Korkein oikeus (KKO) on hylännyt Sunny Car Centerin vastuuhenkilöiden valituslupahakemukset asiassa, joka koski heidän vahingonkorvausvelvollisuuttaan yhtiön konkurssipesälle. Turun hovioikeuden antama tuomio jää siten voimaan.
KKO:n päätös tarkoittaa, että autokauppahanke Sunny Car Centerin toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Markku Ritaluoma joutuu maksamaan yhtiön konkurssipesälle vahingonkorvauksena noin 6,2 miljoonaa euroa.
Hovioikeus oli katsonut, että Ritaluoma oli rikkonut osakeyhtiölakia ja aiheuttanut yhtiölle vahinkoa ainakin törkeästä huolimattomuudesta, kun hän oli siirtänyt yhtiön varoja vuosina 2013–2014 useille eri vastaanottajille yhteensä noin 6,2 miljoonaa euroa.
KKO ei myöntänyt valituslupaa myöskään yhtiön hallituksen jäsenenä toimineelle Iisakki Kiemungille. Hovioikeus on tuominnut Kiemungin vastaamaan vahingoista yhteisvastuullisesti 150 000 euroon saakka.
Kiemungin on katsottu huolimattomuudesta laiminlyöneen hänelle kuuluneita velvollisuuksia muun muassa valvoa toimitusjohtajan toimintaa.
Käräjäoikeus oli velvoittanut Kiemungin osallistumaan korvauksiin 350 000 euron edestä, mutta hovioikeus pienensi korvaussummaa 200 000 eurolla.
Oikeus otti jo käräjävaiheessa huomioon sen, että Kiemungin hallitustyöskentely oli vaikeaa ja että hänen oli hallituksen jäsenenä lähes mahdoton valvoa Ritaluoman tekemisiä.
Hämeenlinnaan kaavaillusta Sunny Car Centeristä piti tulla yksi Euroopan suurimmista autokauppakeskuksista. Syyskuussa 2015 hankeyhtiö asetettiin konkurssiin, ja useat yhtiön velkojat jäivät ilman rahojaan. Rahaa katosi ylivelkaisesta yhtiöstä ulkomaille miljoonia. Edes hovioikeudessa ei saatu täyttä selvyyttä, miksi näin kävi.
Varoja lähetettiin epämääräisille tahoille ulkomaille
Hankkeen veturina toiminut liikemies Ritaluoma oli mielestään toiminut riittävän huolellisesti maksaessaan konsultti- ja vakuusmaksuja ulkomaisille sijoittajaehdokkaille tai sellaisina esiintyneille. Hovioikeuden mukaan Ritaluoma rikkoi osakeyhtiölain määräyksiä siirrellessään varoja epämääräisille tahoille pitkin maailmaa.
– Kokonaisuutena arvioiden Ritaluoman ja SCC:n rahoitusjärjestelyt on toteutettu ilman etukäteistä selvitystyötä. Menettely on ollut erittäin riskialtista ja vastuutonta. Vakuuksia ei ole vaadittu, vaan varoja on luovutettu epämääräisille tahoille ilman mitään saamisten turvaa, hovioikeus perusteli ratkaisuaan.
Hovioikeuden mukaan Ritaluoma lähetti rahaa ulkomaille vielä senkin jälkeen, kun oli saanut poliisilta varoituksen. Ritaluoma sanoi joutuneensa useiden taitavien kansainvälisten huijausten kohteeksi. Tästä ei tullut kuitenkaan hovioikeudessa selvyyttä.
Rikostutkinta loppusuoralla
Poliisi on tutkinut Ritaluoman tekemisiä epäiltynä törkeänä velallisen epärehellisyytenä, törkeänä kirjanpitorikoksena ja törkeänä veropetoksena.
Tutkinnanjohtaja Jari Uotila Hämeen poliisista kertoo STT:lle, että esitutkinnassa on annettu loppulausuntoja, ja niiden perusteella tehdään vielä kuulusteluja ja muita toimenpiteitä.
Uotila uskoo esitutkinnan valmistuvan vielä tämän vuoden puolella, jos mitään yllättävää ei tapahdu. Sen jälkeen asia siirtyy syyteharkintaan.