Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa ennätysmäärä uusia koronatartuntoja päivässä – Venäjällä pulaa sairaalatarvikkeista

Saksassa on tehty uusi ennätys vuorokauden aikana raportoiduissa koronatartunnoissa.

Tartuntoja on kirjattu 18 600, kertoo niitä seuraava saksalainen Robert Koch -instituutti. Kyseessä on Der Spiegel -lehden mukaan jo kolmas päivä peräkkäin, kun Saksassa kirjataan ennätysmäärä uusia tartuntoja.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Saksassa lähes 500 000.

Saksan koronatilanne on pahentunut viime viikkoina. Maa on julistanut maanantaista alkaen laajoja rajoituksia. Esimerkiksi ravintolat, elokuvateatterit ja uimahallit suljetaan. Lisäksi ihmisten kokoontumiset julkisilla paikoilla rajataan kymmenen henkeen. Koulut sen sijaan pysyvät auki.

Nousevista koronatartunnoista huolimatta uudet rajoitukset ovat nostaneet myös kritiikkiä saksalaisten parlamenttiedustajien parissa, kertoo Deutsche Welle .

Liittokansleri Angela Merkel on puolustanut rajoituksia voimakkaasti ja pyytänyt kansalaisilta solidaarisuutta. Hänen mukaansa tartuntojen nousun jatkuminen nykyisellä tahdilla ylikuormittaisi Saksan tehohoitopaikat muutamien viikkojen sisällä.

– Talvesta tulee vaikea. Edessä on neljä vaikeaa kuukautta, mutta sitten se on ohi, Merkel sanoi.

– Vapaus ei ole sitä, että voit tehdä mitä haluat, vaan se on myös vastuun ottamista, hän lisäsi Deutsche Wellen mukaan.

Saksan naapurimaassa Ranskassa astui perjantaina voimaan uusia tiukkoja rajoituksia, joista presidentti Emmanuel Macron ilmoitti keskiviikkona.

Vain välttämättömät kaupat saavat olla auki, eikä kotoa saa ilman lupaa poistua kuin töihin tai muusta välttämättömästä syystä.

Toisin kuin kevään koronasulun aikana kouluja ja päivähoitopaikkoja ei nyt suljeta. Myös tehtaat ja rakennustyömaat voivat jatkaa toimintaansa. Etätyöskentely kotoa käsin on julistettu pakolliseksi kaikissa ammateissa, missä se on mahdollista. Rajoitukset ovat voimassa ainakin joulukuun alkuun saakka.

Venäjällä 18 000 tartuntaa

Moscow Times -lehden mukaan myös Venäjällä on todettu myös jälleen ennätysmäärä uusia tartuntoja, 18 000 vuorokaudessa. Edellinen päiväkohtainen ennätys kirjattiin eilen.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, ettei Venäjä aio siirtyä laajoihin rajoitustoimiin ennätysluvuista huolimatta.

Koronasta pahoin kärsineille alueille on myönnetty nyt tukipaketti muun muassa lääkintätarvikkeiden hankkimiseen.

Apulaispääministeri Tatjana Golikova on kuvaillut koronatilannetta kriittiseksi ainakin 16:lla eri alueella ja sanonut, että koronapotilaille varatut sairaalapaikat ovat täyttyneet 90 prosenttisesti.

Mediaraportit ovat kertoneet myös lääkepulasta ja siitä, että potilaat ovat joutuneet tuomaan omia sänkyjään sairaaloihin mukaan.

USA:ssa myös murheellinen ennätys

Yhdysvalloissa on ylitetty aivan presidentinvaalien alla uusi synkkä koronarajapyykki. Maassa on varmistettu tähän mennessä yhteensä yli yhdeksän miljoonaa koronavirustartuntaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Koronaan liittyviä kuolemia Yhdysvalloissa on pandemian alkamisen jälkeen kirjattu yli 229 000.

Yhdysvalloissa todettiin paikallista aikaa keskiviikko-illan ja torstai-illan väliseltä ajalta yli 91 000 uutta koronavirustartuntaa. Luku on tähän mennessä suurin 24 tunnin sisällä kirjattu tartuntamäärä.

Alkuviikosta presidentinvaaleissa kohtaavat istuva presidentti Donald Trump ja demokraattien Joe Biden, joka on kritisoinut kovasti Trumpin virukseen liittyviä toimia.

Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja on Johns Hopkinsin seurannan mukaan havaittu 45,2 miljoonaa. Tautiin on kuollut Johns Hopkinsin mukaan koko maailmassa vajaat 1,2 miljoonaa henkeä.

Yhdysvaltojen jälkeen eniten koronaan kuolleita on ollut Brasiliassa, Intiassa, Meksikossa ja Britanniassa.

Suomessa Euroopan alhaisin ilmaantuvuusluku

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n tilastojen mukaan koronatilanne näyttäisi Suomessa olevan eurooppalaisessa vertailussa hyvä. Keskuksen perjantaina julkaisemassa tilastossa koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on Suomessa Euroopan pienin.

Suomen jälkeen paras tilanne on Virossa ja Norjassa. Nämä kolme maata ovat ainoat, joissa tartuntojen ilmaantuvuusluku on alle sata 100 000 asukasta kohden edeltävän kahden viikon ajalta.

Heikoin tilanne on ECDC:n mukaan Belgiassa, missä ilmaantuvuusluku on 1 600. Seuraavaksi heikoin luku – hieman yli 1 500 – löytyy Tshekistä. Sloveniassa ja Luxemburgissa ilmaantuvuusluku on lähellä tuhatta.

ECDC:n tilastossa ovat mukana 27 EU-maan lisäksi Britannia, Islanti, Liechtenstein ja Norja.