Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin lähipiirissä uusi koronatartunta, nyt vuorossa kampanjapäällikkö

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin lähipiirissä on ilmennyt taas uusi koronavirustartunta. New York Timesin mukaan Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien on saanut positiivisen testituloksen. Stepien on karanteenissa, ja hänen oireitaan kuvataan lieviksi.

New York Timesin mukaan Stepien oli Trumpin matkassa, kun tämä osallistui tiistaina vaaliväittelyyn Clevelandissa. Tiedossa ei ole, ovatko Stepien ja Trump tavanneet sen jälkeenkin.

Viime viikonlopun ja alkuviikon aikana Stepien osallistui useisiin kokouksiin, joissa oli Trumpin lisäksi läsnä puolenkymmentä muuta avustajaa ja neuvonantajaa.

Presidentti Trumpilla ja hänen puolisollaan Melania Trumpilla todettiin perjantaina Suomen aikaa koronatartunta. Stepien tiedotti presidenttiparin tartuntojen jälkeen, että Trumpin vaalikampanja jatkuu virtuaalisena. Tiedossa ei ole, miten Stepienin tartunta mahdollisesti vaikuttaa asiaan.

Media: Neuvonantajan tartuntaa salailtiin

Trumpin lähipiirin koronamylläkkä alkoi, kun presidentin neuvonantajalla Hope Hicksillä todettiin tartunta. CNN:n mukaan Valkoisessa talossa tiedettiin jo torstaiaamuna Hicksin tartunnasta. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

New York Timesin mukaan Valkoinen talo yritti pitää tiedon Hicksin tartunnasta piilossa julkisuudelta, vaikka se merkitsi sitä, että Trump ja suuri osa hänen lähipiiristään olivat altistunut virukselle. Torstai-iltana useat amerikkalaismediat kuitenkin uutisoivat asiasta lähteisiinsä viitaten. Muutamaa tuntia myöhemmin Trump ilmoitti koronatartunnastaan.

Trump on viikon mittaan tavannut kymmenittäin ihmisiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoinen talo on ilmoittanut jäljittävänsä mahdollisia tartuntoja ja perjantain mittaan testattiin lukuisia poliitikkoja, virkamiehiä ja sotilashenkilöitä, jotka työskentelevät Valkoisessa talossa tai ovat käyneet siellä.

Melania Trumpin tiedottajan mukaan presidenttiparin 14-vuotias Barron-poika on saanut negatiivisen testituloksen. Negatiivisia testituloksia ovat saaneet myös varapresidentti Mike Pence, presidentin tytär Ivanka Trump, tämän puoliso Jared Kushner, ulkoministeri Mike Pompeo ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Myös korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin testitulos on ollut negatiivinen.

Tuomariehdokkaan julkistustilaisuuden jälkeen useita tartuntoja

Barrettin ehdokkuus julkistettiin viime viikolla. Useilla julkistustilaisuudessa Trumpin kanssa olleilla ihmisillä on varmistunut koronatartuntoja, kertoo uutiskanava CBS Twitterissä .

Muun muassa republikaanisenaattori Mike Lee on saanut positiivisen tuloksen koronavirustestistään. Uutiskanavan mukaan hänen nähdään tilaisuudesta kuvatulla videolla halaavan ja antavan suudelmia muille paikalla olleille.

Ohiolaissenaattori Leen lisäksi ainakin yhdysvaltalaisen Notre Damen yliopiston johtajalla John Jenkinsillä on todettu koronatartunta. Uutiskanava CNN :n mukaan Jenkins oli osallistunut tilaisuuteen ilman kasvomaskia ja hän oli kätellyt lukuisten ihmisten kanssa.

CNN kertoo, että Jenkins kirjoitti opiskelijoilleen maanantaina kirjeen, jossa hän kertoi katuvansa muun muassa sitä, ettei käyttänyt tilaisuudessa kasvomaskia. Hän kertoi myös jäävänsä eristykseen.

Uutiskanavan mukaan myös Pohjois-Carolinaa edustavalla republikaanisenaattori Tom Tillisillä on todettu koronatartunta. Myös Tillis osallistui viikon takaiseen julkistusseremoniaan. Samoin tilaisuudessa oli Trumpin entinen neuvonantaja Kellyanne Conway, jolla hänelläkin on todettu tartunta. Conway kertoi Twitterissä, että hänen oireensa ovat lieviä ja hän kokee vointinsa hyväksi.

Tuomariehdokkaalla tartunta kesällä

Washington Post -lehden mukaan julkistamistilaisuuden tähdellä Amy Coney Barrettilla oli puolestaan todettu virustartunta kesän aikana. Hän on kuitenkin sittemmin toipunut.

Lehden tiedot perustuvat kolmeen nimettömään viranomaislähteeseen, jotka olivat tietoisia Barrettin diagnoosista. Lehden mukaan Barrettille tehdään nyt korkeimman oikeuden tuomariehdokkaana päivittäisiä koronatestejä.

Negatiivinen testitulos ei vapauta varotoimista

Pittsburghin yliopiston lääketieteen keskuksen tartuntatautilääkäri John Mellors arvioi, että kaikki Trumpin sisäpiirissä tulee testata koronaviruksen vuoksi.

– Jos sekä Melanialla että presidentillä on tartunnat, on sisäpiirissä muitakin tapauksia, Mellors kertoi CNN :lle ja arvioi, että presidentin sekä hänen hallintonsa "tulee olla tässä tarkkana".

Mellors varoittaa, että yksi negatiivinen koronatestitulos ei tarkoita sitä, ettei ihmisten pitäisi eristäytyä tai pitää huolta muista varotoimista muiden ihmisten suojelemiseksi.

Jotta viruksen leviäminen hallinnon sisällä voidaan pysäyttää, tulisi Mellorsin mielestä tehdä erittäin nopeaa altistumisjäljitystä ja eristää ihmisiä. Lääkärin mukaan hallinnon tulee nyt noudattaa tieteeseen perustuvia ohjeistuksia.

– Heidän olisi tullut seurata niitä koko ajan, hän lisää.

Vaikka varapresidentti Mike Pence sai negatiivisen testituloksen, Mellors on CNN:n mukaan eri mieltä Valkoisen talon lääkärin Jesse Schonaun kanssa Pencen mahdollisesta karanteenin tarpeesta. Schonaun mukaan Pencen ei tarvitsisi testituloksensa valossa asettua karanteeniin, sillä hän ei ole ollut kontaktissa tartunnan saaneiden kanssa.

– Jos hän oli viime viikolla Oval Officessa (presidentin virallinen työhuone) presidentin kanssa, hän on altistunut, Mellors sanoi.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.