Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraatit jäivät kaipaamaan suoria vastauksia Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokkaalta – arvokonservatiivinen Barrett ei kertonut, miten hän päättäisi aborttikysymyksistä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokas Amy Coney Barrett vältteli tiistaina maan kongressissa selkeiden vastausten antamista muun muassa siitä, miten hän päättäisi aborttikysymyksistä.

Arvokonservatiivinen Barrett vakuutteli tiistaina paikallista aikaa senaatin oikeusvaliokunnan demokraattien grillissä jättävänsä henkilökohtaiset ja uskonnolliset uskomuksensa taka-alalle päättäessään merkittävimmistä tapauksista.

Demokraatit jäivät kuitenkin kaipaamaan suoria vastauksia muun muassa aborttikysymyksiin ja presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistukseen Obamacareen liittyen. Obamacaren virallinen nimi on Affordable Care Act (ACA).

Yhdysvaltain senaatti alkoi maanantaina käsitellä Barrettin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi. Käsittelyn toisena päivänä Barrett oli valiokunnan piinapenkissä uutiskanava CNN :n mukaan yli 11 tunnin ajan.

Trump ja valtaosa republikaaneista on halunnut kiirehtiä nimitysprosessia, jotta syyskuussa kuolleen liberaalituomari Ruth Bader Ginsburgin seuraaja saataisiin valittua vielä Trumpin presidenttikauden aikana.

Demokraatit ja heidän presidenttiehdokkaansa Joe Biden ovat vaatineet, että elinikäinen nimitys tuomarinvirkaan tehtäisiin vasta presidentinvaalien jälkeen.

"Tuomari ei voi vain langettaa tahtoaan maailman ylle"

Barrettilta tiedusteltiin myös, miten hän toimisi, jos marraskuisten presidentinvaalien tuloksesta syntyisi vääntöä ja korkeimman oikeuden pitäisi ottaa asiaan kantaa. Demokraatteja edellä mainittu kiinnostaa erityisesti, sillä he uskovat Barrettin olevan Trumpin nimittämänä puolueellinen.

Barrett myönsi, että lainsäädäntö vaatii korkeimman oikeuden tuomaria jääväämään itsensä, mikäli tilanteessa voidaan kokea olevan puolueellisuutta. Hän sanoi harkitsevansa itsensä jääväystä muita tuomarikollegoitaan konsultoiden. Barrett ei kuitenkaan sitoutunut suorasanaisesti siihen, että hän jäisi taka-alalle vaalikiistaa ratkaistaessa.

Barrett on harras katolilainen, jonka arvoihin kuuluu muun muassa aborttioikeuden ja samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliittojen vastustaminen. Häntä prässättiinkin tiistaina erityisesti aborttikysymyksistä, asekontrollista ja tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä.

Barrett vakuutteli senaatissa, ettei hänellä ole erityistä agendaa, jota hän pyrkisi edistämään korkeimmassa oikeudessa.

– Tuomari ei voi vain herätä yhtenä päivänä ja sanoa "minulla on agenda: minä pidän aseista, minä vihaan aseita, minä pidän abortista, minä vihaan aborttia" ja kävellä sisään kuin kuningatar ja langettaa tahtoaan maailman ylle, Barrett sanoi.

Tuomariehdokas kertoi myös, ettei hän ole luvannut esimerkiksi Trumpin hallinnolle tekevänsä tietynlaisia päätöksiä kansakunnan kannalta polttavista kysymyksistä.

Senaattori: Selvien vastausten uupuminen huolestuttavaa

Kalifornian osavaltiota edustava demokraattisenaattori Dianne Feinstein ilmaisi tiistaina tyytymättömyyttään Barrettin vastauksiin esitettyään useita kysymyksiä korkeimman oikeuden aborttipäätöksiin liittyen, kertoo CNN .

Feinsteinin mukaan oli huolestuttavaa, ettei Barrettilta saanut selvää vastausta aiheessa.

Korkein oikeus käsittelee marraskuussa tapausta, joka liittyy Trumpin edeltäjän Barack Obaman terveydenhuoltouudistukseen. Barrett ei suostunut ottamaan selkeää kantaa myöskään tätä päätöksentekoa koskeviin kysymyksiin.

CNN:n mukaan Barrett lainasi tiistaina Ginsburgin hypoteettisia kysymyksiä koskevaa vastausta, jonka tämä antoi omassa kuulemisessaan vuonna 1993.

– Ei vihjeitä, ei ennakkoja, ei ennustuksia, Barrett sanoi.

Demokraatit toivat kuulemisessa esille lukuisia tapauksia, joissa ACA:han tukeutuvat ihmiset jäisivät ilman terveydenhuoltoa, mikäli korkein oikeus päättäisi terveydenhuoltouudistuksen olevan laiton.

Demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris arvioi omassa puheenvuorossaan yhdysvaltalaisten pelkäävän sitä, että terveydenhuoltouudistus tuhotaan pandemian keskellä.

Barrettin mukaan hän ei suhtaudu Obaman terveydenhuoltouudistukseen vihamielisesti, eikä ole ottanut sen tuhoamista tehtäväkseen. Hän vakuutteli lähestyvänsä asiaa ilman ennakkoasenteita.

Trump puolestaan on useaan otteeseen ilmaissut halunsa tuhota ACA.

Nimityksestä saatetaan päättää ensi viikolla

Vaikkei Barrett antanut demokraattien silmissä tarpeeksi selkeitä lausuntoja päätöksentekoon liittyen, hän kuvaili omaa henkilökohtaista elämäänsä varsin suorapuheisesti.

CNN:n mukaan hän muun muassa kertoi perheensä omistavan aseen sekä kuvaili hänen ja miehensä päätöstä adoptoida kaksi lasta Haitilta. Kaiken kaikkiaan pariskunnalla on lapsia seitsemän. Barrett myös sanoi rasismin sekä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi tapahtuvan syrjinnän olevan "vastenmielistä".

Kun oikeusvaliokunnan puheenjohtaja, republikaanisenaattori Lindsey Graham kysyi, miltä nimitys Barrettista itsestään tuntuu, Barrett kertoi yrittäneensä mediapimentoa oman mielenterveytensä vuoksi, CNN kertoo.

Washington Post -lehti kertoo Grahamin antaneen ymmärtää, että nimityksestä äänestettäisiin luultavasti ensi viikon torstaina 22. lokakuuta.

Edellisen presidentin Barack Obaman kauden lopulla senaatin republikaanit kieltäytyivät hyväksymästä hänen nimittämäänsä tuomaria ennen vaaleja, joihin oli tuolloin aikaa yhdeksän kuukautta. Koskaan aiemmin maan historiassa korkeimman oikeuden tuomaria ei ole yritetty nimittää yhtä lähellä vaaleja kuin nyt.

Presidentin ehdokkaan nimityksestä äänestää republikaanivaltainen senaatti, jonka odotetaan hyväksyvän nimityksen ripeästi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.