkeutuivat vaalipäivän kunniaksi reippaassa nousussa. Wall Streetin keskeisistä osakeindekseistä Dow Jones kohosi 2,1 prosenttia ja laajapohjaisempi S&P 500 1,8 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi vahvistui 1,9 prosenttia.

4.11. KLO 10.43 Fox News ja AP pitävät Joe Bidenia voittajana Arizonassa. Osavaltiossa on laskettu runsaat 80% äänistä, ja Bidenin johto on 5 prosenttiyksikköä. 11 valitsijamiehen Arizonaa pidetään yhtenä näiden vaalien tärkeistä vaa'ankieliosavaltioista. Edellisvaaleissa Donald Trump onnistui ottamaan siellä voiton.

4.11. KLO 10.31 Donald Trump kävi puheessaan läpi vaalitulosta myös osavaltioiden tasolla. Hän julisti voittaneensa Georgian, Pohjois-Carolinan ja Pennsylvanian, vaikka ääntenlaskenta näillä alueilla on yhä kesken eivätkä amerikkalaismediat ole uskaltaneet ennustaa niiden tuloksia. Trump myös kyseenalaisti arviot, joiden mukaan hän olisi häviämässä vaalit Arizonassa.

Trump taustoitti vaatimustaan ääntenlaskennan keskeyttämisestä puhumalla "aamuneljältä löydetyistä äänestyslipukkeista" eli luomalla kuvaa vaalivilpin mahdollisuuden lisääntymisestä ääntenlaskun pitkittyessä.

4.11. KLO 10.16 Vaalituloksen viivästyminen on valitettavaa, mutta odotettua, kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Erno Laisi analyysissaan.

Vaalituloksen viivästyminen on valitettavaa, mutta odotettua

4.11. KLO 10.08 Ainakin 300 000 postitse annettua ääntä on kateissa, kertoo Washington Post. Yhdysvaltain postilaitos kertoi viime viikolla, että yli 300 000 ääntä ei voida jäljittää. Nämä äänet on rekisteröity, mutta niiden ei ole kirjattu lähteneen eteenpäin postitse. Liittovaltion tuomari kehotti postia tekemään kaikki mahdolliset etsintätoimenpiteet, jotta kadoksissa olevat äänet voidaan löytää ennen äänestyspaikkojen sulkemista. Määräys koski useita eri postialueita 15 eri osavaltiossa. Postilaitos on kieltäytynyt noudattamasta käskyä ja sanonut sen sijasta noudattavan omia tarkastusprosessejaan.

4.11. KLO 10:01 Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Annala ennustaa, että vaalitulosta ratkotaan vielä oikeudessa.

Tutkijan mukaan Trump esitti tosiasioista ja valheista sekoitetun kudelman – "Surullinen hetki Yhdysvaltain demokratialle"

4.11. KLO 09:52 Vaalien tasaisuus ei ole yllätys sanoo Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja, professori Benita Heiskanen. Tiukka vaali istuvan presidentin ja vastaehdokkaan välillä on erikoista, kommentoi Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Anna Kronlund.

Professori Benita Heiskasen mukaan vaikuttaa siltä, että gallupeja on katsottu "sinisten linssien läpi"

4.11. KLO 09.44 Trump kertoo aikovansa pyytää korkeinta oikeutta lopettamaan ääntenlaskennan. Trump väittää ilman todisteita, että vaaleissa olisi tapahtunut vilppiä.

4.11. KLO 09.41 Presidentti Donald Trump kertoo omasta mielestä voittaneensa vaalit. Trump puhui hetki sitten Valkoisessa talossa ja kommentoi ääntenlaskentaa.

4.11. KLO 09.27 Istuva republikaanisenaattori Joni Ernst on voittanut tärkeän senaattivaalin Iowassa. Ernstin demokraattihaastaja Theresa Greenfield on tunnustanut tappionsa. Enst ja Greenfield olivat olleet gallupeissa käytännössä tasoissa. Greenfieldin tappio on paha kolaus demokraattien haaveille napata senaatti hallintaansa, sillä Iowa oli yksi puolueen parhaista tilaisuuksista kukistaa istuva republikaanisenaattori. Demokraattien pitäisi ryövätä republikaaneilta vähintään neljä paikkaa senaatissa saadakseen sinne enemmistön

4.11. KLO 09:14 Aasian pörssit ovat heiluneet, sillä markkinoilla ei ole selkoa siitä, millainen on Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos. Hieman kello kahdeksan jälkeen aamulla Suomen aikaa Tokion pörssin pääindeksi Nikkei 225 oli 1,72 prosentin nousussa, laajempi Topix-indeksi puolestaan 1,2 prosenttia plussalla.

