Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satiirilehti Charlie Hebdo raivostutti Turkin pilakuvalla Erdoganista – presidentti syyttää lehden tekijöitä roistoiksi ja kertoo tulossa olevan vastatoimia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syyttää ranskalaisen Charlie Hebdo -satiirilehden tekijöitä roistoiksi ja vakuuttaa ryhtyvänsä toimiin, koska lehti julkaisi hänestä pilakuvan kannessaan.

– Minun ei tarvitse sanoa mitään niistä roistoista, jotka loukkaavat rakastettua profeettaani laajasti, Erdogan sanoi keskiviikkona.

Tiedotteessa Erdogan sanoi vakuuttavansa kansalaisilleen, että "ryhdymme tarvittaviin oikeudellisiin ja diplomaattisiin toimiin tätä sarjakuvaa vastaan".

Ankaran syyttäjälaitos on kertonut käynnistäneensä lehteen kohdistuvan virallisen tutkinnan, uutistoimisto Anadolu kertoi.

Ranskan sananvapauskeskustelussa merkittävän aseman saaneen lehden pilakuvassa kalsareihin pukeutunut ja olutta särpivä Erdogan-hahmo paljastaa islamilaiseen asuun pukeutuneen naisen pakarat ja huudahtaa "Ooh, profeetta!". Kuvaan liitetyssä tekstissä kerrotaan, että yksityiselämän puolella Erdogankin osaa olla hauska.

– Me tuomitsemme tämän julkaisun vastenmielisen yrityksen levittää kulttuurirasismiaan ja vihaansa. Ranskan presidentin muslimivastainen agenda kantaa hedelmää, kommentoi Erdoganin lehdistöpäällikkö Fahrettin Altun Twitterissä aiemmin.

Turkin ja Ranskan välit ovat viime päivinä tulehtuneet Ranskassa tapahtuneen opettajasurman jäljiltä. Opettaja mestattiin tämän näytettyä luokkahuoneessa Charlie Hebdon pilakuvia profeetta Muhammadista. Oppitunti käsitteli sananvapauden teemaa.

Erdogan yllyttänyt turkkilaisia Ranska-boikottiin

Ranskaa kauhistuttaneen murhan seurauksena maan johto on ottanut voimakkaasti kantaa sananvapauden puolesta ja vakuutti, että maan sekulaareja perinteitä ja ilmaisunvapautta varjellaan. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on myös esittänyt kommentin, jonka mukaan islam on maailmanlaajuisessa kriisissä.

Erdogan on kehottanut turkkilaisia boikotoimaan ranskalaisia tuotteita, ja Ranskaa vastaan on osoitettu mieltä useissa muslimimaissa.

Iranin presidentti Hasan Ruhani varoitti keskiviikkona, että profeetan loukkaaminen voi ruokkia väkivaltaa ja verenvuodatusta.

– Profeetan loukkaaminen ei ole saavutus, vaan moraalitonta. Se kannustaa väkivaltaan. On yllättävää, että näin tekevät juuri ne, jotka väittävät edustavansa kulttuuria ja demokratiaa, Ruhani sanoi televisiopuheessaan.

Tiistaina Iran kutsui korkea-arvoisen ranskalaisen diplomaatin puhutteluun vastustaakseen "Ranskan viranomaisten kestämätöntä käytöstä".

Uskontoja kärkevästi kritisoiva Charlie Hebdo on saanut runsaasti huomiota erityisesti islamia koskevilla pilakuvillaan. Maailmanmaineeseen lehti nousi vuonna 2015, kun rynnäkkökiväärein varustautuneet jihadistit hyökkäsivät lehden toimitukseen ja surmasivat 12 ihmistä.