Alkoholiyhtiö Altia ja norjalainen Arcus yhdistyvät, kertoo Altia. Yhdistyneen yhtiön nimeksi tulee Anora Group . Altian osakkeenomistajien omistusosuudeksi Anorasta on tulossa 53,5 prosenttia.
Altian ja Arcuksen suurimmat osakkeenomistajat tukevat yhdistymistä ja ovat sitoutuneet siihen ennakolta.
Anoran tähtäimessä on muun muassa laajentuminen Saksan markkinoilla, jossa Arcuksella on jo jalansijaa. Altian toimitusjohtajan Pekka Tennilän mukaan suomalaisyhtiö ei ole toistaiseksi ollut Saksassa edustettuna täydessä mitassa.
– Yhdistämällä resurssimme vahvistamme viennin kasvupotentiaalia merkittävästi ja luomme paremmat mahdollisuudet ikonisten brändiemme sekä vastuullisten pohjoismaisten juomakokemusten viennille uusille markkinoille, Tennilä perustelee kauppaa.
Arcuksen toimitusjohtaja Kenneth Hamnes sanoo, että Anora muodostaa vahvan alustan kasvulle. Hänen mukaansa yhtiöllä on varaa lisätä vientiä kotimarkkinoiden ulkopuolelle.
Kasvua haetaan myös kotimarkkinoilta, jonka muodostavat Pohjoismaat sekä Viro ja Latvia. Tennilän mukaan Altia on jo väkijuomissa markkinajohtaja Pohjoismaissa sekä viineissä Suomessa ja Norjassa. Ruotsissa Altia on viineissä kakkonen. Arcuksenkin markkina-asema on vahva.
Tämä herättää kysymyksen kilpailuviranomaisten hyväksynnästä. Tennilä kertoo, että kilpailuviranomaisten kanssa on jo käyty keskusteluja asiasta.
Koskenkorvaa, konjakkeja ja akvaviittia
Yhtiöt ovat keskittyneet viineihin ja väkeviin juomiin. Altian mukaan Anora tulee tarjoamaan valikoiman ikonisia paikallisia, alueellisia ja globaaleja brändejä.
Altia tunnetaan muun muassa Koskenkorvan valmistajana, ja yhtiöllä on valikoimassaan lukuisia muita brändejä kuten Jaloviina, Larsen-konjakki ja Blossa.
Arcus on puolestaan maailman suurin akvaviitin tuottaja, ja sillä on vahvat markkina-asemat viinien ja väkevien alkoholijuomien pohjoismaisilla markkinoilla.
Yhdistymisellä olisi vaikutuksia myös suomalaiseen maatalouteen. Kotimaisen viljan kysyntä kasvaa, kun Koskenkorvan tuotannon volyymit tulevat nousemaan tislaamon tuottaessa jatkossa viljaviinaa myös Arcuksen tuotteisiin.
Pääkonttori tulee Helsinkiin
Anoran alustava yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto oli 640 miljoonaa euroa viime vuonna. Anora työllistää noin 1 100 ammattilaista Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiöt laskevat, että vuotuiset synergiat nousevat 8–10 miljoonaan euroon.
Anoran pääkonttori tulee sijaitsemaan Helsingissä. Tennilästä tulee yhtiön toimitusjohtaja ja Arcuksen hallituksen puheenjohtajasta Michael Holm Johansenista Anoran hallituksen puheenjohtaja.
Suomen valtio tulee olemaan toiseksi suurin omistaja arviolta 19,4 prosentin omistuksella. Arcuksen pääomistajasta Canicasta tulee suurin yksittäinen omistaja arviolta 22,4 prosentin omistuksella.
Uuden yhtiön omistuksesta tulee arviolta 11,6 prosenttia olemaan Altian vajaalla 20 000 yksityissijoittajalla. Suomalaisten yksityissijoittajien mukanaoloa pidettiin tärkeänä, kun Altia listattiin pörssiin vuonna 2018.
Altian omistajille osinkoja yhteensä 22 miljoonaa euroa
Sulautumisen yhteydessä rahaa tulee liikkumaan Altian omistajien suuntaan yhteensä 22 miljoonaa euroa käteisenä. Summa koostuu yhtiökokouksen valtuuttamasta 0,21 euron osingosta vuoden loppuun mennessä sekä 0,40 euron ylimääräisestä osingosta, joka on määrä maksaa vuodenvaihteen jälkeen.
Yhdistyminen on tarkoitus viedä loppuun ensi vuoden alkupuoliskolla.
Altian osake oli puolen päivän aikaan yli 13 prosentin nousussa Helsingin pörssissä. Arcuksen osake oli 1,4 prosentin laskussa.
Hallitus puoltaa sulautumissuunnitelmaa
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa ja puoltaa sulautumissuunnitelmaa.
– Olen tyytyväinen siihen, että yhdistyvä yhtiö on suomalainen ja sen kotipaikka on Helsinki. Lisäksi yhtiön osake listataan ainoastaan Helsingin pörssissä ja yhtiön toimitusjohtaja tulee olemaan suomalainen, sanoo valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tiedotteessa.
Yhdistyminen tulee vielä valtioneuvoston yleisistuntoon loka-marraskuussa. Tämän jälkeen yhtiöiden ylimääräiset yhtiökokoukset päättävät sulautumissuunnitelman hyväksymisestä.