Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailmassa todettu yli 40 miljoona koronatartuntaa, Belgiassa ravintolat kuukaudeksi säppiin, Sloveniaan öinen ulkonaliikkumiskielto

AFP:n laskujen mukaan maailman vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt tänään 40 miljoonaa. Kuolleita on lähes 1 114 000.

AFP perustaa tietonsa virallisiin lähteisiin.

Yli puolet tartunnoista on peräisin kolmesta maasta: Yhdysvalloista, Intiasta ja Brasiliasta.

Viikossa uusia tartuntoja on maailmassa raportoitu yli 2,5 miljoonaa. Osittain todettujen tartuntojen määrän kasvua selittää testauksen tehostuminen.

Venäjällä on kerrottu tänään lähes 16 000 uudesta tartunnasta, kertoo uutistoimisto Tass . Määrä on jälleen uusi päivittäinen ennätys.

"Johtajat, kokit, tiskarit, ihan kaikki kärsivät"

Belgiassa kaikki ravintolat ja baarit määrättiin maanantaina suljettavaksi kuukauden ajaksi koronaviruksen vuoksi. Tämän lisäksi puoliltaöin astuu voimaan yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä kokoontumasta sankoin joukoin ulos juhlimaan.

Kyseessä on jo toinen kerta pandemian aikana, kun ravintolat suljetaan. Ainoastaan noutoruokaa tarjoavat paikat saavat edelleen jatkaa toimintaansa.

– Tuntuu siltä, ettei kukaan välitä. Se särkee sydämeni. Johtajat, kokit, tiskarit, ihan kaikki kärsivät. Mutta tässä sitä ollaan. Nähdään kai kuukauden kuluttua, sanoi Brysselin keskustassa ravintolansa säppiin pannut Angelo Bussi.

Belgian pääministerin Alexander de Croon mukaan Belgian tilanne on nyt jopa pahempi kuin koronan ensimmäisen aallon aikana keväällä, jolloin maa suljettiin lähes kokonaan.

Belgiassa on kuollut viruksen seurauksena yli 10 400 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohti kuolleita on 897. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 63.

Walesiin kahden viikon koronasulku perjantaista alkaen

Britanniassa Walesiin on julistettu kahden viikon sulku koronaepidemian pahenemisen takia. Aluehallinnon pääministerin Mark Drakefordin mukaan kaikki ei-välttämättömät ravintolat, kaupat ja majoitusyritykset suljetaan kahdeksi viikoksi perjantai-illasta alkaen.

Myös monet julkiset palvelut kuten kirjastot suljetaan, ja uskonnollisista tilaisuuksista sallitaan vain häät ja hautajaiset.

Drakeford kutsui rajua päätöstä vaikeaksi. Ilman sitä julkinen terveydenhuolto ei kuitenkaan selviä lisääntyvästä koronapotilaiden määrästä, hän perusteli.

Sloveniaan öinen ulkonaliikkumiskielto

Sloveniassa alkaa tiistaina yöllinen ulkonaliikkumiskielto koronavirustartuntojen rajun kasvun vuoksi. Samalla kaikki muu kuin välttämätön matkustaminen maan 12 eri alueen välillä kielletään.

Tiistaista lähtien ulos ei ole mitään asiaa iltayhdeksän ja aamukuuden välillä, jos ei ole menossa tai tulossa töistä, tai jos kyseessä ei ole hätätapaus.

Samalla kielletään kaikki kuutta ihmistä suuremmat julkiset kokoontumiset. Maanantaista lähtien kaikki oppilaat viidennestä luokasta ylöspäin siirtyivät etäopetukseen.

Uusien tartuntojen määrä lähes tuplaantui viime viikon aikana. Samalla loppuivat myös koronaviruspotilaille varatut sairaalapaikat.

Slovenia selvisi verrattain hyvin koronaviruksen ensimmäisestä aallosta keväällä, mutta syksyn toinen aalto on ollut huomattavasti pahempi.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Sloveniassa on kuollut 190 ihmistä koronaviruksen seurauksena. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut 91 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 63.

Worldometerin luvuissa on ajoittain havaittu epäjohdonmukaisuuksia.

Saksassa ilmastointilaitteiden remontin toivotaan auttavan koronan leviämisen hillitsemisessä

Saksan hallitus aikoo investoida 500 miljoonaa euroa julkisten rakennusten ilmastoinnin parantamiseen, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin hillitä, kertoo BBC .

Summalla parannetaan muun muassa hallintorakennusten, museoiden, teatterien, koulujen ja yliopistojen ilmanvaihtoa. Toistaiseksi avustukset koskevat vain julkishallinnon omistamia rakennuksia.

Tutkimusten mukaan koronatartunnan saaneiden ihmisten levittämät mikroskooppisen pienet pisarat, jotka sisältävät virusta, voivat säilyä sisäilmassa jopa kahdeksan minuuttia.

Tukirahaa on tarkoitus käyttää nykyisten laitteiden korjaamiseen, ei niinkään uusien ostamiseen, joka on kalliimpaa.

Koulujen, joissa ei ole lainkaan ilmastointilaitteita, tulee hankkia ainakin yksi siirrettävä ilmanpuhdistin, varsinkin jos huoneita ei voida tuulettaa tehokkaasti ikkunoita avaamalla.

Puolassa kansallisstadionille tulossa kenttäsairaala

Koronaepidemian koettelema Puola perustaa Varsovan kansallisstadionille kenttäsairaalan. Hallituksen tiedottajan mukaan sinne tulee noin 500 vuodepaikkaa.

Potilaita voidaan sijoittaa stadionin yhteydessä oleviin kokoustiloihin. Sairaalan on määrä olla valmis vastaanottamaan potilaita viikonloppuun mennessä.

Puolan terveydenhuolto on äärirajoillaan koronaepidemian vuoksi. Maan hallitus kertoi muutama päivä sitten uusista koronaan liittyvistä rajoituksista ja kehotti samalla puolalaisia pysymään kotona ja työskentelemään etänä, jos vain mahdollista.

Ravintolat suljetaan kello 21, häät on kielletty ja kauppoihin päästetään kerrallaan vain rajoitettu määrä asiakkaita.

Iranissa uusi ennätys koronavirukseen liitetyissä kuolemissa

Iranissa on kirjattu vuorokauden kuluessa 337 koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta, kertoo maan terveysministeriö. Määrä on uusi ennätys maassa, jota koronapandemia koetteli pahasti jo viime keväänä.

Covid-19-tauti on vaatinut Iranissa tähän mennessä jo yli 30 000 ihmisen hengen.

---

Lähteenä myös BBC.