"Voin erittäin hyvin", koronatoipilas Trump sanoi riemuitseville kannattajilleen Valkoisen talon parvekkeelta

Trump puhui kannattajilleen Valkoisen talon parvekkeelta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Reilu viikko sitten koronadiagnoosin saanut presidentti Donald Trump kampesi lauantaina itseään takaisin vaalikampanjan keskiöön puhumalla kannattajilleen Valkoisen talon parvekkeelta.

– Voin erittäin hyvin, Trump vakuutti puheessaan, joka jäi hänen mittapuullaan harvinaisen lyhyeksi, kestäen vain 18 minuuttia.

Trump on monessa vaalitilaisuudessaan puhunut tunnin tai puolentoista ajan.

Tiedot hänen terveydentilastaan ovat kuitenkin puutteellisia. On epäselvää, milloin Trump sai tartuntansa. Hallinnon edustajat eivät ole kertoneet, milloin Trumpille tehtiin viimeksi negatiivisen tuloksen antanut koronatesti.

Puheessaan Trump vakuutti, että koronavirus on katoamassa.

– Kansakuntamme päihittää tämän kamalan Kiina-viruksen. Se katoaa, hän sanoi kuulijoilleen.

Paikalla oli muutama sata osanottajaa, vaikka kutsuja kerrottiin jaetun 2 000. Monella lauantain tilaisuuden kuulijalla oli maski päällään, joskin monet riisuivat ne tilaisuuden aikana. Käytäntö on näin ollen toinen kuin kaksi viikkoa sitten pidetyssä vastaavassa ulkoilmatilaisuudessa, jossa Trump ilmoitti nimenneensä Amy Coney Barrettin ehdolle korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi.

Tilaisuuden arvioidaan levittäneen koronaa tehokkaasti Trumpin lähipiirissä. Maan terveysviraston pääjohtaja Anthony Fauci luonnehti tilaisuutta "superviruslingoksi".

"Watergaten kaltainen verilöyly"

Samalla kun presidentti sairasteli, on tauti jatkanut leviämistään Yhdysvalloissa. Viikon sisällä uusia tapauksia on kirjattu keskimäärin 47 530 joka päivä, laskee Johns Hopkins -yliopisto.

– Tähän virukseen on kuollut yli 213 000 amerikkalaista – ja totuus on, että näin ei olisi tarvinnut käydä, tviittasi mielipidemittauksissa johtoaseman ottanut demokraattiehdokas Joe Biden.

Biden on tällä hetkellä liki kymmenen prosenttiyksikön johdossa mielipidemittauksissa, ja monet republikaanit ovat huolissaan. Senaattori Ted Cruz varoitti, että vaaleissa voi käydä huonosti.

– Voi olla, että menetämme sekä Valkoisen talon että kongressin molemmat kamarit. Siitä voi tulla Watergaten kaltainen verilöyly, Cruz synkisteli.

Trumpin mielestä mielipidemittaukset ovat pielessä, ja hän aikoo palata kampanjoimaan. Seuraava vaalitilaisuus on määrä järjestää Floridassa maanantaina. Myöhemmin vuorossa ovat Iowan ja Pennsylvanian tärkeät osavaltiot.

Ensi torstaiksi kaavailtu väittely Bidenin kanssa on sitä vastoin peruttu.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka