Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijä kuoli kaivinkoneen pudottua räjäytystyöstä syntyneeseen syvään aukkoon – syyttäjä hakee usealle ehdollisia vankeusrangaistuksia

Lapin käräjäoikeudessa syyttäjä hakee kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy :lle ja sen kahdeksalle työntekijälle tuomioita tapauksessa, jossa kaivinkoneen kuljettaja kuoli turmassa Kittilän kaivoksella.

Turmassa kaivosyhtiön paikallisen aliurakoitsijan työntekijä kuoli, kun hänen kaivinkoneensa putosi noin 25 metriä räjäytystyöstä syntyneeseen aukkoon. Onnettomuus tapahtui Agnico Eaglen omistamalla kaivoksella joulukuussa 2016.

Syyttäjä hakee kahdeksalle syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia työturvallisuusrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan syytetyt laiminlöivät työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä huolehtimisen. Lisäksi he aiheuttivat törkeällä huolimattomuudella aliurakoitsijan työntekijän kuoleman, syytteissä sanotaan.

– Ottaen huomioon toiminnan laatu ja toimintaympäristön vaarallisuus sekä laiminlyöntien vakavuus, rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, haastehakemuksessa sanotaan.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että Agnico Eagle Finland on tuomittava vähintään 150 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

– Yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi, syyttäjä toteaa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Yhtiö vaatii yhteisösakon hylkäämistä

Agnico Eagle Finland vaatii käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan, että vaatimus yhteisösakosta hylätään, koska sille ei ole perusteita.

Yhtiön vastauksessa todetaan, etteivät sen työntekijät ole menetelleet työturvallisuuslain vastaisesti eivätkä aiheuttaneet törkeällä huolimattomuudella tai muutenkaan tuottamuksellisesti aliurakoitsijan työntekijän kuolemaa.

– (Työntekijän) kuolemaan johtanut erittäin valitettava putoamisonnettomuus on aiheutunut usean eri osatekijän vaikutuksesta. Putoaminen perustuu ennakoimattomaan tapahtumaketjuun eikä AEF:n tai sen työntekijöiden laiminlyönteihin. Tapahtumaketjuun osallisten työntekijöiden kohdalla kysymys on ollut enintäänkin inhimillisestä toiminnasta, jonka syntymiseen ei sisälly huolimattomuutta eikä moitittavaa riskinottoa, yhtiö sanoo vastauksessaan.

Tukes: Putoamisesteiden puute johti kuolemaan

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi vuonna 2017, että putoamisesteiden puute johti kaivinkoneen kuljettajan kuolemaan.

Virasto havaitsi onnettomuustutkinnassaan, että maanalaisessa kaivoksessa ei ollut tehty räjäytystyön jälkeen tarvittavia putoamisesteitä eikä tieto putoamisvaarasta ollut kulkenut tarpeeksi hyvin työntekijöiden, työnjohtajien ja tuotannonohjauksen välillä.

Tukesin mukaan kaivoksessa ei ollut rakennettu räjäytystöiden jälkeen vaadittavaa maavallia ehkäisemään putoamista, vaikka kaivosyhtiön ohjeissa edellytetään maavallin rakentamista ja oranssin verkon ja vilkkuvalon asentamista vaaran merkiksi. Onnettomuuspaikalla oli vedetty naru kaivoskäytävän yli ja pystytetty varoitustaulu.

Tukesin mukaan onnettomuudella ei ollut silminnäkijöitä.