4.11. KLO 09.00 Vaalitulos on vaikeimmin ennakoitavissa Pennsylvaniassa, Michiganissa, Georgiassa, Pohjois-Carolinassa, Wisconsinissa ja Nevadassa. Näiden osavaltioiden tulosta amerikkalaismediat eivät vielä ole uskaltaneet ennustaa. Laskelmista puuttuu myös Alaska, jossa ääntenlasku on alkanut myöhään.

4.11. KLO 08.40 Amerikkalaisten uutismedioiden linjauksissa ennustaa vaalitulosta on eroja. Tällä hetkellä Fox Newsin arvio laskennan tilanteesta on 238–213 Joe Bidenin hyväksi. New York Timesin luvut ovat 224–213, CNN:n ja NBC:n puolestaan 220–213.

4.11. KLO 08.25 Useat mediat ovat yhtyneet ennustuksiin, joiden mukaan Donald Trump voittaa Floridan ja Texasin. Hän on voittamassa myös Iowan ja Montanan valitsijat. Ääntenlasku on kaikissa osavaltioissa vielä kesken, mutta Trumpin etumatkan katsotaan olevan riittävän suuri voittoon. Joe Biden on puolestaan voittamassa Minnesotan.

4.11. KLO 08.14 "Talous ja verotus ratkaisivat. Yrittäjätaustaisena ihmisenä en voi hyväksyä Joe Bidenin verolinjauksia", sanoo Suomen kunniakonsuli Peter J. Mäkilä Uutissuomalaisen haastattelussa. Floridassa asuva Mäkilä äänesti Trumpia, samoin hänen tuttavapiirinsä.

Suomen kunniakonsulin koko tuttavapiiri äänesti Trumpia: "Talous ratkaisi Floridan tuloksen"

4.11. KLO 07.55 Donald Trump kommentoi ääntenlaskentaa ensimmäisen kerran Twitterissä pian Bidenin puheenvuoron jälkeen. Hän ennakoi voittavansa mutta syytti samalla jo vastapuolta vaalien varastamisesta. Twitter liitti viestiin nopeasti maininnan sisällön mahdollisesta harhaanjohtavuudesta.

4.11. KLO 07.52 Demokraattien Joe Biden kommentoi tilannetta lyhyessä televisioidussa puheenvuorossa. "Uskomme olevamme matkalla voittoon", Biden sanoi, vaikka tilanne näyttää hänen kannaltaan ennakoitua heikommalta. Biden myös vakuutti voittavansa tärkeänä vaa'ankieliosavaltiona pidetyn Pennsylvanian.

4.11. KLO 07.28 Fox News ennustaa nyt, että myös Texasissa vaalit olisivat päättymässä Donald Trumpin voittoon. Osavaltion äänistä arvioidaan lasketun noin 90 prosenttia. Muut mediat eivät vielä ole ennustaneet Texasin tulosta.

4.11. KLO 06.56 Fox News ennustaa, että presidentti Donald Trump tulee voittamaan tärkeän Floridan osavaltion. Muut merkittävät mediat eivät vielä ole ennustaneet Floridaa, mutta Trump on ollut jo tuntikausia niukassa, mutta selvässä johdossa osavaltiossa.

Floridan ääntenlasku alkoi alkuyöstä hurjalla vauhdilla, mutta hidastui sen jälkeen, kun yli 90 prosenttia odotetuista äänistä oli saatu laskettua.

4.11. KLO 06.41 Konservatiivinen Fox News on jo ennustanut, että demokraatti Joe Biden tulee voittamaan vaa'ankieliosavaltio Arizonan. Muut merkittävät yhdysvaltalaismediat eivät ole vielä ennustaneet Arizonan lopputulosta, mutta Biden on kaikkien mukaan johdossa, kun odotetuista äänistä on laskettu noin kolme neljännestä.

Trumpin kampanjan neuvonantajiin kuuluva Jason Miller kritisoi konservatiivikanavan päätöstä ennustaa Arizonan äänestyksen lopputulos jo tässä vaiheessa.

4.11. KLO 06.34 Korostetaan edelleen, että presidentinvaalien voittajaa ei tulla julistamaan vielä lähitunteina. Mediatietojen mukaan ennakkoäänien laskenta jatkuu huomenna Pennsylvanian lisäksi ainakin Georgiassa, jossa suurkaupunki Atlantan alueen äänet voivat vielä syödä presidentti Trumpin johtoa. Vaalitulos saattaa hyvin venyä jopa tuleville päiville.

4.11. KLO 06.32 Demokraatit ovat säilyttämässä odotetusti kongressin edustajainhuoneen hallinnan, kertovat yhdysvaltalaismediat. Puolueen uskotaan jopa saavan aiempaa suuremman enemmistöosuuden 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa.

Ainakin uutiskanavat Fox News ja NBC News arvioivat, että demokraattien odotetaan kasvattavan enemmistöään ainakin neljällä tai viidellä paikalla.

Tulos olisi suuri apu edustajainhuoneen demokraattipuhemiehelle Nancy Pelosille, joka on tehnyt selväksi, että hän yrittää perua useita istuvan presidentin Donald Trumpin päätöksiä, mikäli tämä häviää presidenttikisan.

4.11. KLO 06.24 – Biden ei tarvitse voittoon Floridaa, Ohioa, Pohjois-Carolinaa, Iowaa, Georgiaa tai Teksasia, jos hän onnistuu voittamaan itselleen pohjoisen teollisuusosavaltiot Minnesotan ja Wisconsinin, osan joko Mainen tai Nebraskan valitsijamiehistä sekä Pennsylvanian tai Arizonan, kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Erno Laisi näkökulmassaan.

4.11. KLO 05.57 Toistaiseksi presidentinvaalien osavaltiokartta on mukaillut neljän vuoden takaista tulosta. Sosiaalisen median puolella on paikoitellen nähty jo vahvoja reaktioita ennakoissa altavastaajana vaalipäivään lähteneen Donald Trumpin vahvasta esityksestä.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin painottaneet, että erityisesti pandemian sävyttämissä vaaleissa maltti on edelleen malttia. Vaa'ankieliosavaltioista vasta Coloradon tulos on laajasti ennustettu. Se on menossa demokraatti Joe Bidenin taskuun. Isossa osassa muita lopputuloksen kannalta keskeisiä osavaltioita äänien laskeminen on vielä kesken.

Etelän isoista osavaltioista Florida ja Texas näyttävät olevan menossa presidentti Trumpille, mutta yksikään merkittävä media ei ole vielä virallisesti ennustanut kummankaan osavaltion lopputulosta.

Arizonassa Biden johtaa kohtalaisen selvästi, kun noin kolme neljännestä odotetuista äänistä on laskettu. Arizonan voitto olisi Bidenille merkittävä kiinnitys koko kisan voittoa ajatellen.

Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että presidenttikilpa ratkeaa vuoden 2016 tavoin pohjoisen ruostevyöhykkeen osavaltioissa, eli Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconisnissa. Neljä vuotta sitten presidentinvaalit ratkesivat alle 80 000 ääneen juuri näissä kolmessa osavaltiossa.

Vaalien lopputulos on siis vielä täysin auki. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että lopputulosta ei tulla saamaan vielä keskiviikon aikana. Esimerkiksi Pennsylvaniassa äänten laskenta voi kestää jopa useita päiviä.

4.11. KLO 05.40 Välillä muutakin kuin presidenttikilpaa. Republikaanit valtaavat odotetusti senaattipaikan demokraateilta Alabamassa, muun muassa ABC News ennustaa.

Republikaani Tommy Tuberville kukistaa ennusteiden mukaan istuvan demokraattisenaattori Doug Jonesin.

Alabama oli ainoa osavaltio, jossa demokraattien odotettiin ennakolta menettävän paikan senaatissa. Jonesin tappio merkitsee sitä, että demokraattien pitää viedä republikaaneilta vähintään neljä paikkaa vallatakseen senaatin enemmistön. Toistaiseksi demokraatit ovat viemässä republikaaneilta paikan ainakin Coloradossa.

Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham taas säilyttää paikkansa senaatissa, useat mediat ennustavat.

Senaatin oikeusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Graham on yksi senaatin näkyvimmistä republikaaneista, ja hän on tullut tunnetuksi presidentti Donald Trumpin vahvana tukijana. Graham sai näissä vaaleissa vahvan haasteen demokraatti Jaime Harrisonilta, ja gallupeissa hänellä oli vain niukka johto.

4.11. KLO 05.05 Tilanne Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskussa vaa'ankieliosavaltio Ohiossa etenee hyvin tasaisena. Demokraattiehdokas Joe Biden ja presidentti Donald Trump ovat CNN:n mukaan vain muutaman tuhannen äänen päässä toisistaan, kun yli 60 prosenttia äänistä on laskettu.

Viime vaaleissa Trump voitti demokraattien Hillary Clintonin Ohiossa kahdeksan prosenttiyksikön erolla, joten toistaiseksi ääntenlasku näyttää kielivän demokraattien vahvistaneen asemiaan keskilännessä.

Gallupeissakin Trump ja Biden olivat Ohiossa lähes tasoissa.

Voitto Ohiossa tekisi Bidenin vaalivoitosta hyvin todennäköisen.

4.11. KLO 04.51 Presidentti Trump on vahvoilla keskeisessä vaa'ankieliosavaltiossa Floridassa, kun noin 93 prosenttia äänistä on laskettu.

Mikään keskeisistä medioista ei ole vielä ennustanut Trumpin voittavan Floridassa, mutta esimerkiksi New York Timesin mukaan presidentin voitto on hyvin todennäköinen.

Trump on saanut odotettua vahvemman kannatuksen etenkin Miamin metropolialueella, jossa kuubalaisamerikkalaiset ovat merkittävä väestöryhmä.

Ennakkoon Floridasta odotettiin hyvin tasaista. Trumpin oli käytännössä pakko voittaa Floridassa säilyttääkseen mahdollisuudet vaalivoittoon. Joe Bidenin mahdollisuuksia tappio Floridassa ei vielä tuhoa.

4.11. KLO 04.46 Fox News ennustaa, että demokraatti John Hickenlooper kukistaa odotetusti istuvan republikaanisenaattori Cory Gardnerin Coloradon senaattikisassa.

Kyseessä on vaalien ensimmäinen senaattipaikka, joka siirtyy puolueelta toiselle. Demokraattien pitää ryövätä republikaaneilta todennäköisesti ainakin neljä paikkaa saadakseen senaatin haltuunsa.

Coloradon entinen kuvernööri Hickenlooper oli selvä ennakkosuosikki kukistamaan Gardnerin senaattikisassa.

4.11. KLO 04.24 Nyt näytetään jo saavan tuloksia vaa'ankieliosavaltioista. Sekä NBC että Fox News sanovat, että Joe Biden tulee voittamaan Coloradon yhdeksän valitsijamiestä.

Katseet kääntyvät edelleen erityisesti Floridan ja Ohion suuntaan. Presidentti Trumpin täytyy käytännössä voittaa näistä molemmat jatkokauden saadakseen. Floridan supertiukassa kisassa Trump on edelleen hienoisesti edellä, Ohiossa Biden taas pitää toistaiseksi paalupaikkaa.

Yksi kysymyksistä on, heijastaako Bidenin vahva meno Ohiossa hyvää suoritusta myös muissa ruostevyöhykkeen vaa'ankieliosavaltioissa, kuten elintärkeässä Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa. Muistutetaan, että näissä osavaltioissa vaalitulos saattaa viipyä jopa päiviä.

4.11. KLO 04.12 Vaali-ilta Yhdysvalloissa jatkuu. Kello neljältä Suomen aikaa vaaliuurnat sulkeutuivat 14 osavaltiossa. Isoista osavaltioista äänestäminen päättyi Texasissa ja New Yorkissa, jonka CNN jo ennusti menevän odotetusti Bidenille.

4.11. KLO 04.02 Donald Trumpille Floridan voitto on pakollinen. Se ei kuitenkaan riitä, jos muun muassa pohjoisen teollisuusosavaltiot vuotavat Bidenille, kirjoittaa Uutissuomalaisen toimittaja Erno Laisi näkökulmassaan.

Floridan voitto on Trumpille pakollinen –  katseet pohjoisen vaa'ankieliosavaltioihin

4.11. KLO 3.44 Republikaanijohtaja Mitch McConnellin odotetaan pitävän paikkansa Yhdysvaltain senaatissa. McConnell on tällä hetkellä republikaanien johtaja senaatissa.

Demokraatit ovat säilyttämässä kongressin edustajainhuoneen hallinnan, saattavat kasvattaa enemmistöään

4.11. KLO 03.43 Floridan tulosta on odotettu kuumeisesti jo liki pari tuntia. FiveThirtyEight-sivuston perustaja Nate Silver antaa osavaltion merkitykselle kontekstia sivuston liveblogissa.

Silverin mukaan Trumpin vaalivoiton todennäköisyys nousee 33 prosenttiin, mikäli hän voittaa Floridan.

4.11. KLO 03.40 Presidentti Trumpille elintärkeän Floridan tulosta odotetaan edelleen. CNN:n mukaan Trump on osavaltiossa johdossa, kun noin 90 prosenttia odotetuista äänistä on laskettu.

Joe Biden on johdolla Ohiossa, jossa vajaat puolet odotetuista äänistä on laskettu. Ohio on perinteisesti kallistunut republikaanien puolelle presidentinvaaleissa, eikä republikaanien kandidaatti ole voittanut presidenttiyttä pitkään aikaan ilman ruostevyöhykkeen osavaltiota. CNN:n vaalilähetyksessä mentiin jopa niin pitkälle, että Trumpin reitti uudelleenvalintaan menee käytännössä mahdottomaksi, jos tämä häviää Ohiossa.

Biden johtaa myös Trumpille niin ikään tärkeässä Pohjois-Carolinassa, jossa jo kaksi kolmannesta odotetuista äänistä on laskettu. Lasketuista äänistä suurin osa on kuitenkin ennakkoääniä, joiden odotetaan painottuvan Bidenin puolelle.

Texasissa odotetuista äänistä on laskettu noin puolet. Joe Biden on osavaltiossa hienoisessa johdossa.

4.11. KLO 03.11 Ääntenlaskenta pääsee viimeistään nyt kunnolla käyntiin suurimmassa osassa Yhdysvaltain itä-ja keskiosissa. Edelleen odotetaan erityisesti Floridan tulosta, joka on ensimmäinen merkittävä suuntaviiva koko presidenttikilvan kulussa.

CNN on "kutsunut" molemmille kandidaateille odotettuja osavaltioita. Trump voittaa kanavan mukaan Oklahoman seitsemän valitsijamiesääntä, Indianan 11 valitsijamiesääntä ja Kentuckyn kahdeksan valitsijamiesääntä.

Bidenille CNN taas antaa jo Marylandin 10 valitsijamiestä, Vermontin ja Delawaren kolme valitsijamiesääntä sekä Massachusettsin 11 valitsijamiestä.

4.11. KLO 02.55 Perinteinen vaa'ankieliosavaltio Ohio meni neljä vuotta sitten selvästi Donald Trumpin leiriin. Osavaltion arveltiin ennakkoon kallistuvan istuvan presidentin kannalle myös näissä vaaleissa. Kun osavaltion äänistä on laskettu noin viidesosa, on Biden selvässä johdossa. On kuitenkin huomattava, että ennakkoäänien ympäri maan on arveltu painottuvan kohti demokraatteja.

4.11. KLO 02.53 Floridassa odotetuista äänistä on laskettu nyt noin 80 prosenttia, ja demokraatti Joe Biden on hiuksenhienossa johdossa. Floridan tilanne on kuitenkin äärimmäisen tiukka. Vajaan kymmenen minuutin päästä, eli aamukolmelta menee kiinni suuri määrä vaaliuurnia Yhdysvaltain itä- ja keskiosissa. Vaaliyö pääsee siis pikkuhiljaa kunnolla käyntiin. Floridan tulos tulee olemaan ensimmäinen merkittävä viitta koko presidenttikilvan kulkuun.

4.11. KLO 02.45 Esimerkiksi Associated Press ja New York Times sanovat Virginian 13 valitsijamiesäänen menevän demokraatti Joe Bidenille. New York Times on toistaiseksi antanut Bidenille myös Vermontin 3 valitsijamiesääntä ja Trumpille Kentuckyn 8 valitsijamiesääntä sekä Länsi-Virginian viisi valitsijamiesääntä.

4.11. KLO 02.37 New York Timesin toimittaja Nate Cohn toteaa Twitterissä, että presidentti Trump pärjää Floridan latinoalueilla paremmin kuin neljä vuotta sitten.

4.11. KLO 02.34 Florida on Trumpille lähes elintärkeä osavaltio. Bidenin voitto Floridassa ei vielä täysin ratkaisisi presidenttikilpaa, mutta tekisi Trumpin voiton hyvin hankalaksi. Biden puolestaan pysyy kisassa mukana, vaikka häviäisikin Floridassa.

4.11. KLO 02.32 Floridassa lasketaan ääniä hurjalla tahdilla. Kun puolet odotetuista äänistä on laskettu, johtaa Trump osavaltiossa hienoisesti. Toisen tärkeän osavaltion Georgian äänistä on laskettu vasta muutamia prosentteja, mutta toistaiseksi demokraatti Joe Biden on hienoisessa johdossa perinteisesti republikaaneja äänestäneessä osavaltiossa.

4.11. KLO 02.25 CNN:n mukaan reilu 40 prosenttia Floridan odotetuista äänistä on laskettu. Kilpailu tärkeästä osavaltiosta näyttäisi olevan odotetun tiukka. Useiden medioiden seurantakarttojen mukaan Trump johtaa osavaltiota tällä hetkellä muutamilla prosentin kymmenyksillä.

4.11. KLO 2.15 Presidentti Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien sanoi kampanjan olevan luottavainen Floridan osalta, kertoo Fox News. Kampanjan mukaan äänestys tärkeässä osavaltiossa on "lähes täysi tasapeli". Stepienin mukaan Trumpin kampanja odottaa Floridan ensimmäisena raportoitavien tulosten kallistuvan vahvasti demokraattiehdokas Joe Bidenin suuntaan, mutta uskoo tilanteen kääntyvän lopulta Trumpin hyväksi.

Kampanjan mukaan republikaanit ovat innostuneet vaaliuurnille Floridassa ennätysmäisillä joukoilla.

4.11. KLO 02.00 Ensimmäinen merkittävä määrä vaaliuurnia sulkeutuu tällä hetkellä, eli aamukahdelta Suomen aikaa. Uurnat menevät kiinni Indianan ja Kentuckyn länsiosissa, Vermontissa, osissa New Hampshirea, Virginiassa, Etelä-Carolinassa sekä vaa'ankieliosavaltioissa Georgiassa ja osassa Floridaa.

Erityisesti Georgian ja Floridan alustavat tulokset ovat toistaiseksi merkityksellisimpiä viitteitä kisan kulusta.

4.11. KLO 01.52 Ennen vaaleja yksi suurimmista puheenaiheista on ollut vaalituloksen aikataulu. Toisin sanoen: tiedetäänkö Yhdysvaltain seuraava presidentti vaali-illan päätteeksi, eli aamulla Suomen aikaa.

Tähän kysymykseen kukaan ei vielä tiedä vastausta. Useat asiantuntijat ovat ennen vaalipäivää arvioineet, että koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi vaalin tulos selviää todennäköisemmin vasta keskiviikon aikana. Näin käy luultavasti ainakin silloin, jos tulos jää pitkälti Pennsylvanian valitsijamiesten varaan.

Uusi presidenttin voidaan toki saada selville jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi Joe Bidenin voitto nopeasti laskevissa Floridassa, Pohjois-Carolinassa ja Arizonassa tekisi kisan ratkeamisen keskiviikkoaamun aikana todennäköisemmäksi.

4.11. KLO 01.42 Kuten aiemmin mainittiin, osavaltioiden käytännöt ennakkoäänten laskemisessa vaihtelevat. Vaa'ankieliosavaltioista Floridan, Pohjois-Carolinan, Arizonan ja Minnesotan odotetaan laskevan äänet nopeasti ja saavan tuloksia vaali-illan aikana. FiveThirtyEight arvioi, että Georgia ja Texas saanevat suurimman osan äänistä kasaan Yhdysvaltain vaali-illan aikana, mutta niiden laskeminen saattaa venyä pidemmälle keskiviikkoon. Sivusto uskoo Wisconsinin voittajan olevan selvillä keskiviikkoiltapäivään mennessä Suomen aikaa. Michiganissa ja aiemmin mainitussa Pennsylvaniassa äänien laskeminen saattaa kestää loppuviikkoon asti.

4.11. KLO 01.16 Kohta saadaan jo ensimmäisiä oikeita tuloksia. Ensimmäiset vaaliuurnat menivät kiinni Indianassa ja Kentuckyssa yhdeltä Suomen aikaa. Molemmissa osavaltioissa äänestäminen jatkuu kuitenkin vielä tunnin verran, sillä molempien osavaltioiden länsiosat ovat toisella aikavyöhykkeellä.

Indianan ja Kentuckyn tulokset eivät kerro vielä paljon koko kilvan suunnasta, sillä molempien odotetaan menevän selvällä erolla presidentti Trumpin leiriin.

4.11. KLO 01.12 Muita vaa'ankieliosavaltioita ovat muun muassa Florida (29 valitsijamiesääntä), Ohio (18 valitsijamiesääntä), Michigan (16 valitsijamiesääntä), Georgia (16 valitsijamiesääntä), Pohjois-Carolina (15 valitsijamiesääntä), Arizona (11 valitsijamiesääntä), Wisconsin (10 valitsijamiesääntä), Minnesota (10 valitsijamiesääntä) ja Iowa (6 valitsijamiesääntä).

Myös perinteisesti republikaaniehdokkaalle presidenttiehdokkaalle valitsijamiehensä antaneen Texasin tulos on aidosti auki. Muuttoliikenteen vuoksi Texasin kääntymistä "siniseksi", eli demokraattienemmistöiseksi, on odotettu jo vuosia. Moni pitää osavaltion kääntymistä kallelleen kohti demokraatteja tästä syystä vain ajan kysymyksenä.

Presidentti Donald Trumpille Texasin 38 valitsijamiehen häviäminen olisi katastrofi. Joe Bidenille voitto Texasissa tarkoittaisi lähes varmasti valintaa presidentiksi. FiveThirtyEight-sivuston ennusteen mukaan Trump on kuitenkin edelleen osavaltiossa suosikki, noin 62 prosentin todennäköisyydellä.

4.11. KLO 00.30 Tänä vuonna merkittävimpänä vaa'ankieliosavaltiona pidetään Pennsylvaniaa, jolla on 20 valitsijamiesääntä. Osavaltion voitto olisi molemmille kandidaateille merkittävä kiinnitys koko vaalien voittoon. FiveThirtyEight-sivuston viimeviikkoisen analyysin mukaan ennakkosuosikki Bidenin ei ole aivan pakko voittaa Pennsylvaniaa, mutta Trumpin mahdollisuudet voittoon putoaisivat sivuston mallin mukaan noin kahteen prosenttiin tämän hävitessä Pennsylvanian. Sivuston mallin mukaan Bidenin mahdollisuudet voittoon ilman Pennsylvanian valitsijamiesääniä olisivat noin 30 prosenttia.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että Pennsylvanian tuloksia ei odoteta vielä vaali-illan aikana. Lopullisten tuloksien saamisessa voi kestää jopa useita päiviä. Viive johtuu korona-ajan vaalien suurimmasta erityispiirteestä: valtavasta ennakkoäänien ja postiäänien määrästä.

Yhdysvalloissa valtaosa äänestäjistä on perinteisesti äänestänyt paikan päällä vaalipäivänä. Tänä vuonna ennakkoääniä annettiin ennätyksellisesti yli 100 miljoonaa. Osavaltioiden säännöt ennakko- ja postiäänien laskemisessa kuitenkin vaihtelevat.

Pennsylvaniassa postiääniä saadaan lain mukaan alkaa käsittelemään vasta vaalipäivänä, joten tuloksia ei tulla saamaan vaali-illan aikana.

4.11. KLO 00.10 Suomessa hypätään jo uuden vuorokauden puolelle, mutta Yhdysvalloissa vaali-ilta on vasta alussa.

Vaalien alla puhutaan aina erityisesti niin sanotuista vaa'ankieli osavaltioista. Näin kutsutaan osavaltioita, joiden tuloksella katsotaan olevan erityisen suuri merkitys koko presidenttikilvan ratkaisussa.

Valitsijamiesjärjestelmästä johtuen suurin osa maan osavaltioista on presidentinvaaleista toiseen melko selvästi joko demokraattien tai republikaanien takana. Esimerkiksi 55 valitsijamiehen California on tukevasti demokraattien ja Joe Bidenin takana, mutta maan keskiosien konservatiivisemmat osavaltiot ovat pitkälti republikaanien takana.

Vaa'ankieliosavaltioiden katsotaan olevan aidosti kumman tahansa kandidaatin voitettavissa. Tästä syystä presidentinvaalien lopputulos riippuu erityisen vahvasti siitä, mihin suuntaan näiden osavaltioiden valitsijamiesäänet matkaavaat.

3.11. KLO 23.51 Varsinaisia tuloksia ei kuitenkaan odoteta vielä pariin tuntiin, joten tässä vaiheessa on hyvin aikaa kerrata vaaliyön ennakkoasetelmia.

Yhdysvallat käyttää presidentinvaaleissa valitsijamiesjärjestelmää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahta poikkeusta (Maine, Nebraska) lukuunottamatta kussakin osavaltiossa eniten ääniä saanut kandidaatti saa kaikki osavaltion valitsijamiesäänet.

Valitsijamiesääniä on jaossa kaikkiaan 538. Luku perustuu osavaltioiden edustajien määrään Yhdysvaltain kongressissa. Jokaisella osavaltiolla on vähintään kolme valitsijamiesääntä.

Suuremmilla osavaltioilla, kuten Californialla ja Texasilla, on suuren väkilukunsa vuoksi huomattavasti enemmän valitsijamiehiä kuin pienemmillä osavaltioilla.

Presidentinvaalien voittoon tarvitaan 270 valitsijamiesääntä.

3.11. KLO 23.29 Uutissuomalaisen vaaliseurannassa on tehty vahdinvaihto. Vaaliyötä seuraa tässä jutussa Jaakko Närhi. Ensimmäisiä ovensuukyselyitä odotetaan noin puolen tunnin päästä, eli puoliltaöin Suomen aikaa.

