Yhdysvaltain senaatti alkaa käsitellä Barrettin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi

Amy Coney Barrett on presidentti Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi. AFP / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen, Tuomas Savonen / STT

Yhdysvaltain senaatti alkaa tänään käsitellä Amy Coney Barrettin nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi. Presidentti Donald Trump ehdotti syyskuussa korkeimman oikeuden tuomariksi arvokonservatiivista Barrettia.

Barrett nousisi korkeimpaan oikeuteen syyskuussa 87-vuotiaana kuolleen Ruth Bader Ginsburgin tilalle.

Presidentin ehdokkaan nimityksestä äänestää republikaanivaltainen senaatti, jonka odotetaan hyväksyvän nimityksen ripeästi. Äänestys asiasta on määrä järjestää loppukuusta.

Demokraatit ja heidän presidenttiehdokkaansa Joe Biden ovat vaatineet, että nimitys elinikäiseen tuomarivirkaan lykättäisiin vaalien jälkeiseen aikaan, mutta Trump haluaa puskea tuomariehdokkaansa läpi mahdollisimman nopeasti tyydyttääkseen tukijoitaan oikeistossa.

Barrett vakuuttaa linjakkuuttaan

Barrett on harras katolinen, jonka arvoihin kuuluu muun muassa aborttioikeuden ja saman sukupuolen avioliittojen vastustaminen. Hänellä on seitsemän lasta, joista yhdellä on Downin syndrooma ja kaksi on adoptiolapsia.

– Lakiuranne on vain keino päämäärän saavuttamiseksi, ja se päämäärä on Jumalan valtakunnan rakentaminen, hän kerran sanoi joukolle opiskelijoita.

Barrett on kuitenkin vakuuttanut, että pystyy pitämään uskonsa irti lainopillisesta päätöksenteostaan.

– Tuomioistuimia ei ole tehty ratkaisemaan jokaista ongelmaa tai oikomaan jokaista vääryyttä julkisessa elämässämme. Poliittiset päätökset ja arvovalinnat ovat kansalaisten valitsemien poliitikkojen tehtävä, ja he ovat niistä vastuussa kansalle. Kansalaisten ei pitäisi odottaa tuomioistuinten tekevän niitä, ja istuinten ei pitäisi sellaista yrittää, Barrett sanoi avauspuheenvuoronsa luonnoksessa.

Demokraatit eivät luota koronavarotoimiin

Barrettin kuuleminen senaatissa edellyttää varotoimia koronatartuntojen estämiseksi, mutta muun muassa demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris ei usko niiden riittävyyteen. Harris osallistuu kuulemiseen toimistostaan etäyhteyden välityksellä.

Politico-lehden mukaan koronavirukseen sairastuneet republikaanisenaattorit Mike Lee ja Thom Tillis eivät tule paikalle maanantaina, mutta Tillisin uskotaan osallistuvan tiistaina. Lee ei ole kertonut aikeistaan.

Demokraattien uskotaan yrittävän käyttää tartuntavarotoimia nimitysprosessin hidastamiseksi, mutta sen onnistuminen on epävarmaa.

Presidentti Barack Obaman kauden lopulla senaatin republikaanit kieltäytyivät hyväksymästä hänen nimittämäänsä tuomaria ennen vaaleja, joihin oli yhdeksän kuukautta. Koskaan aiemmin maan historiassa korkeimman oikeuden tuomaria ei ole yritetty nimittää yhtä lähellä vaaleja kuin nyt.

Korkein oikeus voi myös vaikuttaa merkittävästi vaalien lopputulokseen, jos selvää vaalivoittajaa ei heti löydy. Vuoden 2000 presidentinvaaleissa korkein oikeus päätti lopettaa äänien uudelleenlaskennan Floridassa, jossa vaalitulos oli erittäin epäselvä ja tasainen. Päätöksen seurauksena republikaani George W. Bush nousi presidentiksi demokraattien Al Goren ohi.

---

Lähteenä myös AFP ja NTB.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka