Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikassa uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton perustajalle 13 vuoden vankeusrangaistus

Kreikassa uusnatsipuolue Kultaisen aamunkoiton perustaja ja puheenjohtaja Nikos Michaloliakos on tuomittu 13 vuoden vankeusrangaistukseen.

Rangaistuksen syynä on rikollisjärjestön johtaminen. Viikko sitten Kreikassa oikeus luokitteli puolueen rikollisjärjestöksi.

Rikollisjärjestön johtamisesta tuomittiin vankeuteen myös viisi Michaloliakosin sisäpiiriin kuulunutta ihmistä. Yksi heistä on Euroopan parlamentin itsenäinen jäsen Ioannis Lagos.

Lisäksi yhdelle puolueen jäsenelle langetettiin elinkautinen vankeusrangaistus fasismia vastustaneen räppärin Pavlos Fyssasin murhasta.

Kultainen aamunkoitto oli Kreikan talouskriisin aikana enimmillään jopa maan kolmanneksi suosituin puolue. Kultaisella aamunkoitolla oli parhaimmillaan Kreikan parlamentissa 18 edustajaa, mutta edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa se ei enää saanut yhtään paikkaa.

Oikeudenkäynti puoluetta vastaan on kestänyt jo viisi vuotta. Oikeustoimet saivat alkunsa Fyssasin puukotuksesta syyskuussa 2013.