"Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit" – kiinteistönvälittäjät antavat pankeille kipakkaa palautetta

Kolme neljästä vastaajasta sanoo kuitenkin kaupan palanneen entiselleen tai jopa ylittäneen koronaa edeltävän ajan. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Suomen kiinteistönvälittäjien liitto SKVL:n jäsenet antavat pankeille kipakkaa palautetta huonosta ja hitaasta palvelusta. Liiton jäsenkyselyssä välittäjät kertovat, että paljon puhuttu sähköinen kaupankäynti ei ole tuonut mitään helpotusta pankkien ruuhkiin, vaan hidastanut kaupantekoa entisestään.

– Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit. En ole koskaan saanut niin paljon kriittistä palautetta välittäjiltä koskien pankkien toimintaa kuin nyt tänä syksynä, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Kulujaan, konttoreitaan ja henkilöstöään ankarasti karsineet pankit eivät saa edes lainapäätöksiä aikaiseksi kohtuuajassa, välittäjät moittivat. Kyselyn mukaan lainapäätöksiä voi joutua odottamaan jopa puolitoista kuukautta. Välittäjien mukaan pankit ovat ryhtyneet rahoituksessa ylivarovaisiksi ja arvioivat kuntotarkastuksia, olematta kuitenkaan riittävän asiantuntevia niitä tulkitsemaan.

– Pankkien toiminta on nyt tässä markkinatilanteessa outoa, sillä nyt jos koskaan tarvitaan toimivia rahoitusmarkkinoita, jotta voidaan palata normaaliin elämään mahdollisimman pian, Mannerberg kummastelee.

Liiton mukaan tiedossa on tapauksia, joissa sovittuja kauppoja on viety eteenpäin pankin lainalupauksella. Kauppahetkellä pankki on vetänyt hätäjarrua ja evännyt rahoituksen kaataen pitkiäkin asunnonvaihtoprosesseja, joissa on monia koteja ketjussa.

Omakotitalot houkuttelevat enemmän

SKVL arvioi kyselynsä perusteella, että koronavirus on muuttanut asunto- ja kiinteistömarkkinoita. Eri alueiden erot kysynnässä ja tarjonnassa ovat suuria.

Kolme neljästä vastaajasta sanoo kuitenkin kaupan palanneen entiselleen tai jopa ylittäneen koronaa edeltävän ajan. Vastaajista 85 prosenttia sanoo, että syksyn toisen korona-aallon vaikutus on jäänyt vähäiseksi tai olemattomaksi.

– Markkinoilla on edelleen kevään jälkeistä patoutunutta kysyntää, joka ei ole täyttynyt myyjien varovaisuuden vuoksi, Mannerberg kuvailee.

Omakotitalojen kauppamäärät ovat syyskuussa olleet keskimäärin noin kaksi prosenttia yli normaalin tason. Vastaavasti kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat kääntyneet normaalitilanteesta noin kahden prosentin laskuun.

Tarjontapula hyvistä asunnoista jatkuu Mannerbergin mukaan kautta linjan. Erityisesti tämä koskee pääkaupunkiseudulla sijaitsevia hyväkuntoisia omakotitaloja. 2000-luvulla rakennetut talot ovat kysytyimpiä. 60- ja 70-luvun peruskorjaamattomat omakotitalot ovat vaikeammin myytäviä.

Syksyn edetessä vastaajat ennakoivat kaupankäynnin jonkin verran hiljenevän.

– Korona on muuttanut suomalaisten asuntotoiveita nopeasti. Oma piha on nyt tärkeä ja lisäneliöitä halutaan todelliseen tarpeeseen, Mannerberg kuvailee.

Alueittain katsottuna koronan vaikutukset näkyvät eniten muun muassa Pohjois-Suomessa.

– Lapissa ollaan huolissaan hiljaisen matkailusesongin tuomasta työllisyyden laskusta ja sen vaikutuksesta paikallisiin asuntomarkkinoihin, Mannerberg sanoo.

Jo keväällä alkanut valtava kesämökkien kysyntä jatkuu vahvana koko loppuvuoden, välittäjät ennakoivat.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka