KKO ei myöntänyt valituslupaa Herttoniemen hyppyrimäkiturmassa – hovioikeuden sakkotuomio jää voimaan

Herttoniemen mäkikeskus Helsingissä elokuussa 2015. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Maria Rosvall / STT

Korkein oikeus on hylännyt valituslupahakemukset Helsingin Herttoniemen hyppyriturmaa koskevassa asiassa. Näin ollen Helsingin hovioikeuden tuomio jää voimaan.

Kolme 16–18-vuotiasta nuorta laski hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä kesällä 2015. He osuivat vaijeriin, jolloin yksi kuoli ja kaksi sai sairaalahoitoa vaatineita vammoja.

Käräjäoikeudessa kolme Helsingin kaupungin työntekijää sekä Helsingin Mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja saivat sakkotuomiot kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Yksi kaupungin työntekijöistä tuomittiin lisäksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin Mäkihyppääjien sihteeri ja johtokunnan puheenjohtaja valittivat hovioikeuteen, joka piti käräjätuomion ennallaan. Sen jälkeen kaksikko haki vielä hovioikeuden tuomioon valituslupaa KKO:sta.

KKO:ssa oli kyse siitä, tulisiko miehet jättää rangaistukseen tuomitsematta heille rikoksesta aiheutuneiden muiden seurausten ja kohtuusnäkökohtien vuoksi.

Hovioikeus: Tuomittuja oli varoitettu vaijerien vaarallisuudesta

Hovioikeuden tuomion mukaan miehet laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia siitä, etteivät alastulorinteeseen asennetut vaijerit aiheuttaneet vaaraa. Oikeuden mukaan miehet olivat ennen turmaa tienneet, että hyppyrimäen alastulorinnettä käytettiin mäenlaskuun sen käyttötarkoituksen vastaisesti ja heitä molempia oli nimenomaisesti varoitettu, että vaijereista saattoi aiheutua merkittävää vaaraa.

Hovioikeus katsoi, ettei nuorten oma toiminta poistanut mäkihyppyseuran miesten rikosvastuuta.

Kymmeniä vuosia sitten asennetuilla vaijereilla pyrittiin estämään esimerkiksi mopolla ajelua ja muuta mäkeen kohdistuvaa ilkivaltaa.

Onnettomuuden jälkeen mäkihyppyalue päätettiin aidata kokonaan yli kaksimetrisellä teräsaidalla ja vaijerit poistettiin. Huonoon kuntoon päässyt Herttoniemen mäkihyppytorni on sittemmin purettu.

- - - -

Korjattu aiempaa uutista: Korkeimman oikeuden tiedotteessa kerrottiin, että Helsingin Mäkihyppääjät olisi lopettanut toimintansa tapahtumien jälkeen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan yhdistyksen mukaan toiminta jatkuu edelleen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka