Syyttäjä vaatii Porin aikuislukion ex-rehtorille vankeutta oppilasmäärien paisuttelusta – syytetty kiistää

Ex-rehtorin syytteitä käsitellään Satakunnan käräjäoikeudessa. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Maria Rosvall / STT

Syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden vankeustuomiota Porin aikuislukion entiselle rehtorille oppilasmäärien paisuttelusta. Syytteiden mukaan nainen ilmoitti aikuislukion oppilasmäärät väärin vuosien ajan, minkä takia lukiolle maksettiin liikaa valtionosuuksia lähes 2,9 miljoonaa euroa.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan rehtori vähintään tuplasi oppilasmäärät vuosina 2012–2018. Esimerkiksi syksyllä 2017 lukiossa oli oikeita oppilaita vain 78. Rehtori ilmoitti kuitenkin 248 oppilaasta, eli "haamuoppilaita" oli 170, syytteessä sanotaan.

Naista syytetään törkeästä avustuspetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteen mukaan hän jätti poistamatta aikuislukion opiskelijarekisteristä opiskelijoita, jotka eivät sinne kuuluneet.

– Ottaen huomioon, että Porin kaupunki on joutunut palauttamaan perusteetonta etua 2 880 557 euroa ja väärien tietojen antaminen on toistunut vuosittain useiden vuosien ajan, ei teko ole vähäinen, syytteessä sanotaan.

Ex-rehtori: En osallistunut oppilaslistojen valmisteluun

Ex-rehtori kiistää syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä. Oikeudelle toimitetun kirjallisen vastauksen mukaan nainen hyväksyi koulusihteerin valmistelemat oppilaslistat, joiden hän luotti olevan oikein ja joiden valmisteluun hän ei osallistunut.

Vastauksen mukaan aikuislukiossa oppilaiden opiskelustatusta voi olla vaikea määrittää ja opiskelijamäärät vaihtelevat jopa viikottain.

– Koulussa on mm. opiskelukokeiluja Kelan tuella. Oppilaat ovat välillä mielenterveyskuntoutuksessa tai katkaisuhoidoissa, jolloin opintosuorituksia ei tule. Tällaiset oppilaat voivat monesti kuitenkin palata kuntoutus- ja hoitojakson jälkeen kouluun.

Vastauksen mukaan rehtori oli myös yrittänyt selvittää syytä opiskelujen keskeytymiselle ennen mahdollisen erottamispäätöksen tekemistä.

– Aikuislukion tarkoituksena on pitää opiskelija mahdollisimman pitkään opiskelussa kiinni -- Erottamispäätöksiä ei ole tehty ilman asianmukaista selvitystyötä. Tähän on luonnollisesti kulunut aikaa, vastauksessa sanotaan.

Kommentoi

Mainos: Itä-Savo

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka