Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestäminen täydessä vauhdissa Yhdysvalloissa, Trump heräsi vaalipäivään luottavaisena

Donald Trumpin ja ennakkosuosikki Joe Bidenin välinen taistelu Yhdysvaltain presidenttiydestä on kalkkiviivoilla. Äänestäminen presidentinvaalien vaalipäivänä alkoi tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on tavannut äänestäjiä Philadelphiassa. Biden sanoi hurraavalle joukolle, että äänestäjiä tulee olemaan tällä kertaa enemmän kuin koskaan Yhdysvaltain historiassa, kertoo uutiskanava CNN .

Bidenin tietojen mukaan äänestäneiden määrä voisi nousta yli 150 miljoonaan. Joukossa on paljon 18–30-vuotiaita, ja yli puolet jo äänestäneistä on naisia, Biden sanoi CNN:n mukaan.

Biden aikoi suunnata Philadelphiasta takaisin kotiinsa Wilmingtoniin Delawareen, missä hän viettää vaaliyön.

Ensimmäiset äänestyspaikat ovat sulkeutumassa Suomen aikaa yhdeltä keskiviikkoyönä. Sen sijaan Alaskassa äänestäminen loppuu keskiviikkoaamuna kello kahdeksalta Suomen aikaa.

Vaalivoittaja voi olla selvillä jo varhain keskiviikkoaamuna, mutta tuloksen ratkeaminen voi myös venyä jopa useilla päivillä.

Tällä kertaa selvästi alle puolet äänistä annetaan varsinaisena vaalipäivänä. Jopa yli 100 miljoonaa amerikkalaista oli äänestänyt ennakkoon, mikä on ennätyksellisen suuri määrä.

Postiäänien käsittely vaihtelee maan eri osissa niin, että joissakin osavaltioissa postiäänien laskeminen ei valmistu vaaliyönä, kertoi BBC .

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa ääniä annettiin yhteensä 137 miljoonaa, ja tämä lukema on ylittymässä tuntuvasti.

Keskeisimpänä syynä vilkkaaseen ennakkoäänestämiseen on koronaviruspandemia, jonka takia moni on päättänyt äänestää postitse tai käydä äänestämässä ennakkoon.

Pandemia näkyi äänestyspaikoilla myös varsinaisena vaalipäivänä. CNN:n mukaan monilla äänestyspaikoilla niin äänestäjien kuin vaalivirkailijoidenkin edellytetään käyttävän maskia. Maskittomille äänestäjille on tarjolla maskeja. Joillain alueilla on erilliset jonot maskittomille äänestäjille.

Julkisivuja laudattu kiinni

Yhdysvalloissa on pelätty vaalien alla, että etenkin epäselvä äänestystulos voisi aiheuttaa mellakoita. Tämä on näkynyt siinä, että monissa kaupungeissa kauppojen julkisivuja oli laudattu umpeen mellakoinnin varalta.

Yhdysvalloissa Washingtonissa Valkoinen talo puolestaan ympäröitiin myös aidoin mahdollisten levottomuuksien varalta, kertoi uutiskanava CNN.

Aitaamiseen ryhdyttiin sen varalta, että pahimmat pelot toteutuvat yön tai lähipäivien aikana, CNN raportoi.

Washingtonin ja monen muun kaupungin kaupoissa on myös varauduttu siihen, että vaalit saattavat poikia levottomuuksia. Kauppojen julkisivuja oli laudattu umpeen mellakoinnin varalta.

Muutama tunti äänestyspaikkojen avautumisen jälkeen kaikki näytti kuitenkin sujuvan rauhallisesti. Alleghenyn piirikunnassa Pennsylvaniassa kolmen äänestyspaikan avautuminen viivästyi teknisten ongelmien takia, mutta lopulta äänestyspaikat saatiin auki.

Trump luottavaisena

Trump pyrki tiistaina kylvämään ääntenlaskuun liittyviä epäilyksiä sanoen, että kansa on "oikeutettu" tietämään vaalipäivänä, kuka on voittaja.

– Täytyy olla päivämäärä, ja päivämäärä sattuu olemaan 3. marraskuuta, Trump sanoi vieraillessaan republikaanisen puolueen toimistossa Virginian Arlingtonissa.

– Ja meidän tulisi olla oikeutettuja tietämään, kuka voitti 3. marraskuuta.

Vaalipäivän aamuna Trump sanoi Fox Newsille olevansa luottavainen vaalivoiton suhteen. Hän kertoi uskovansa voittoon kaikissa keskeisissä vaa'ankieliosavaltioissa, vaikka onkin ollut gallupeissa selkeä altavastaaja.

– Uskomme, että voitamme Texasissa isosti. Uskomme, että voitamme Floridassa isosti. Uskomme, että voitamme Arizonassa isosti, Trump sanoi.

Biden puolestaan kävi vaalipäivän aamuna lapsuuden kotikaupungissaan Scrantonissa Pennsylvaniassa.