3.11. KLO 22.39: Mikäli vaalit päättyvät Donald Trumpin tappioon, merkittävä syy on kannatuksen menetys valkoisten äänestäjien keskuudessa, tviittaa tilastoanalyysiä vaaleista tekevä FiveThirtyEight-sivusto.

3.11. KLO 22.15: Joe Biden puhui hetki sitten kannattajilleen Philadelphiassa Pennsylvanian osavaltiossa, raportoi CNN. Biden ennakoi, että vaaleissa äänestää enemmän ihmisiä kuin ”koskaan Yhdysvaltain historiassa”.

Biden jatkoi myös presidentti Donald Trumpin kritisointia.

Biden sanoi puheensa lopuksi palaavansa kotiinsa Delawaren Wilmingtoniin, jossa hän aikoo viettää vaali-illan.

3.11. KLO 22.00: Moni jännittää vaaleja myös vedonlyöntimielessä. Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo lyöneensä 200 eurolla vedon Bidenin puolesta.

3.11. KLO 21.29: Yhdysvalloissa on pelätty vaalien alla, että etenkin epäselvä äänestystulos voisi aiheuttaa mellakoita. Tämä on näkynyt siinä, että monissa kaupungeissa kauppojen julkisivuja oli laudattu umpeen mellakoinnin varalta.

Washingtonissa Valkoinen talo puolestaan ympäröitiin myös aidoin mahdollisten levottomuuksien varalta, kertoi uutiskanava CNN. Aitaamiseen ryhdyttiin sen varalta, että pahimmat pelot toteutuvat yön tai lähipäivien aikana, CNN raportoi.

3.11. KLO 21.25: "Yhdysvaltain poliittinen suunta koko 2020-luvulle ei ratkea presidentinvaaleissa. Se ratkeaa samaan aikaan pidettävissä kongressivaaleissa", kirjoittaa apulaisprofessori Antero Holmila Uutissuomalaisen analyysissään. Lue kirjoitus tästä.

3.11. KLO 21.10: Pörssit sekä Euroopassa että Wall Streetillä olivat Yhdysvaltojen vaalipäivän kunniaksi reippaassa nousussa. Euroopassa niin Lontoo, Pariisi kuin Frankfurt ylsivät päivän päätteeksi yli kahden prosentin nousuun.

Myös Helsingissä vietettiin vankka 2,6 prosentin nousupäivä. Vaihdetuimpien listan kovimmaksi nousijaksi singahti Neste, joka ylsi peräti 6,4 prosentin nousuun kerrottuaan suuresta jalostamokaupasta. Yleisindeksi jäi vielä alle 10 000 pisteen rajan ja päätyi lukemaan 9 911.

Vaalituloksia jännitettiin pörssinousun tahtiin myös Atlantin toisella puolen, vaikka tahti hieman hidastuikin alkukirin jälkeen.

Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli iltayhdeksän maissa Suomen aikaa 1,6 prosentin nousussa, suuryhtiöiden S&P 500 nousi 1,4 prosentin tahtiin ja teknologiapainotteinen Nasdaq oli 1,4 prosentin verran plussalla.

3.11. KLO 21.06: Äänestäminen presidentinvaalien vaalipäivänä alkoi tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa, ja ensimmäiset äänestyspaikat ovat sulkeutumassa Suomen aikaa yhdeltä keskiviikkoyönä.

Vaalivoittaja voi olla selvillä jo varhain keskiviikkoaamuna, mutta tuloksen ratkeaminen voi myös venyä jopa useilla päivillä.

Tällä kertaa selvästi alle puolet äänistä annetaan varsinaisena vaalipäivänä. Jopa yli 100 miljoonaa amerikkalaista oli äänestänyt ennakkoon, mikä on ennätyksellisen suuri määrä. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa ääniä annettiin yhteensä 137 miljoonaa, ja tämä lukema on ylittymässä tuntuvasti.

Vaaleissa ovat vastakkain republikaaneja edustava istuva presidentti Donald Trump sekä demokraattien Joe Biden.

3.11. KLO 21.05: Tervetuloa Uutissuomalaisen vaaliseurannan pariin! Tähän juttuun päivitämme Yhdysvaltain presidentinvaalien tapahtumat hetki hetkeltä. Seurannan aloittaa toimituksessa Teemu Rauhala, ja kello 23 käynnistyy varsinainen öinen urakka, jolloin puikkoihin hyppää Jaakko Närhi.