Krista Kiuru sai eduskunnan luottamuksen äänin 106–79 – Sanna Marinin mukaan näkemykset maskisuosituksista olivat keväällä yhtäläiset

Krista Kiurulle (sd.) esitetyn epäluottamuslauseen taustalla oli mm. STM:n maskiviestintä keväällä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen, Viivi Salminen / STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 106 puolesta, 79 vastaan ja 1 tyhjää. Poissa oli 13 kansanedustajaa. Kokoomuksen jättämä epäluottamuslause koski koronakriisin hoitoa, mutta kaatui hallituspuolueiden kansanedustajien äänin.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat epäilleet, että keväällä tehty selvitys maskeista oli poliittisesti ohjattu ja sillä pyrittiin johtamaan suomalaisia harhaan. Epäluottamuslauseen taakse kerääntyi koko oppositio eli myös perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kansanedustajat.

Kiuru lupasi tänään tiedotustilaisuudessa parantaa viestintää ja viranomaisten välistä yhteistyötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi maanantaina Ilta-Sanomissa , että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) torjui keväällä THL:n suunnitelmat viestiä maskien käyttämisestä. Laitos olisi halunnut hänen mukaansa kertoa, minkälainen merkitys maskeilla on toisten suojaamisen kannalta ja missä tilanteissa maskia olisi hyödyllisintä käyttää.

Pääministeri kommentoi matkalla iltakouluun

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriöllä (STM) oli keväällä maskisuosituksesta yhtäläinen näkemys. Hänen mukaansa ainakaan niiden kuulemisten perusteella, mitä hallitus on kuullut keväällä, näkemyseroa ei ollut.

Marin ei tiedä, minkä takia THL:n pääjohtajalla Markku Tervahaudalla on ollut eri kanta kuin hänen edustamallaan organisaatiolla. Hallitus on kuullut THL:n koko organisaation virallisen kannan, joka on muodostettu useiden asiantuntijoiden perusteella.

Marin kommentoi asiaa toimittajille mennessään hallituksen iltakouluun Säätytalolle.

Hän kertoi myös näkemyksensä siihen, miksi THL:n viestintämateriaali keväällä torjuttiin.

– Tämä on ilmeisesti keskustelu, jota on käyty virkamiestasolla viestijöiden ja virkamiesten kesken. Siellä on yhdessä sitten sovittu, että Työterveyslaitoksen ohjeistus on se, mikä yhdessä jaetaan. On ollut se yksi maskinkäyttöohjeistus, joka on sitten jaettu eri kanaville sellaisena, hän sanoi.

Työterveyslaitos ei rohkaissut maskin käyttöön

STM:stä on vedottu siihen, että maskeista kyllä viestittiin, mutta viestinnän hoiti Työterveyslaitos. Huhtikuun alussa ministeriössä Kiurun mukaan todettiin, että maskien turvallisesta käytöstä pitää ohjeistaa ihmisiä.

Työterveyslaitoksen tiedotteen sävy oli ennemminkin kielteinen kuin maskin käyttöön rohkaiseva. Tiedotteessa todettiin, ettei itse tehty maski suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta ja muistutettiin, että maski voi pahimmillaan olla viruksenlevittäjä.

Huhtikuun 3. päivälle päivätyn tiedotteen antoivat yhdessä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Toivon, että me näemme Työterveyslaitoksen merkittävimmän asiantuntijaroolin tämän keskustelun pyörteissä. Siellä tehdään tärkeää työtä. Se ei ole varmaan laitoksena meille tuttu, mutta se on sosiaali- ja terveysministeriön alainen laitos, ja me olemme halunneet, että kaikki toimivaltaiset viranomaiset tätä yhdessä tekevät, Kiuru sanoi.

Kokoomus olisi antanut maskisuosituksen jo keväällä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että jos kokoomus olisi hallituksessa, se olisi antanut maskisuosituksen jo keväällä. Maskien käytön hyödyt olivat hänen mukaansa tiedossa jo silloin.

Hän arvioi, että poliittisella ohjauksella päädyttiin siihen, ettei maskeja suositella, koska maskeja ei ollut riittävästi ja hankinnassa oli tunnetusti epäonnistuttu.

Orpo lisää, että kokoomuksen epäluottamuslause on parlamentaarinen tapa toimia.

– Oppositio on tukenut hallitusta koronatyössä, mutta opposition rooliin kuuluu se, että tartumme selkeisiin virheisiin. Keskustelu on ollut tarpeellinen ja oikeasti hallituksen ja viranomaisten pitää ottaa tästä opiksi, Orpo sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka